Roodheid in het gezicht kan tal van oorzaken hebben. Als je weet waar de roodheid door wordt veroorzaakt, kun je je huid ook beter behandelen.

Roodheid in het gezicht

Roodheid in het gezicht kan erg storend zijn. Je kunt je er onzeker door voelen, maar je kunt er ook echt last van hebben, vanwege gevoeligheid, irritatie of jeuk. In principe hebben we allemaal wel eens last van roodheid, bijvoorbeeld door blootstelling aan zon zonder dat je direct verbrand bent, na het sporten of door het eten van gekruid voedsel. Rode wangen kunnen natuurlijk ook een teken van schaamte of gene zijn, of het betekent gewoon dat je het heel erg warm hebt. Maar al deze vormen van roodheid zijn vaak tijdelijk. Heb je continue last van roodheid in het gezicht en daarnaast misschien zelfs nog andere klachten, dan kan het een teken zijn dat er meer aan de hand is.

Couperose of Acne rosacea

Couperose is een huidaandoening waarbij er een toename is van het aantal rode bloedvaatjes in je gezicht. Hierdoor krijg je rode vlekken in je gezicht die continue aanwezig zijn en door bepaalde factoren ook heftiger kunnen worden. Couperose is vaak het meest zichtbaar op de wangen. De bloedvaatjes zijn als streepjes of kronkels zichtbaar, het bloed blijft erin achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Hoe lichter je huid, hoe beter zichtbaar de couperose zal zijn. Couperose kan erfelijk zijn, wanneer je er last van hebt, is de kans groot dat het vaker in je familie voorkomt. Couperose kan op zich zelf voorkomen, maar het komt ook vaak voor in combinatie met andere huidklachten. Acne rosacea is een huidaandoening waarbij je last hebt van couperose en witte bultjes die líjken op puistjes, maar die een andere oorzaak hebben dan acne. Acne rosacea is tamelijk lastig om te herkennen. De roodheid in het gezicht wordt vaak gezien als couperose, maar de ‘puistjes’ als acne. Om die reden wordt deze huidaandoening vaak verkeerd behandeld, namelijk als een acne huid. Echter, bij acne rosacea zijn er geen mee-eters aanwezig, zoals bij acne wel het geval is. Door een verkeerde behandeling kan het probleem alleen maar verergeren. Mensen met acne rosacea hebben niet zelden last van een prikkend of branderig gevoel op de huid en gevoelige of zelfs geïrriteerde ogen.

Roodheid in het gezicht door een gevoelige huid

Roodheid in het gezicht kan ook veroorzaakt worden doordat je een gevoelige huid hebt. Een overgevoelige huid reageert (overdreven) heftig op bepaalde prikkels die normaal gesproken geen heftige reactie zouden uitlokken. Vaak denken of weten mensen dat ze een gevoelige huid hebben, maar weten ze niet goed waar hun huid dan precies gevoelig voor is. In principe kan je huid overgevoelig reageren op alles wat je maar bedenken kunt. Bepaalde toevoegingen aan cosmetica staan er bijvoorbeeld om bekend dat ze de gevoeligheid van de huid kunnen triggeren, zoals SLS, parfum en harde alcohol, maar ook specifieke ingredienten zoals lavendel, munt, eucalyptus, bergamot en tea tree olie. Een gevoeligheidsreactie kan ook uitgelokt worden door weersomstandigheden en bepaalde stoffen die letterlijk tegen je huid aan komen, zoals nikkel of wol. Alhoewel dat dan natuurlijk meer relevant is in bijvoorbeeld de hals dan in het gezicht.

Roodheid in het gezicht door een allergische reactie of zon

Je huid kan niet alleen gevoelig op iets reageren, maar zelfs allergisch. Van een allergische reactie is sprake wanneer de huid in aanraking komt met een bepaalde stof waar de huid gevoelig voor is. Je afweersysteem reageert dan overgevoelig op een stof die op de huid aangebracht wordt. In dit geval wordt zo’n stof een allergeen genoemd. Allergenen kunnen toevoegingen aan cosmetica zijn, maar ook bepaalde materialen zoals nikkel of latex. Een allergische reactie kan erg heftig zijn en niet alleen roodheid in het gezicht veroorzaken, maar ook andere klachten zoals (heftige) jeuk, een branderig gevoel, bultjes, uitslag of (flinke) zwellingen. Roodheid in het gezicht kan ook veroorzaakt worden door overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zon. Als je verbrand bent door de zon, is je huid vaak ook (erg) rood. Daarnaast kan je verbrande huid ook erg warm aanvoelen. De roodheid geeft aan dat de huid té lang is blootgesteld aan zon en ontstaat doordat de bloedvaten wijder worden. Later zal de huid vocht verliezen en daardoor droog en trekkerig aanvoelen.

