Acne rosacea is een huidaandoening die lastig te herkennen is. Hierdoor wordt de huid vaak verkeerd behandeld, waardoor de problemen erger kunnen worden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is acne rosacea?

Acne rosacea is een huidprobleem dat vaak voorkomt, maar lastig te herkennen is omdat het ten eerste een gecombineerd huidbeeld geeft, en ten tweede omdat in het grootste deel van de gevallen het niet als één probleem herkend wordt, en dus niet op de juiste manier behandeld wordt. Acne rosacea is een huidaandoening waarbij couperose voorkomt in combinatie met (heftige) ontstekingen van de huid. Couperose op zichzelf is een huidaandoening waarbij er een toename is van het aantal rode bloedvaatjes in je gezicht, hierdoor kun je rode vlekken krijgen die continue aanwezig zijn en door bepaalde factoren heftiger kunnen worden. Je ziet de roodheid vooral op de wangen, maar vaak ook de neus. Couperose an sich is al geen pretje, heb je last van acne rosacea en je weet dit niet, dan is het echt dubbele ellende. Ik heb er namelijk zelf jaren mee rond gelopen zonder te weten dat het hier om één ziektebeeld gaat. Het probleem bij mij was namelijk dat ik wanhopig naar allerlei middeltjes greep om maar van die heftige ontstekingen af te komen, echter niet wetende dat ik hiermee de roodheid sterk deed verergeren. Ik zie tijdens mijn werk als cosmetica adviseuse vaak mensen met deze aandoening, en dat zonder dat zij weten wat het is. Wanneer je aan de gang gaat met het ene probleem, en dat zijn meestal de puistjes, vergroot je het andere probleem. Je gaat agressieve producten gebruiken die de roodheid verergeren, de huid sterk uitdrogen en zo ook de puistjes weer verergeren. Voor de duidelijkheid; acne rosacea heeft in feite niets met acne te doen, het is een probleem wat op alle leeftijden kan voorkomen. Bij ‘gewone’ acne worden er bovendien bacteriën in de puistjes gevonden, wat bij acne rosacea niet het geval is.

Hoe ontstaat het?

Over het ontstaan van couperose en acne rosacea zijn de meningen verdeeld. Het kan in ieder geval erfelijk zijn, voorkomen kun je het niet, maar je kan er absoluut voor zorgen dat het niet erger wordt. Er zijn theorieën dat de bloedvaatjes in de huid sterk reageren op prikkels van binnen- , danwel buitenaf, die ontstekingen met roodheid uitlokken. Het klinkt heel aannemelijk, zeker om dat ik uit ervaringen kan zeggen dat roodheid absoluut getriggerd kan worden door bijvoorbeeld de volgende zaken; (sterke) temperatuurschommelingen, kou, koffie, gekruid eten, alcohol, roken en zelfs tijd doorbrengen in rokerige ruimtes, medicijngebruik, stress en het gebruik van agressieve producten waarin bijvoorbeeld synthetische toevoegingen, kleurstoffen, geurstoffen, alcohol, parabenen of sulfaten zitten.

Hoe verzorg je een huid met acne rosacea en moet je ermee naar de huisarts?

Een huid met acne rosacea moet in de eerste plaats op dezelfde manier behandeld worden als de huid met couperose. Dat wil dus in ieder geval zeggen dat alle bovenstaande factoren de problemen kunnen uitlokken en doen verergeren. Vermijd deze, of probeer ze te verminderen. Behandel een huid met acne rosacea absoluut niet als een acne huid. Producten die hiervoor ontwikkeld worden, zijn meestal gemaakt voor een vette huid die overmatig talg afscheidt, maar dit is bij acne rosacea niet het geval. Alhoewel er bij acne rosacea dus geen sprake is van bacteriën, wordt er toch vaak het antobiotica Doxycicline voorgeschreven door huisartsen of dermatologen. Doxycycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Doxycycline remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Maar naast een antibacteriële werking, heeft Doxyciline ook een ontstekingsremmende werking. Ik heb het voorgeschreven gekregen op recept van de dermatoloog en inderdaad namen de ontstekingen binnen korte tijd aanzienlijk af. Echter na het stoppen met de kuur, kwamen de klachten weer in volle hevigheid terug, en daarop heb ik Roaccutane voorgeschreven gekregen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.