Een onrustige huid verzorgen kan soms best lastig zijn omdat niet altijd duidelijk is waar de onrust door wordt veroorzaakt. Mijn tips.

Wat is een onrustige huid?

Iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens last van (gehad): een onrustige huid. Vaak wordt een onrustige huid geassocieerd met onzuiverheden, maar in feite kan een huid die (plotseling) rood of geïrriteerd is ook een onrustige huid genoemd worden. Als je huid onrustig is, kun je inderdaad last van puistjes hebben, maar de huid kan dus ook rood, vlekkerig of geïrriteerd zijn, last van eczeem hebben, extreem droog of juist veel vetter zijn dan normaal. Omdat ik tijdens mijn werk als cosmetica adviseuse zo vaak hoor dat mensen met een onrustige huid verkeerd geholpen zijn waardoor de problemen juist verergerd zijn, wil ik graag mijn tips delen. Hoe moet je een onrustige huid verzorgen? Wat zijn de dingen waar je op kunt letten? Waar wordt een onrustige huid door veroorzaakt? Voor veel huidproblemen geldt dat als je de oorzaak ervan kunt achterhalen, het makkelijker is om iets aan het probleem te doen. Een onrustige huid kan echter tal van oorzaken hebben. Een onrustige huid kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door je eetpatroon, stress, hormonale invloeden zoals menstruatie, overgang of zwangerschap, medicijngebruik, ziekte, klimatologische invloeden zoals zon en kou, maar ook door het gebruik van bepaalde cosmetica. Om het nog lastiger te maken kan het ook gaan om een combinatie van factoren. Een gevoelige huid is een conditie van de huid. Je huid is gevoelig als je huid (overdreven) reageert op prikkels die in normale gevallen geen prikkels zouden veroorzaken. Met ‘normale gevallen’ wordt in dit geval een huid bedoeld die gezond is en dus niet reageert op prikkels van binnenuit of buitenaf. Als je een gevoelige huid hebt, heb je daar dus in feite continue last van. Een onrustige huid is meestal tijdelijk. De onrust wordt ergens door getriggerd.

Hoe zit het met producten voor de gevoelige huid?

Ik spreek wekelijks mensen die last hebben van een onrustige huid en aan die mensen zijn dan ‘speciale producten voor de gevoelige huid’ geadviseerd. Ik kan direct al zeggen dat dit soort producten eigenlijk niet écht bestaan. Veel merken hebben ‘producten voor de gevoelige huid’ in hun assortiment, maar als je naar de ingredienten van deze producten kijkt, zijn er vaak toch toevoegingen aan de formule gedaan waarvan bekend is dat juist een gevoelige huid hier vaak niet goed op reageert. Denk aan SLS, harde alcohol zoals alcohol denat, parfum, parabenen, bepaalde zonnefilters zoals Oxybenzone (Benzophenone-3), Homosalate, Octinoxate, Octocrylene en siliconen. Hetzelfde kan gezegd worden over producten die ‘dermatologisch getest‘ zijn. Dit is geen beschermde term, dus in feite kan elke fabrikant dit op zijn product zetten. Het zegt echter niets over een product en het wil zéker niet zeggen dat zo’n product een onrustige huid kalmeert. En hoe zit het met natuurlijke of biologische producten? Zijn die beter voor een onrustige huid. Het is echt een hardnekkige fabel dat natuurlijke en biologische ingredienten een gevoelige of onrustige huid altijd kalmeren. Natuurlijk zijn er heel mooie natuurlijke ingrediënten die beschermend en kalmerend kúnnen werken, maar een natuurlijk product is zeker niet per definitie beter of veiliger voor een onrustige huid.

Dont’s voor de onrustige huid

Je ziet dat het een lastig verhaal is, een onrustige huid verzorgen. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen en zeker ook moet laten wanneer je huid onrustig is. Laat ik het eerst eens hebben over dingen die je beter kunt voorkomen; parfum is waarschijnlijk één van de grootste boosdoeners wanneer we het hebben over ingredienten die een gevoelige of onrustige huid kunnen triggeren. Probeer met een onrustige huid producten met hoge concentraties parfum te vermijden, of kies voor parfumvrije producten. Hoe weet je nu of een product veel parfum bevat? Des te hoger parfum op de INCI-lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Ook SLS en harde vormen van alcohol kun je beter vermijden. Probeer je huid verder niet onnodig lang aan zonlicht bloot te stellen. Ook hiervan kan je huid erg onrustig worden.

