Je huid reinigen met water, hoe goed (of slecht) is dat nu eigenlijk voor je huid?

Make-up verwijderen is niet hetzelfde als reinigen

‘Maar ik draag nooit make-up, dan hoef ik toch niet te reinigen?’ Ik hoor het ontzettend vaak. Maar ook al draag je geen make-up, reinigen is toch heel belangrijk, zowel in de ochtend als in de avond. Elke dag wordt je huid blootgesteld aan verontreinigde deeltjes uit de lucht, wordt er talg gevormd, zweet je, en breng je producten aan op je huid. Als je nooit zou reinigen, of dat verkeerd doet of met producten die niet voor jouw huidtype bestemd zijn, kan je huid geïrriteerd, onzuiver en zelfs beschadigd raken. Talg en vuil zullen zich ophopen waardoor de huid er minder mooi en op den duur wellicht zelfs ongezond uit zal gaan zien. Werkzame stoffen in maskers en crèmes kunnen bovendien veel beter hun werk doen op een gereinigde huid. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een maskertje aanbrengt over een laag make-up heen, je huid niet echt zal kunnen profiteren van zo’n masker. Er bestaan oneindig veel cleansers, maar ook oneindig veel make-up removers. Dit zijn geen soortgelijke producten, omdat make-up verwijderen en je huid reinigen ook niet hetzelfde zijn. Je make-up van je ogen, wenkbrauwen, lippen en op je huid verwijder je bijvoorbeeld met een micellair water, olie of een reinigingsmelk, net waar jij de voorkeur aan geeft. Maar dan ben je nog niet klaar. Na het verwijder van make-up kun je een cleanser in de vorm van een gel, crème, olie, butter of melk pakken.

Kun je je huid reinigen met alleen water?

Toch hoor ik nog vrij regelmatig dat mensen hun huid ‘wassen’ met water. Maar in feite ‘kan’ dit dus niet. Vet of in het geval van je huid, talg, kan namelijk niet oplossen in water. Wanneer je je huid dus ‘wast’ met slechts water, zul je niet afraken van hetgeen wat je er eigenlijk af zou willen wassen; talg, onzuiverheden en alle vuiligheid waar je huid elke dag opnieuw weer aan wordt blootgesteld. Een mooi voorbeeld; vul eens een glas met een laagje olie en schenk daar vervolgens wat water in. Je zult zien dat het meeste water gewoon op de olie blijft drijven. In dit voorbeeld is de olie de talg en vettigheid van je huid en het water gewoon het water. Voeg vervolgens eens eens scheutje afwasmiddel toe en je zult zien dat de lagen olie en water zich met elkaar gaan mengen. Nu reinig je je huid natuurlijk niet met afwasmiddel, maar met een cleanser. En juist; een cleanser zorgt ervoor dat onzuiverheden en talg oplossen van je huid! En dat spoel je dan allemaal met water weg. Hoewel we water natuurlijk associëren met vocht, is het niet zo dat je huid gehydrateerd wordt zodra deze in aanraking komt met water. Integendeel, water droogt je huid juist uit. Je hebt vast wel eens gemerkt dat wanneer je lang in bad hebt gezeten of lang onder de douche gestaan hebt, je huid rimpelig gaat worden. En verder is het zo dat hoe heter het water is, des te uitdrogender het effect op je huid is. Je huid reinigen met water is dus in alle opzichten geen goed idee.

HOE REINIG JIJ JE HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Wat een fijn en handig artikel! Ik heb zelf niet echt veel verstand van gezichtsverzorging en reiniging en had ook geen idee dat water niet zo’n goed idee is. Ook dacht ik altijd dat alleen make-upremover en gezichtscrème wel voldoende is. Nu ga ik misschien toch maar eens de fles micellair water die ik nog had staan, uitproberen 🙂

 2. Natascha - Beautyopinie says:

  Weet je wat ik me nu al een paar weken afvraag; hoe zit het dan met als je alleen een make-up eraser gebruikt? Dus zo’n doekje waarbij je geen reinigingsmiddelen nodig hebt? Ik gebruik die regelmatig want het werkt ECHT! Los daarvan gebruik ik nog vaker reinigingsproducten hoor haha want dat vind ik nu eenmaal prettig. Maar ik vroeg het me gewoon af en weet het dus echt niet. Jij enig idee?

  1. Christiana says:

   Ik denk dat je in dit geval de make-up eraser als de cleanser moet zien. De eraser maak je tenslotte ook nat en daarna spoel je je huid af. In plaats van een cleanser in de vorm van een gel of creme of butter gebruik je dus het doekje. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar ik hoor er veel goede verhalen over!

 3. Ik ben dol op reinigen, ook overdag zonder make-up, gewoon tussendoor. Als ik mijn make-up verwijderd heb , laten we zeggen, begin van de avond, dan haal ik later op de avond nog een keer een watje met micellair water over mijn gezicht (ik heb dan het idee dat als er dan nog iets van foundation zit ik het “eruit gezweet”heb) en dan pas doe ik mijn nachtverzorging op.
  En toch snap ik niet hoe de meeste mannen het voor elkaar krijgen. Die wassen zich onder de douche, geen crèmes en hun huid ziet er zo goed uit. Geen last van overgevoeligheid, minder snel rimpels. Ik zou het idee hebben dat mijn gezicht dan niet echt schoon is, gek is dat eigenlijk…

  1. Abdi Cordes says:

   In de meeste vrouwen middelen zit alcohol, alcohol droogt uit met als gevolg dat je alleen maar meer gaat smeren om de uitdroging te willen voorkomen.
   Daarnaast is het een miljarden industrie dus ze praten he graag wat aan.

   Je huid droogt ook uit door een gebrek aan talg, teveel schoonmaken zorgt ervoor dat je vetlaagje verdwijnt, gevolg lekker opnieuw smeren.

   Mannen smeren niet zoveel en hebben daar minder last van.

 4. Ik vind het heerlijk om een plens water in mijn gezicht te gooien. Maar mijn gezicht wassen doe ik altijd met een reiniger.

 5. Dit is echt precies hoe mijn vermoeden al was, dat water alleen niet genoeg is omdat er niets in oplost. Ik probeer eigenlijk vaak water te vermijden, omdat het enorm uitdrogend is, dit merk ik het snelst aan m’n handen. Ik zoek dan ook echt een handcrème zonder water als hoofdingrediënt.

 6. Sonja Van de Sande says:

  Ik gebruik een doekje met de holy Grail van Utsukusy, de Bejin Cleaner!
  Mijn oma deed het met Sunlight en een washandje… en haar huid is nog prachtig! 🤭

 7. Water is reinigend. Als je geen make up draagt, kun je je gezicht daarmee goed schoon krijgen. Ik gebruik zelf na het wassen met alleen water, wat pure kokosolie voor hydratatie. Mijn huid wordt lekker zacht en ziet er gezond uit. Ik doe dit al maanden. Dat je producten moet gebruiken is een verkooppraatje, ze willen gewoon overal geld voor krijgen.
  Ik douche me ook met alleen water, daarna ben ik helemaal schoon, je ruikt niks meer. Ook weer kokosolie insmeren tegen droge huid, puur natuur. Werkt perfect! Ik raad het iedereen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.