Waarom worden er eigenlijk parabenen aan cosmetica toegevoegd en waarom is er zoveel ophef over? Hoe weet ik of mijn cosmetica parabenen bevat?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat zijn parabenen en waarom worden ze toegevoegd?

Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen, bewaarstoffen dus. Parabenen doden schimmels en bacteriën voordat deze zich kunnen verspreiden in producten en daar schade aanrichten, of met andere woorden, je product laten bederven. Elk cosmetica product bederft uiteindelijk. Geen enkel cosmetica product blijft eeuwig goed. Of het nu gaat om producten op waterbasis, op oliebasis, op poederbasis of welke textuur je ook maar bedenken kunt. Bacteriën hebben het vooral heel erg naar hun zin in water, en water (aqua) is nu eenmaal het bestanddeel wat helemaal bovenaan op heel veel INCI-lijsten te vinden is. Aan vrijwel elk product (er zijn uitzonderingen met producten die bijvoorbeeld op olie-basis zijn, of bijvoorbeeld met een zeer hoog percentage aan alcohol) zijn dus conserveringsmiddelen toegevoegd. Zonder conserveringsmiddelen zou een product binnen zeer korte tijd bederven. Niemand wil natuurlijk een product aanschaffen dat binnen een week al opgebruikt moet zijn, omdat het anders bedorven is. Uiteraard zijn er verschillende manieren / toevoegingen om producten te conserveren, maar parabenen zijn relatief goedkoop en daarom worden ze nog steeds gebruikt als conserveringsmiddel.

Hoe weet ik of mijn cosmetica parabenen bevat?

Elke fabrikant is verplicht om een INCI-lijst op een product te plaatsen. INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients en op deze lijst vind je alle ingredienten die in het product zitten. Bovenaan staan de ingredienten waarvan de concentratie het hoogst is, onderaan staan de ingredienten waarvan de concentratie het laagst is. Ook wanneer er parabenen aan je product toegevoegd zijn, is de fabrikant verplicht om dit op de INCI-lijst te zetten. De meestvoorkomende vormen zijn methylparaben, ethylparaben, butylparaben, benzylparaben, isobutyl paraben, propylparaben en isopropylparaben. Omdat veel mensen anno nu op zoek zijn naar parabeen-vrije producten, zijn er fabrikanten die bewust kiezen om ‘parabeen-vrij’ op de voorzijde van hun product te zetten.

Zijn parabenen in cosmetica slecht?

De meningen zijn hier zeer sterk over verdeeld. In bepaalde onderzoeken zijn parabenen in verband gebracht met kanker. In andere onderzoeken worden deze resultaten weer verworpen. Waar de meeste onderzoekers het echter wel over eens zijn is dat parabenen in zekere mate door de huid kunnen dringen en op die manier dus voorkomen in menselijk weefsel en daar al dan of niet schade kunnen aanrichten. Dat veel mensen allergisch reageren op parabenen, is ondertussen wel een feit. Een allergische reactie kan zich uiten in bijvoorbeeld roodheid, pukkeltjes, (extreme) droogheid, jeuk, schilfertjes of velletjes.

PROBEER JIJ PARABENEN IN COSMETICA TE VERMIJDEN OF LET JE ER NIET SPECIFIEK OP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.