Op zoek naar specifieke producten die een anti-ageing effect beloven? Dit zijn 4 ingredienten om op te letten. Let ook goed op de verpakkingen, ik leg je uit waarom.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is niet zozeer een heel specifiek ‘anti-ageing’ ingrediënt, in die zin dat élk huidtype en elke huidconditie er baat bij heeft, hou oud of jong je ook bent. Maar juist daarom noem ik hem toch in dit rijtje met anti-ageing verzorging. Hyaluronzuur komt van nature in ons lichaam voor. Het is heel goed in staat om vocht vast te houden. Wanneer je huid voldoende vocht vast houdt, is je huidbarrière ook sterker en beter in staat om je huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in het lichaam echter af, en dat is één van de redenen dat je huid droger wordt en vooral ook minder soepel aanvoelt. Producten waaraan hyaluronzuur is toegevoegd, kunnen door iedereen gebruikt worden. Hyaluronzuur vind je op de INCI-lijst terug als sodium hyaluronate. Let er wel op dat het ingrediënt hoog op de INCI-lijst staat, dan weet je dat de concentratie ervan hoog is. Producten met hyaluronzuur voelen vaak wat lobbig aan. Vind je ze niet prettig om te gebruiken voordat je make-up aanbrengt, dan kun je er voor kiezen om ze bijvoorbeeld alleen in de avond aan te brengen.

Anti-ageing producten met Retinol

Retinol, wat beter bekend als Vitamine A, is typisch zo’n beauty-ingredient dat héél veel kan, mits aanwezig in exact de goede hoeveelheid en bovendien ook nog op de juiste manier verpakt. Retinol is namelijk niet stabiel en kan snel zijn werking verliezen wanneer het bijvoorbeeld niet luchtdicht verpakt zit, in een pompflacon bijvoorbeeld. Vitamine A kan ondersteuning bieden bij herstel van het huidweefsel. Bijzonder is dat je huid er zowel baat bij kan hebben als deze droog en schilferig is, maar ook wanneer je last hebt van puistjes. Om deze reden wordt vitamine A ook nog wel eens de reparerende vitamine genoemd. Retinol kan dus echter ook huidverjongend werken. Het kan er namelijk voor zorgen dat de huidstructuur verbetert. Zichtbare rimpels als gevolg van overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zon kunnen verminderen. De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Het moet dan wel aanwezig zijn in concentraties van 0.4%-1% of hoger. Het is belangrijk om te weten dat blootstelling aan zon retinol onstabiel kan maken. Je kunt er daarom voor kiezen om alleen in je avondroutine gebruik te maken van producten waar retinol in zit. Wil je het overdag (ook) gebruiken, dan is een product met een SPF een must!

Q10

Q10 is net zoals hyaluronzuur een zogenaamde lichaamseigen stof. De naam Q10 komt voort uit de opbouw ervan. De kop bestaat uit Quinone en er zijn tien dezelfde stukken molecuul aanwezig in de staart. Q10 heeft eigenlijk diverse functies, maar is vooral krachtig als anti-oxydant. Collageen is een belangrijk eiwit dat zorgt voor de elasticiteit en structuur van de huid. De afbraak van collageen zorgt voor een verminderde stevigheid van de huid en een toename van rimpels. Het antioxidant Q10 helpt om dit proces tegen te gaan en om te voorkomen dat collageen verder wordt afgebroken. Daarnaast zou het co-enzym de cellen ‘opladen’ en op die manier de celvernieuwing stimuleren. Q10 vind je op de INCI-lijst terug als Ubiquinone.

Anti-ageing producten met Vitamine C

Tot slot is ook vitamine C een krachtig anti-ageing ingrediënt. Het versterkt de huidbarrière en beperkt schade aan de huid door overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zonlicht. Het beschermt je huid ook tegen vroegtijdige huidveroudering. Tot slot is vitamine C essentieel voor de vorming van collageen, wat op zijn beurt natuurlijk weer verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. Op zoek naar producten waaraan vitamine C is toegevoegd? Op de ingrediëntenlijst is het terug te vinden als ascorbic acid. In veel producten worden echter derivaten van vitamine C gebruikt zoals Ascorbyl palmitate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Sodium Ascorbyl phosphate en Magnesium Ascorbyl phosphate. Vitamine C is vanaf concentraties van 4% werkzaam en moet net als Retinol verpakt zijn in luchtdichte verpakkingen om de werkzaamheid ervan te garanderen.

KOOP JIJ BEWUST GEZICHTSVERZORGING MET ANTI-AGEING INGREDIËNTEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat gesponsorde producten.

7 Comments

 1. Fijn informatief artikel! Ik koop niet bewust verzorgingsproducten met anti-ageing maar heb een voorkeur voor producten met hyaluronzuur. Tegenwoordig zit dat in veel producten. Gebruik nu de hyaluronzuur van The Ordinary als serum. Laatst een product gekocht van de Body shop met Vitamine C maar dit bevalt niet want blijft als een “film” op mijn huid liggen en is na 10 minuten nog niet ingetrokken.

  1. Christiana says:

   Ik gebruik zelf ook graag producten met hyaluronzuur. Zonde, dat dat vitamine C product niet bevalt. Het kan allerlei redenen hebben dat een product op de huid blijft liggen, het kan te vettig zijn voor je huid, of het kan door toegevoegde siliconen komen, of doordat je het i.c.m. een ander product gebruikt misschien?

 2. Natascha - Beautyopinie says:

  Wat een leuke blogpost Christiana, ik vind dit altijd super interessant. Gek genoeg bedenk ik me dankzij dit artikel dat ik daar dus helemaal niet specifiek op let haha. Ik let natuurlijk wel altijd op de ingredienten, dus hoop dat ik daarmee ook mn anti aging te pakken heb 😉

 3. Wat een handig overzicht! Ik vertrouw er eigenlijk nooit zo erg op dat als een merk anti-aging op een potje heeft staan, het ook daadwerkelijk de goede ingrediënten bevat. Ik heb alleen nooit geweten waar ik dan wel op moest letten en laat ze daardoor vaak links liggen. Nu ga ik toch een opletten of ik er één kan vinden met deze ingrediënten;)

  1. Christiana says:

   Ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik heb al eindeloos veel geschreven over ‘anti-ageing’ en ik werk natuurlijk ook met cosmetica, en ik zeg altijd; een rimpel die er eenmaal zit, kun je niet weg smeren, ook niet met een heel dure crème die al dan niet zogenaamd vol wonder ingredienten zit. En anti-ageing heet niet voor niets ‘anti’-ageing (tegen huidveroudering). Het moet helpen om het huidverouderingsproces te vertragen. Ik geloof dan ook echt wel dat door goed voor je huid te zorgen (reinigen, hydrateren en vooral beschermen) met producten die echt bij je huid passen en die ingredienten bevatten in de juiste concentraties, je je huid langer gezond en mooi kunt houden.

 4. Toevallig heb ik een aantal producten liggen met deze ingrediënten in en daar gaat ook absoluut mijn voorkeur naar uit. Je kunt immers niet genoeg smeren tegen huidveroudering!

 5. Jazeker! Ik gebruik bijna altijd Vitamine C, hyaluronzuur en als het kan, retinol. Het liefst tretenoine crème, maar dan moet ik weer naar de huisarts en die is in principe “gesloten” bij ons. Maar dat komt wel weer een keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.