Algemene mogelijke oorzaken van roodheid in het gezicht

Roodheid in het gezicht kan in principe bij iedereen voorkomen, alhoewel het vaker voorkomt en meer zichtbaar is bij mensen met een lichte(re) huid. Andere mogelijke oorzaken dan bovengenoemde zijn bijvoorbeeld nog; het eten van heet / gekruid voedsel, roken, alcohol, stress, medicijngebruik (zoals vaatverwijdende medicijnen), bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine, zoals aardbeien, drop, chocolade, bepaalde soorten vis, varkensvlees, drop en bepaalde zaden en noten. Temperatuurschommelingen kunnen een gevoelige huid ook triggeren, zoals de overgang van buiten naar binnen (zeker als het buiten vriest en binnen de verwarming aanstaat, maar bijvoorbeeld ook in de sauna). Kou en warmte kunnen ook roodheid in het gezicht veroorzaken, net zoals te lang of te heet douchen en (overmatig) scrubben of exfolieren, al dan niet met een product dat niet goed bij jouw huidtype of huidconditie past. Ook het verkeerd gebruik van (bepaalde) cosmetica kan roodheid in het gezicht veroorzaken.

Wat kun je zelf aan roodheid in het gezicht doen?

In principe zou het al moeten helpen om alle bovengenoemde punten zoveel mogelijk te vermijden wanneer je vaak of snel last hebt van roodheid in het gezicht. Heb je het vermoeden dat je overgevoelig of zelfs allergisch op bepaalde dingen reageert, dan kun je een plaktest bij je dokter overwegen. Heb je het vermoeden dat je acne rosacea hebt, dan is dit een prima reden om contact op te nemen met een huisarts, huidtherapeute of dermatoloog. In sommige gevallen kan er doxycycline worden voorgeschreven. Behandel een huid met roodheid altijd als een gevoelige huid. Natuurlijke producten zijn overigens zeker niet per definitie beter. Er bestaan tal van cosmetica producten die roodheid in het gezicht zouden verminderen, maar in feite zijn er niet echt ingredienten die dat daadwerkelijk kunnen doen. Roodheid kun je camoufleren met foundation of een goed dekkende concealer. Speciaal voor roodheid bestaan er ook groene concealers. In deze groene concealer neutraliseert het groen de roodheid.

HEB JIJ WEL EENS LAST (GEHAD) VAN ROODHEID IN HET GEZICHT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

7 Comments

 1. Helaas heb ik hier ook weleens last van. Ik ben gevoelig voor eczeem dus ik moet goed opletten welke producten ik op mijn huid smeer. Meestal is dit Clinique, dat gaat het best.

  1. Christiana says:

   Het voordeel van Clinique is dat de producten parfumvrij zijn. Parfum is inderdaad iets waar veel mensen met een gevoelige huid slecht op kunnen reageren.

 2. Zeker vaker last van eczeem en ik merk dat ik de laatste tijd wat gevoeliger ben voor diverse producten en ik probeer crémes e.d. graag eerst uit door travelsizes of samples te gebruiken. Helaas zijn die nu wat moeilijk verkrijgbaar. En door de gezichtsmaskers heb ik rond mijn mond en op mijn wangen overal uitslag. En zelfs cetomagrogol helpt nu niet.

  1. Christiana says:

   Lastig is dat hè? Op mijn werk moet ik ook een mondkapje dragen net als in de trein op weg naar mijn werk, en op een gegeven moment kreeg ik er ook last van. De afgelopen twee weken was ik vrij en hoefde ik nauwelijks een mondkapje te dragen en nu is het gelukkig helemaal weg. Behalve continue een schoon mondkapje pakken of je wasbare echt zo heet mogelijk wassen en geen lipstick dragen onder een mondkapje zijn er verder volgens mij ook niet echt dingen die je er aan kunt doen om het te voorkomen.

 3. Ik heb er gelukkig zelf geen last van, maar vind het wel interessant om te lezen want er zijn genoeg mensen in mijn omgeving die hier wel last van hebben.

 4. Ik heb normaal gezien praktisch nooit roodhuid in mijn gezicht, alleen vorige week was ik gestoken door een mug. Daar kreeg ik een allergische reactie van en dan besef je pas hoe blij je moet zijn met een egale huid.

  1. Christiana says:

   Ah jeetje, ja, dat kan inderdaad heel heftig zijn, een allergische reactie! Ik hoop dat het inmiddels weer opgeknapt is. Ik had een keer een oogontsteking en daar kreeg ik druppels voor. Toen kreeg ik vervolgens een allergische reactie op die oogdruppels;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.