Hoe lang is cosmetica houdbaar? Hoe weet ik of mijn product nog goed is en waarom kun je cosmetica die niet meer goed is, beter niet meer gebruiken?

Hoe lang is cosmetica houdbaar?

Alle cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum, niets blijft eeuwig goed. Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op hoe lang je cosmetica veilig kan gebruiken. Sowieso hangt het af van de manier waarop een product verpakt is, hoe en waar je het bewaart en natuurlijk ook hoe je het gebruikt. Zo gaan crèmes die in open potten verpakt zijn minder lang mee dan producten die in luchtdichte en eventueel ondoorzichtige verpakkingen verpakt zijn, omdat ze beïnvloed worden door licht, lucht, zuurstof en bacteriën. Haal je je creme uit je pot met je vingers in plaats van met bijvoorbeeld een schoon en ongebruikt wattenstaafje, dan kunnen er ook sneller bacteriën in komen. Producten in vochtige ruimtes of producten die worden blootgesteld aan zon, zullen ook sneller bederven. Verder hebben bepaalde producten van zichzelf al een langere houdbaarheidsdatum; bacteriën houden erg van water, dus producten op waterbasis hebben over het algemeen een kortere levensduur dan producten op oliebasis. Producten waaraan (veel) alcohol is toegevoegd, zullen ook langer houdbaar zijn. Op elk cosmetica product kun je een icoontje vinden van een potje met een deksel. Op dat potje staat een getal, bijvoorbeeld zes of twaalf. Dit wil zeggen dat het betreffende product twaalf maanden houdbaar is, na opening. Dit is altijd een richtlijn.

Hoe weet ik of mijn cosmetica nog goed is?

Cosmetica die niet meer goed is kun je eigenlijk om diverse redenen beter niet meer gebruiken. Sowieso is een product dat over datum is, vaak niet meer prettig om te gebruiken; zo’n product is namelijk meestal van textuur en geur veranderd en zal dus vaak niet meer prettig ruiken en aanvoelen. Verder bevat cosmetica die niet meer goed is een hoop bacteriën, deze kunnen zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarbij komt nog eens dat bijvoorbeeld zonnebrandproducten die over de datum zijn, en die je natuurlijk gebruikt om je huid te beschermen, je huid nu totaal niet meer beschermen. Als je wilt weten of je cosmetica nog goed is, moet je eigenlijk gewoon je zintuigen laten werken. Je ogen en je neus! Is de textuur of de kleur van een product veranderd, dan is de kans groot dat je product niet meer goed is. Een crème die niet meer goed is, kan bijvoorbeeld dik(kig) worden, of klonterig. Ook kan de kleur veranderen, vaak wordt een product dat niet meer goed is, donkerder van kleur. Bij parfum is dit ook vaak het geval. Ruikt een product anders of stinkt het product ronduit? Ook dan kun je er van uit gaan dat je cosmetica product niet meer goed is. Deze super simpele ‘regels’ gelden in feite voor alle cosmetica producten; douchegel, gezichtscrème, zonnebrand, make-up en parfum.

HEB JIJ WEL EENS COSMETICA MOETEN WEG GOOIEN OMDAT DE HOUDBAARHEIDSDATUM VERSTREKEN WAS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Dat gebeurd hier regelmatig. Ik snuffel eraan en als ik het niet vertrouw gooi ik het weg. Zonde soms, maar wel verstandiger.

  1. Christiana says:

   Helemaal waar! Ik heb zelf jaren geleden een keer een oogontsteking gehad van een oogcrème die (ver!) over de datum was. Sindsdien let ik er heel erg goed op. Ik vind het wel heel zonde om cosmetica weg te moeten gooien, maar better safe than sorry!

 2. Hier moet ik echt meer naar kijken. Ik wissel producten vaak af en dan kan het best zo zijn dat het ouder dan 12 maanden is. Ieuwl!

  1. Christiana says:

   Ja, het is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat voor product het is, hoe vaak je het gebruikt en waar je het bewaart. Bepaalde dingen kunnen namelijk best langer dan 12 maanden na opening mee, terwijl je met weer andere producten eigenlijk maar een paar maanden kan doen. Zeker als je vaak wisselt met producten moet je er inderdaad goed op letten.

 3. Weer wat geleerd! Ik wist wel dat cosmetica kon bederven, alleen ik let er vrijwel nooit op. Komt omdat er bijvoorbeeld 12 maanden op staat en ik niet meer kan herinneren wanneer ik het product geopend heb. Nu weet ik in ieder geval dat ik het gewoon kan herkennen d.m.v. mijn zintuigen!

  1. Christiana says:

   Logisch! Ik denk dat niemand dat echt onthoudt. Maar door gewoon te kijken en vooral te ruiken weet je vaak al of het product nog goed en veilig is om te gebruiken.

 4. Soms vergeet ik wel iets weg te gooien en dan kom ik het bij een opruimactie tegen, behalve cremes, daar heb ik er niet veel van, dus dat onthou ik wel.

 5. Tot nu toe gebruik ik zelf al heel veel producten jarenlang, ook lipsticks en gelukkig nog nooit een gek geurtje geroken. Maar dit moet ik wel even goed in de gaten houden.

  1. Christiana says:

   Bepaalde lipsticks heb ik inderdaad ook al vrij lang. Die kun je sowieso ook weer langer bewaren dan een gloss, omdat een gloss natuurlijk vloeibaar is. Ik gooi eigenlijk zelden een lipstick weg, behalve als ik bijvoorbeeld een koortslip heb, dan gaat ‘ie direct de prullenbak in. Zo zonde is dat soms:-(

 6. Goeie tips! Ik heb misschien een enkele keer iets weg moeten gooien omdat het was gaan schiften, verkleuren. Ik gebruik momenteel een bronzer van Dr. Hauschka die al bijna 1 jaar over de datum is en dat gaat nog prima. Ik heb wel laatst een nieuwe gekocht (mijn enige Black Friday aankoop ;-))

  1. Christiana says:

   Poederige producten zoals bronzers zijn inderdaad producten die heel lang mee kunnen;-) Ah, jij hebt je dus ook ingehouden op Black friday. Ik heb eindeloos rond zitten speuren, maar alle dingen die ik eventueel wilde hebben, hadden niet een heel spectaculaire korting. Ik dacht; beter wachten op de sale na kerst!

 7. Ik heb eerlijk gezegd best veel producten die ik dan allang weg had moeten gooien als ik de richtlijn van de houdbaarheidsdatum had gevolgd. Ik laat inderdaad gewoon mijn zintuigen werken en gebruik mijn verstand.

 8. Christiana says:

  Dat icoontje op de verpakking is inderdaad alleen maar een richtlijn. Ik heb ook vaker producten langer gebruikt of ze juist al eerder weggegooid, omdat ik het niet helemaal vertrouwde. Zeker als beautyblogger heb je natuurlijk vaak overvolle kasten en maak je niet zo gauw echt iets leeg;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.