Do’s voor de onrustige huid

Je kunt je skincare routine natuurlijk zo uitgebreid maken als je wilt. Een basic skincare routine bestaat echter in principe uit een cleanser, een hydraterende crème en een product met SPF. Merk je dat je huid onrustig is? Ik geef dan altijd het advies om je skincare routine zoveel mogelijk te minimaliseren. Op die manier elimineer je namelijk triggers die je huid onrustig kunnen maken. Blijf je huid echter wel altijd reinigen en beschermen. Laat serums, essences, toners en primers tijdelijk voor wat ze zijn en kijk ook kritisch naar de make-up die je gebruikt. Ook dáár kan namelijk het probleem liggen. Vaak is het zo dat als je huid niet goed reageert op bepaalde ingredienten, je huid zienderogen tot rust zal komen zodra je stopt met dat specifieke ingrediënt. Ingrediënten die erom bekend staan dat ze huidherstellend kunnen werken, zijn panthenol, glycerine, hyaluronzuur, niacinamide en glycolzuur. Een beschadigde huid of een huid met eczeem kan baat hebben bij minerale oliën, omdat deze een beschermend laagje leggen. Combineer producten met minerale olie altijd met hydraterende stoffen, omdat minerale oliën naast het vormen van een beschermend laagje verder niet zoveel voor je huid doen. Ga niet onbeschermd de zon in, maar gebruik een product met SPF. Ga hygiënisch met je cosmetica om. Was je make-up kwasten regelmatig, gooi producten die over datum zijn weg, leen je producten niet uit, sluit ze goed af en haal crème uit een open pot met een schoon wattenstaafje dat je daarna weggooit, in plaats van met je vingers die zonder dat je het weet vol bacteriën zitten. Kijk ook eens kritisch naar handdoeken en beddengoed. Het kan zijn dat je huid onrustig wordt van bepaalde stoffen (materialen dus) of wasmiddelen die je gebruikt. Zorg ervoor dat je je handen wast voor het reinigen van je huid en gebruik ook steeds schone handdoeken. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een dermatoloog en hier kun je met een onrustige huid ook echt baat bij hebben.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN EEN ONRUSTIGE HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Fijne tips. Ik heb soms last van eczeem. Vorig jaar had ik heel veel plekken en moest ik, helaas, hormooncrème gebruiken. Daarnaast gebruikte ik de crème van Clinique. Dat ging goed en nu gebruik ik de crème van Olay en van l’Occitane.

  1. Christiana says:

   Vervelend is dat inderdaad, eczeem. Ik moet zeggen dat ik er nu al een behoorlijke tijd geen last van gehad heb, maar soms moet ik inderdaad ook aan de hormoonzalf. Dat werkt gelukkig wel altijd goed bij mijn klachten.

 2. Wat een duidelijk en fijn artikel weer! Heb zelf als het warmer wordt altijd last van eczeem onder mijn wenkbrauwen en daar helpt alleen een créme met corticosteroïden tegen helaas. Verder veel last van uitslag rond mijn mond door het frequente dragen van mondkapjes. Ik maak het goed schoon maar doe er verder weinig aan. Kreeg recent ook een verkeerd advies m.b.t. retinol. Kreeg een veel te hoge variant geadviseerd waardoor mijn huid helemaal rood en geirriteerd werd. Het beste is dan inderdaad, zoals je zelf ook beschrijft, zo weinig mogelijk extra handelingen.
  Vraagje: Zou je misschien eens een artikel willen schrijven over fijne zonbescherming voor het gezicht met een hoge SPF die geen vette laag achterlaat?

  1. Christiana says:

   Met retinol moet je inderdaad heel goed uitkijken. Sowieso moet de concentratie goed zijn voor het beste effect en je huid wordt extra gevoelig voor zon, het is super belangrijk om daar rekening mee te houden. Ik gebruik zelf altijd zonnebrandcreme voor het gezicht met SPF50 en ik heb nu een heel fijn product van Avene in gebruik, die is ook niet vettig. Hier komt later een review van online.

 3. Soms heb ik die ook, ik pak dan de zilvercrème van Louis Widmer erbij en die helpt goed.

 4. Natascha says:

  Amen voor dit soort fijne blogposts! Eigenlijk zou elke vrouw een klein basislesje ‘leer je huid’ kennen. Scheelt een hoop onnodige producten kopen en marketingverhalen waar je niets aan hebt 😉

  1. Christiana says:

   Ah, dankjewel voor je fijne compliment. Ben ik helemaal met je eens! Vaak komt de inspiratie voor dit soort blogs ook echt door mijn werk. Ik hoor daar zo veel rare verhalen van mensen die echt totaal verkeerde adviezen gekregen hebben voor hun huid.

 5. Ik vind je artikelen leuk, ik blijf in contact met je blog voor toekomstige artikelen.

 6. Superfijn deze tips! Ik heb altijd in de winter een hele onrustige huid, met veel onzuiverheden. Ik kan de klok erop gelijk zetten, in november begint het en in april is mijn huid weer rustig. Ik denk zelf dat het komt door de droge lucht van de verwarming en de overgang kou naar warmte. Ieder jaar haal ik weer de hele trucen doos uit de kast om het tegen te gaan en in april verdwijnen de onzuiverheden als sneeuw voor de zon, zonder directe aanleiding. Ik accepteer het tegenwoordig maar, hoe vervelend het ook is, maar volgende winter haal ik toch wel even jouw tips erbij!

  1. Christiana says:

   Heel herkenbaar, met de wisseling van seizoenen merk ik ook altijd dat mijn huid er minder goed uitziet. Fijn als je iets kan met deze tips, het is altijd een beetje experimenteren en kijken wat voor jouw huid goed werkt.

 7. Ik heb gelukkig een onwijs makkelijke huid, maar mijn vriend heeft wel een onrustige huid. Die gebruikt dan allerlei crèmes en reinigingsproducten die daar speciaal voor geschikt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.