De Collistar Make-up removing cleansing balm is vrij uniek, hij bevat namelijk geen druppel water! Wat doet water in cosmetica eigenlijk voor je huid?

Water in cosmetica

Dit najaar komt Collistar met een aantal nieuwe cleansers, en het bijzondere van één van deze cleansers is dat deze geen druppel water bevat. Aan de meeste cosmetica producten is water toegevoegd. Dat is natuurlijk geen gewoon kraanwater, maar gezuiverd en gedestilleerd water. Dat is heel belangrijk, want bacteriën gedijen namelijk heel goed in waterige texturen. Een product waaraan gewoon kraanwater toegevoegd zou zijn, zou dus zeer onderhevig zijn aan bederf. Water in cosmetica heeft geen hydraterende werking. Integendeel, water hydrateert niet, maar onttrekt juist vocht uit de huid. Waarom wordt er dan toch aan vrijwel alle producten water toegevoegd? Water wordt vaak toegepast als basis of als oplosmiddel voor andere ingrediënten. Door de toevoeging van (onder andere) water kan een textuur dunner en dus vloeibaarder en dus makkelijker smeerbaar zijn. De Collistar Make-up removing cleansing balm bevat dus géén water, maar wat dan wel?

Collistar Make-up removing cleansing balm

(Verkrijgbaar via Collistar | 100 ml. voor € 27)

Collistar omschrijft de cleansing balm als een product dat ‘ook meer hardnekkige make-up en zonbescherming verwijdert’. Het is zeker niet vreemd dat juist zonbescherming specifiek vermeld staat. Jaren geleden publiceerde ik een artikel over redenen dat je in de zomer meer last kunt hebben van puistjes. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor kan zijn dat je cleanser niet voldoende reinigt en dat er (continue) restjes van je zonnebrandcrème op je huid achterblijven die de poriën verstoppen. Hierdoor kun je dus op den duur meer last hebben van puistjes. Met veel ‘gewone’ cleansers lukt het niet goed om zonnebrandcrème te verwijderen, juist omdat een zonnebrandcrème een laagje op je huid legt. Vaak werkt een olie dan wél goed. In een olie lost vet en make-up namelijk beter op. De Collistar Make-up removing cleansing balm is verpakt in een ecologische en 100% recyclebare verpakking. De balm is blauw van kleur en vrij stevig van textuur. Die stevige textuur is ook de reden dat de balm in een pot zit. Zo’n textuur is te dik om bijvoorbeeld met een pompje gedoseerd te worden en ook wanneer deze in een tube zou zitten, zou je waarschijnlijk (te) hard moeten knijpen. Echt gebruiksvriendelijk is dat dan natuurlijk niet. Voor gebruik breng je wat van de balm aan op je handpalm. Ik vind het fijn om mijn handen van tevoren een beetje nat te maken in plaats van water toe te voegen wanneer ik al wat van de balm in mijn handen heb. Na contact met water merk je dat de balm wat gaat smelten en meer milky wordt, zoals in principe altijd met olie-achtige texturen gebeurt. Het fijne van de balm in vergelijking met een olie is dat deze absoluut niet waterig is. De textuur voelt lekker zacht aan op je huid en na gebruik voelt je huid heerlijk schoon en comfortabel aan. Je kunt de Collistar Make-up removing cleansing balm zowel in de ochtend als in de avond gebruiken om je huid te reinigen, en natuurlijk ook wanneer je geen make-up draagt.

review Collistar Make-up removing cleansing balm

Collistar Make-up removing cleansing balm INCI

VEGETABLE OIL, POLYGLYCERYL-10 LAURATE, GLYCERYL STEARATE, GLYCERYL BEHENATE, OCTYLDODECANOL, JOJOBA ESTERS, HELIANTHUS ANNUUS SEED WAX, VIOLA TRICOLOR EXTRACT, SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL, ACACIA DECURRENS FLOWER WAX, HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, TOCOPHERYL ACETATE, TOCOPHEROL, POLYGLYCERIN-3, PARFUM, P-ANISIC ACID, ETHYLHEXYLGLYCERIN, CI 61565

Wat vind ik ervan?

Juist omdat ik het heel belangrijk vind om mijn huid goed te reinigen, vind ik het altijd heel leuk om nieuwe cleansers uit te proberen. Ik ben erg enthousiast over deze Collistar Make-up removing cleansing balm. Het hoofdbestanddeel is dus niet water zoals bij de meeste cosmetica producten het geval is, maar plantaardige olie. Polyglyceryl-10 Laurate wordt meestal aan een product toegevoegd vanwege de reinigende werking. Ook Glyceryl Stearate werkt als een reiniger en heeft bovendien een verzachtende werking op de huid. Voedende bestanddelen zijn zonnebloemolie, jojoba-olie en vitamine E. Er zijn verder extracten van het Italiaans driekleurig viooltje toegevoegd, dat zowel een hydraterende als een beschermende werking heeft. Je vindt het ingrediënt op de INCI-lijst terug als Viola tricolor extract. Parfum staat laag op de ingrediëntenlijst, wat betekent dat de concentratie ervan laag is.

Collistar Cleansing powder-to-cream review

Collistar Cleansing powder-to-cream

(Verkrijgbaar via Collistar | 40 gram voor € 25)

Naast de Collistar Make-up removing cleansing balm komt Collistar ook met de Cleansing powder-to-cream. Dit is een poeder die je voor gebruik in contact moet brengen met water. Dan verandert het poeder in een crèmeachtige mousse. De formule is zalig zacht voor de huid, maar om eerlijk te zijn vind ik hem wel wat minder praktisch in gebruik dan de cleansing balm. Je moet namelijk zeker niet te royaal zijn met water, want dan spoelt het poeder gewoon zó van je handen af. Hierdoor vind ik de Collistar Cleansing powder-to-cream zelf niet prettig om onder de douche te gebruiken. Als reinigende bestanddelen bevat deze cleanser sodium-coco sulfate, sodium cocoyl glycinate en cocamidopropyl betaine. Hier is de concentratie parfum wat hoger, iets om rekening mee te houden. Helaas begrijp ik de toevoeging van Citrus limon fruit water niet, dit ingredient staat erom bekend dat het de huid behoorlijk kan irriteren. Ook aan de powder-to-cream zijn extracten van het driekleurig viooltje toegevoegd. Een mooie toevoeging is inuline, een natuurlijk prebioticum dat het microbioom van de huid respecteert. Ik ben niet onverdeeld enthousiast over deze cleanser. Op zich is hij dus heerlijk zacht voor je huid, maar ik vind dat mengen met water niet heel praktisch, ook de toevoeging van citroenwater vind ik jammer. De cleansing balm vind ik dan wel echt een aanrader.

Collistar Cleansing powder-to-cream INCI

AQUA, GLYCERIN, SODIUM COCO-SULFATE, SODIUM COCOYL GLYCINATE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, ACRYLATES COPOLYMER, PARFUM, 1,2-HEXANEDIOL, CAPRYLYL GLYCOL, BETAINE, CITRUS LIMON FRUIT WATER, VIOLA TRICOLOR EXTRACT, SODIUM PHYTATE, INULIN, SODIUM BENZOATE, POTASSIUM SORBATE, BENZYL ALCOHOL

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat gesponsorde producten.

1 Comment

  1. Lijken me fijne producten en goed dat de balm niet op waterbasis is. Je uitleg over water als ingrediënt in cosmetica vind ik ook heel duidelijk 👌🏻. Ik wist het al, maar denk een hoop mensen nog niet. Jammer dat beide producten parfum bevatten, daar ben ik (en vooral mijn huid 😂) niet zo’n fan van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.