Ampullen in je skincare routine, hoe gebruik je die? Waarom zijn ze anders dan gewoon een serum? En hoe krijg je zo’n ampul nou eigenlijk open?

Ampullen in je skincare routine

Er zijn ontzettend veel manieren om je huid te verzorgen. Na het reinigen kun je kiezen voor oliën, serums, maskers, speciale crèmes voor overdag en natuurlijk speciale crèmes voor ’s nachts, maar dus ook ampullen. Maar wat zíjn ampullen nu eigenlijk? Wat maakt ze zo bijzonder en waarom zijn ze anders dan een gewone gezichtscrème? Een ampul is een klein glazen ‘flesje’ gevuld met een actief werkconcentraat. Vaak zitten ampullen verpakt in een set. Dan koop je er bijvoorbeeld zeven tegelijk waar je dan één week mee kunt doen. Uiteraard zijn er ontelbaar veel verschillende varianten ampullen. Een ampullen kuur is bedoeld om de conditie van je huid flink te boosten. De textuur van de inhoud van een ampul is vaak erg dun; waterig en soms nog wel eens gel-achtig.

Waarom is een ampul op deze manier verpakt?

Eén ampul is geschikt voor eenmalig gebruik, de bedoeling is dus dat je een ampul in één keer helemaal gebruikt. Werkzame stoffen in je cosmetica, in dit geval je gezichtsverzorging, zijn eigenlijk altijd onderhevig aan invloeden van buitenaf, en deze kunnen een nadelige invloed hebben op de kwaliteit en dus ook de werking ervan. Een pot gezichtscrème bijvoorbeeld wordt bij elke keer dat deze geopend wordt blootgesteld aan zuurstof, lucht, licht en bacteriën. Omdat een ampul diréct na het openen gebruikt wordt, is de kwaliteit ervan nog helemaal perfect; de pure concentratie werkzame stoffen blijven volledig behouden omdat een ampul dus luchtdicht verpakt is.

Hoe open je een ampul?

Een ampul is gemaakt van glas. Veel merken voegen een soort kunststof ’tool’ toe in hun verpakking. Deze tool plaats je eenvoudig op de hals van de ampul en op die manier breek je hem heel makkelijk open. Zit er in jouw set geen tool, of ben je hem per ongeluk kwijt geraakt? Geen probleem, houd je ampul dan tussen een handdoek (of een tissue) en breek hem dan open. Pas even op, het glas kan behoorlijk scherp zijn en je kunt je er dus aan snijden. Na openen kun je een ampul niet meer sluiten.

Ampullen in je skincare routine, wanneer gebruik ik ze?

Ampullen zijn over het algemeen vrij kostbaar. In theorie zou je ze natuurlijk elke dag mogen / kunnen gebruiken, maar dat gaat op den duur wel behoorlijk begrotelijk worden. Geadviseerd wordt dus om ampullen als een boost te gebruiken, bijvoorbeeld na je vakantie wanneer je huid veel aan de zon is blootgesteld, na een periode van ziekte of stress, wanneer je huid onrustig is, of bijvoorbeeld voor een bepaalde dag dat je er helemaal stralend wilt uitzien. Nogmaals, het is natuurlijk afhankelijk van welke variant je kiest. Een ampul is overigens iets anders dan een serum. In een ampul zitten over het algemeen alleen maar werkzame stoffen in een zeer hoge concentratie. Een ampul is bedoeld voor éénmalig gebruik. Op momenten dat je een ampul gebruikt, hoef je daarnaast niet ook nog eens een serum aan te brengen.

GEBRUIK JIJ WEL EENS EEN AMPULLENKUUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Ik heb wel eens ampullen gebruikt, maar ik heb nu niet echt het idee dat het wat voor mijn huid doet. Ik doe het meer voor het lekkere luxe gevoel, wannabe diva die ik ben. Al moet ik wel zeggen dat de ampullen van Babor die mijn schoonheidsspecialiste gebruikt wel wonderen verrichten. Goed dat je het zegt trouwens, ik moet nodig weer een afspraak maken 🙂

 2. VWillemse says:

  Ik gebruik ampullen zelden, maar idd soms als kuur.
  Meestal maar twee X per jaar.
  In de lente en aan het eind van de herfst.
  Qua rimpels e.d. merk ik nooit verschil maar mijn huid is aanzienlijk rustiger en egaler na gebruik.

 3. Ik vind ampullen altijd een soort luxe extra voor mijn huid en gebruik ze, heel zuinig, als ik iets speciaals heb. Tot voor kort wist ik niet dat je ze in één keer moest opmaken. Er zit vaak behoorlijk veel in zo een ampul en ik pak ook altijd mijn hals mee.
  Ik denk dat veel mensen niet weten dat je ze in een keer moet opmaken, dus een heel goed advies/artikel!

 4. Ik zweer bij de ampullen van Collistar. Bij echte stressperiodes of in de winter gebruik ik ze als oppepper voor mijn huid, en zie ik er direct een stuk beter uit.

 5. Interessant en zeer uitgebreid artikel!
  Ik heb het nog nooit gebruikt en zal er eens naar kijken…

 6. Ja, dit zijn blogposts naar mijn hart, leuk! Ik gebruik regelmatig ampullen. Ik vraag me nu ineens af waarom ampullen vaak doorzichtig zijn? Weet jij dat? Is het niet beter als ze wat donkerder qua kleur zouden zijn met betrekking tot licht?

  1. Christiana says:

   Ah dat vind ik echt heel leuk om te horen Natascha. Zelf vind ik het ook leuk om dit soort artikelen te schrijven. Volgens mij heeft dat ermee te maken dat je zo aan de buitenkant kunt zien hoe de inhoud eruit ziet. (als deze bijvoorbeeld verkleurd is / troebel is, kan het zijn dat de ampul niet meer goed is van kwaliteit). Een donkere verpakking zou inderdaad ook logischer zijn, maar aangezien alle ampullen (die ik ken tenminste) in een doorzichtige verpakking zitten, moet het wel een reden hebben;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.