Op zoek naar een goede gezichtscrème? Wat maakt een gezichtscrème nu eigenlijk een goede gezichtscrème? Dat bepaal jij voor een deel zelf.

De verpakking van een goede gezichtscrème

Hoewel de ingrediënten en natuurlijk de concentratie daarvan super belangrijk zijn voor een gezichtscrème, is de verpakking waarin deze zit, dat zeker ook! Alle cosmetica producten hebben een houdbaarheidsdatum en blijven dus niet eeuwig goed. De verpakking waar een crème in zit, en natuurlijk de manier waarop je een product gebruikt, zijn van grote invloed op de werking van de crème en de houdbaarheid ervan. Licht, lucht en zuurstof hebben allemaal een nadelige invloed op de kwaliteit van je gezichtscrème. Je kunt dus in feite beter kiezen voor een ondoorzichtige tube of (luchtdichte) pomplacon, dan voor een doorzichtige open pot.

De ingrediënten van een goede gezichtscrème

Dan zijn natuurlijk de ingrediënten van een gezichtscrème belangrijk. Verlies daarbij nooit uit het oog dat elke huid anders is en dat jouw huid wellicht baat heeft bij andere ingrediënten dan mijn huid. Een crème die ik ‘goed’ vind, hoef jij helemaal niet ‘goed’ te vinden. Elke huid heeft baat bij hydraterende en vochtvasthoudende ingredienten zoals glycerine en hyaluronzuur. Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3 zorgt voor de aanmaak van vetzuren en ceramiden. Deze natuurlijke huidvetten versterken de barrièrefunctie van de huid. Ook vitamine C doet veel goeds voor je huid, het fungeert als een zeer krachtige anti-oxydant die je huid beschermt tegen schadelijke invloeden. Vitamine E kom je op de INCI-lijst meestal tegen als tocopherol en wordt ook wel de beschermende vitamine genoemd. Twee aandachtspunten voor gezichtscrèmes waar deze vitamines aan zijn toegevoegd; zowel vitamine C als vitamine E zijn niet stabiel. Dit betekent dat ze onder invloed van zuurstof hun werkzaamheid kunnen verliezen. Dit is dan ook de reden dat je beter voor pompflacons of tubes kan kiezen. Verder kun je van heel veel ingrediënten zeggen dat ze alleen maar echt iets voor je huid doen, werkzaam zijn dus, in bepaalde concentraties. Weinig merken zullen heel specifiek op hun verpakking aangeven in welke concentraties zij ingrediënten hebben toegevoegd. Het is een feit dat ingrediënten die hoog op de INCI-lijst staan, in hogere concentraties aanwezig zullen zijn in je product. Je huid zal hier dus ook meer aan hebben.

Welke ingredienten kun je beter vermijden?

Eerder genoemde ingredienten zijn stuk voor stuk goede (en veilige) ingredienten. Over ingredienten die je ‘beter kunt vermijden’ of ‘slechte ingredienten’ zijn de meningen enorm verdeeld. Ik vind bijvoorbeeld dat minerale olie niet altijd per definitie slecht is voor de huid. Een zeer beschadigde (eczeem) huid kan hier namelijk heel veel baat bij hebben, mits niet continue gebruikt en altijd in combinatie met onder andere hydraterende ingrediënten. Siliconen hoef ik zelf ook niet perse te vermijden in een gezichtscrème. Ze doen in feite niet zoveel voor de conditie van je huid, maar ik heb nog steeds niet ervaren dat siliconen een nadelige invloed hebben, terwijl veel mensen er niet goed tegen kunnen. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat veel mensen niet altijd goed reageren op bepaalde vormen van alcohol en parfum in gezichtscrème. Het gaat dan met name om de zogenaamde harde vormen van alcohol, onder andere alcohol denat ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Zowel met parfum als alcohol geldt; hoe hoger deze op de INCI-lijst staan, des te hoger concentratie ervan en dat kun je in een gezichtscrème dus beter vermijden.

Is een dure gezichtscrème altijd een goede gezichtscrème?

Het is een absolute fabel dat een dure gezichtscrème beter is dan een goedkope(re) gezichtscrème. Of een product goed is, hangt dus af van de verpakking, de ingrediënten en de concentraties daarvan, maar natuurlijk ook of een product bij jouw huid past. Er zijn genoeg dure merken die goedkope ingrediënten gebruiken. Feit blijft natuurlijk wel dat je ook niet van een crème van vijf euro kan verwachten dat deze (alleen maar) goede ingrediënten in hoge concentraties bevat. Bovendien gaat het natuurlijk ook niet ‘alleen maar’ om ingrediënten; die ingrediënten moeten gewonnen worden, er gaat onderzoek vooraf aan het ontwikkelen van een crème en een product heeft ook meer nodig dan alleen maar de werkzame stoffen, om een product te stabiliseren en langer houdbaar te houden bijvoorbeeld. Je ziet, er is niet echt een pasklaar antwoord op de vraag; ‘Wat is nu een goede gezichtscrème?’ Ik denk echter wel dat je met deze aandachtspunten toch een eind gaat komen in de zoektocht naar de ‘perfecte gezichtscrème’.

WAAR LET JIJ OP BIJ DE AANSCHAF VAN EEN NIEUWE GEZICHTSCRÈME?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Als ik een crème koop let ik tegenwoordig wel enigszins op de ingrediënten die erin zitten. De bekende anti-ageing ingrediënten zijn voor mij persoonlijk het belangrijkst, maar een no- nonsens verzorgende crème zoals bv. Cetaphil vind ik ook heel fijn. Ik heb vaak wel wat moeite met crèmes waarin wel heel bijzondere stofjes in zitten, zoals komeetstof (?) of weer een of ander plantje die diep in de Amazone ergens groeit waaraan miraculeuze anti-ageing eigenschappen aan toebedeeld zijn. Ik weet het niet, soms zie ik door het regenwoud de bomen niet meer.
    Een dure crème kan heel lekker zijn en vol met goede ingrediënten zitten, maar soms denk ik dat zo een crème best wel goedkoper kan. Qua onderzoek en marketing begrijp ik het wel dat het duurder is maar soms qua ingrediënten… Ik blijf het lastig vinden. Voor mij is het nog altijd, eerst zien, dan geloven. Sommige dure crèmes doen zeker wat voor mijn huid en andere ruiken alleen maar lekker. En voelen lekker aan. Maar dan houdt het op en dat is best jammer.

    1. Christiana says:

      Ja, ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik heb ook al allerlei producten voorbij zien komen met ingrediënten waar ik nog nooit van gehoord heb en ook praktisch niets over kan vinden. Aan de ene kant natuurlijk wel leuk dat die merken dus blijkbaar heel innovatief bezig zijn, maar dat ik dan echt verschil merk met een ander product kan ik nu ook niet zeggen. Ik probeer ook altijd een beetje in het ‘midden-segment’ te blijven met skincare. Van crèmes boven de honderd euro geloof ik eigenlijk stiekem ook niet daadwerkelijk dat ze nu vele malen beter zijn maar aan de andere kant snap ik ook wel dat een crème van een paar euro gewoon niet alleen maar super werkzame stoffen in hoge concentraties kan bevatten. Het is toch vaak een kwestie van uitproberen om te kijken wat bij jouw huid en je wensen past.

  2. Ik let er ook wel op wat er in de crèmes zit maar de crème moet vooral goed voelen. Geen plakkerig of vettig gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.