Een vochtarme huid heeft een tekort aan vocht, vaak vanwege een verstoorde huidbarrière. Dít zijn vijf goede ingrediënten voor een vochtarme huid.

Wat is een vochtarme huid?

Je huidtype wordt gemeten aan de hand van de talgproductie. Een droge huid produceert weinig talg en een vette huid produceert veel talg. Hier kun je zelf weinig aan doen, een huidtype is namelijk erfelijk bepaald. Een huidconditie echter, daar kun je wel het één en ander aan doen en bovendien kan je huidconditie ook veranderen in de loop der jaren. Er zijn allerlei factoren die van invloed zijn op je huid en op hoe je huid eruit ziet. Klimatologische invloeden bijvoorbeeld, maar ook voeding, stress, medicijngebruik, ziekte, hormonale schommelingen, hormonale invloeden en het gebruik van bepaalde producten kunnen van invloed zijn op de conditie van je huid. Een vochtarme huid is een huidconditie. Zo’n huid heeft een tekort aan vocht en kan vocht ook minder makkelijk opnemen en vasthouden in de huid. Dit kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van ‘verkeerde’ producten, of in ieder geval producten die te heftig zijn danwel gewoon niet passen bij jouw huid. Je huidbarrière kan daardoor verstoord raken, en één van de tekenen van een verstoorde huidbarrière is dat je huid dan inderdaad lastiger vocht kan vasthouden. Gelukkig zijn er bepaalde ingredienten in skincare die heel goed werken voor jouw vochtarme huid en waar je huid echt baat bij zal hebben.

Hyaluronzuur voor jouw droge huid

Hyaluronzuur is een stof die van nature voorkomt in je lichaam. Het is een intensief hydraterend ingrediënt, doordat het in staat is om tot duizend keer zijn eigen gewicht aan water vast te houden. Het geeft je huid een glad en ‘vol’ aanzien en is dus vochtinbrengend. Het ingrediënt verfrist ook de bovenste huidlagen, waardoor je huid er zachter, gladder en meer gehydrateerd uitziet. Hyaluronzuur vermindert direct de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels. Echter, de natuurlijke aanmaak van hyaluronzuur neemt af naarmate je ouder wordt. Hierdoor verliest je huid dus letterlijk aan vocht en wordt je huid droger. De afname van de aanmaak van hyaluronzuur resulteert uiteindelijk in fijne lijntjes en rimpeltjes. Producten met hyaluronzuur zijn in feite geschikt voor elk huidtype en alle leeftijden, elke huid is namelijk gebaat bij vocht. Omdat het ingrediënt ook kalmerend werkt, kunnen producten met hyaluronzuur zelfs gebruikt worden wanneer je een gevoelige huid hebt. Hyaluronzuur vind je op de ingredientenlijst terug als Sodium Hyaluronate of Hydrolyzed Hyaluronic Acid.

Glycerine en niacinamide

Glycerine hoort ook zeker thuis in het lijstje met ingrediënten voor een vochtarme huid, je ziet het dan ook ontzettend veel terug in cosmetica van alle prijsklassen. Net zoals hyaluronzuur is ook glycerine heel hydraterend. Zeker de combinatie van glycerine en hyaluronzuur is erg prettig voor je vochtarme huid. Ook niacinamide is een heel mooi ingrediënt voor een vochtarme huid, het wordt ook wel vitamine B3 genoemd. Niacinamide kent diverse toepassingen, het kan dus uitstekend gebruikt worden voor een vochtarme huid, maar het ingredient kan ook een geïrriteerde of gevoelige huid tot rust brengen. Bovendien kan het ook de talgproductie remmen, wat het weer geschikt maakt voor een vette huid. Niacinamide zorgt voor de aanmaak van ceramiden. Ceramiden zijn lipiden oftewel vetten die van nature voorkomen in de huid. Je huid bestaat voor ongeveer de helft uit ceramiden en om die reden spelen ze dus een belangrijke rol bij een gezonde en dus ook een mooie huid. Ze vormen een beschermende laag om vochtverlies van de huid tegen te gaan en hierdoor versterken ze dus de barrièrefunctie. Wanneer deze barrière gezond is, verliest de huid minder vocht en is ze beter bestand tegen invloeden van buitenaf.

Vaseline

De meningen over minerale oliën in cosmetica zijn sterk verdeeld. Toch is vaseline heel goed te gebruiken voor een vochtarme huid. Er zijn twee kanttekeningen te plaatsen; gebruik vaseline in principe alleen wanneer je huid (zeer) beschadigd is en gebruik het in combinatie met andere hydraterende ingredienten. Maak van een pot vaseline dus niet je standaard gezichtscrème. Petrolatum is een heel intensief vochtherstellende stof. Zelf heb ik hier echt zeer goede ervaringen mee en als cosmetica adviseuse raad ik het aan ook heel vaak aan aan mensen met een (zeer) beschadigde huid of bij bijvoorbeeld droogte-eczeem. Droogte eczeem is natuurlijk een klassiek voorbeeld van een verstoorde huidbarrière. Jaren geleden onderging ik een vier-en-een-half uur durende zenuwoperatie in mijn kaken. In die uren werden mijn lippen vast gezet met klemmen met als gevolg dat ik uit de operatie ontwaakte als een ware horror-pop. Mijn lippen waren extreem droog en echt helemaal kapot en beschadigd. Ik kreeg toen van een verpleegster de tip om vaseline te smeren en warempel, drie dagen later waren mijn lippen weer ‘als nieuw’. Petrolatum is dus goed voor een gedehydrateerde en beschadigde huid en heeft verder als voordeel dat je er bijna niet allergisch op kunt reageren. Ook verstopt het de poriën niet, dat is echt een fabel. Omdat je huid heel erg gaat glimmen van vaseline, is het natuurlijk wel minder geschikt om overdag te gebruiken. Gebruik het daarom liever voordat je gaat slapen.

Glycolzuur voor een vochtarme huid

Glycolzuur valt onder de groep fruitzuren en deze zijn wat beter bekend als AHA zuren oftewel Alpha Hydroxy Acids. Eén van de meest gebruikte AHA zuren is glycolzuur. Het is belangrijk dat glycolzuur in een bepaalde concentratie in jouw product aanwezig is. Vaak heeft je huid het meest profijt van producten met glycolzuur in een concentratie van vijf tot tien procent. Producten met glycolzuur staan er vooral om bekend dat ze je huid op heel milde wijze exfolieren. AHA’s zijn vooral geschikt voor de vochtarme en droge huid. Dit heeft te maken met een unieke eigenschap van glycolzuur. Het ingrediënt hydrateert je huid namelijk en is bovendien in staat om de natuurlijke vochtbalans van je huid op peil te houden.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.