Je vochtarme huid verzorgen doe je het beste met een combinatie van huidherstellende en hydraterende ingredienten, ontdek welke bij jouw huid passen.

Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Om de juiste producten voor jouw huid te vinden, is het belangrijk om te weten welk huidtype je hebt en in welke conditie je huid is. Een huidtype wordt genetisch bepaald en wordt gemeten aan de hand van de productie van talg. Een vette huid produceert meer talg dan een droge huid. Het verschil tussen een vochtarme huid en een droge huid is dat een vochtarme huid een tekort heeft aan vocht en een droge huid een tekort aan vet. Een vochtarme huid is een conditie van de huid. Dit betekent dat de conditie van de huid kan veranderen. Een ander voorbeeld van een huidconditie is bijvoorbeeld onzuiver. Ter verduidelijking; niemand wordt met een onzuivere of vochtarme huid geboren. Dit zijn dingen die in de loop der tijd als het ware ontstaan en dit kan verschillende oorzaken hebben. Hoe ontstaat een vochtarme huid? De naam zegt het eigenlijk al, een vochtarme huid heeft een gebrek aan vocht, maar heeft ook moeite met het vásthouden van vocht in de huid. Een vochtarme huid voelt vaak trekkerig of zelfs ‘strak’ aan en er kunnen lijntjes zichtbaar zijn. Ook heeft een vochtarme huid vaak een gebrek aan glans. Ik legde net al uit dat niemand met een vochtarme huid wordt geboren. Een vochtarme huid ontwikkel je en dat kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van een vochtarme huid is een beschadigde huidbarrière, bijvoorbeeld door het gebruik van ‘verkeerde’ producten; producten die te agressief zijn (in ieder geval voor jouw huid) of producten die simpelweg niet bij je huid passen. Een beschadigde huidbarrière kan ook komen door te heet, te vaak of te lang douchen, overmatig scrubben, maar bijvoorbeeld ook door het gebruik van bepaalde medicijnen. Tot slot kunnen omgevingsfactoren ook zorgen voor een vochtarme huid; airco en verwarming kunnen bijvoorbeeld vocht aan de huid onttrekken. Je huid bevat nu te weinig stoffen die het vocht in de huid kunnen vasthouden of kunnen ’transporteren’ naar de diepere huidlagen. Een vochtarme huid is vaak gevoelig zoals uitgelegd in deze post en kan dus snel(ler) reageren op irriterende stoffen in cosmetica. Bovendien kunnen allergenen en bacteriën makkelijker in de huid dringen als de huidbarrière uit balans is.

Kun je een vochtarme huid verzorgen met water?

Hoewel het wellicht aannemelijk klinkt om je vochtarme huid in contact te brengen met water, is het in de realiteit helaas niet zo simpel. Een vochtarme huid verzorgen kun je namelijk niet met slechts water. Integendeel, water droogt de huid eigenlijk alleen maar uit, zeker als je huid veel in contact komt met water, en al helemaal als dat heet water is. Een vochtarme huid is bovendien niet goed in staat om water in de huid op te nemen en het daar vast te houden. Verder is het belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken, maar door veel water te drinken los je het probleem van een vochtarme huid helaas niet op. Een vochtarme huid heeft specifieke verzorging nodig, bij Douglas kun je bijvoorbeeld filteren op hydraterende gezichtsserums. Ik ga je uitleggen waar je allemaal op kunt letten als je op zoek gaat naar gezichtsverzorging voor je vochtarme huid.

Een vochtarme huid verzorgen doe je met déze ingredienten

Wat heeft je vochtarme huid nu eigenlijk nodig? Om te beginnen huidherstellende ingredienten, waardoor de barrière van je huid weer hersteld wordt. Mooie huidherstellende ingredienten zijn bijvoorbeeld panthenol en niacinamide. Vervolgens ga je op zoek naar hydraterende stoffen, de zogenaamde vochtbinders. Voorbeelden hiervan zijn hyaluronzuur en glycerine. Het voordeel van een serum ten opzichte van een crème is dat een serum een nog hogere concentratie actieve bestanddelen bevat dan een crème. Een andere toevoeging waar een vochtarme huid ook baat bij kan hebben, zijn minerale oliën. De meningen over minerale oliën zijn zeer verdeeld, maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat minerale oliën heel heilzaam kunnen werken. Wat minerale oliën namelijk doen, is een ‘laagje’ op de huid leggen. Door dit laagje help je je huid als het ware het vocht in je huid vast te houden, zodat het niet verdampt. Dat is de reden dat in vrijwel alle crèmes voor eczeem minerale olie toegevoegd is. Lanoline is ook een goed voorbeeld van een stofje dat water in de huid kan vasthouden, maar het is wel iets waar niet elke huid goed tegen kan. Je vochtarme huid verzorgen doe je echter niet met alleen een minerale olie. Een skincare routine voor de vochtarme huid zal dus eigenlijk altijd moeten bestaan uit producten waarbij huidherstellende en vochtvasthoudende ingredienten gecombineerd worden.

HEB JIJ EEN VOCHTARME HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Ja! Vooral nu het de laatste weken zo extreem warm was gedroeg mijn huid zich als een spons. Ik gebruik nu hyaluronzuur (serum) van The Ordinary, en als dagcreme een gel van Neutrogena, Hydra boost, die ik in de koelkast bewaar (niet dat dat extra helpt:-)..Verder tussendoor een overnight mask van Origins of Clinique gebruik ik nu vaak ’s ochtends voor het douchen omdat het ’s nachts nu zo plakkerig warm is.

    1. Christiana says:

      Ik denk inderdaad ook niet dat het persé beter is om dat soort producten in de koelkast te bewaren, maar het voelt dan natuurlijk wel heel fijn aan op je huid! Ik heb tijdens die hittegolf ’s nachts ook geen overnight maskers gebruikt, ik plakte sowieso al bijna vast aan het beddengoed haha;-) Ik ben blij dat die hittegolf weer voorbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.