Met deze 5 simpele huidverzorging tips doe jij geen beauty miskoop meer en gebruik je je cosmetica ook daadwerkelijk op de juiste manier!

Beware

Simpele huidverzorging tips

Ik werk al jaren als cosmetica adviseuse en ben me rond mijn twintigste vanwege huidproblemen heel erg gaan verdiepen in cosmetica en ingredienten. Veel dingen rondom cosmetica zijn voor mij behoorlijk vanzelfsprekend, maar vaak merk ik op mijn werk toch dat bepaalde dingen voor anderen dat helemaal niet zijn. Daarom deel ik vandaag een aantal simpele huidverzorging tips die ik nog steeds heel regelmatig met klanten deel en wellicht heb jij er ook wat aan.

Reinig altijd je huid voordat je crème aanbrengt

Gezichtscrèmes heb je in alle prijsklassen. Ik zal de laatste zijn om te beweren dat een dure crème altijd beter is dan een goedkope(re) crème, maar één ding is zeker; je hebt niets aan een (dure) crème wanneer je niet éérst je huid reinigt. Wanneer je make-up draagt, kun je je make-up bijvoorbeeld eerst verwijderen met een micellair water of een reinigingsmelk. Omdat make-up verwijderen niet hetzelfde is als je huid reinigen, kun je na het verwijderen van je make-up je huid nog reinigen met een cleanser die je met water afspoelt. Cleansers heb je bijvoorbeeld in de vorm van olie, mousse, gel of crème. Ook wanneer je geen make-up draagt, is het belangrijk om je huid te reinigen.

Simpele huidverzorging tips voor wanneer je last hebt van rullende crème

Last van rullende crème of foundation? Dit is heel vervelend, maar in veel gevallen kun je er wat aan doen! Make-up of crème kan gaan rullen omdat je er te veel van aanbrengt, het kan ook te maken hebben met dat je te veel lagen aanbrengt; bijvoorbeeld én een essence én een primer én een crème. Een textuur kan ook te dik voor je zijn of gewoon simpelweg niet bij je huid passen. Het kan ook helpen om even te wachten met het aanbrengen van je foundation na het aanbrengen van je crème. Tot slot kun je kiezen voor een primer. Primers heb je voor alle huidtypes en deze vormen een mooie basis voor je make-up. Een primer kan echt helpen om rullende foundation tegen te gaan.

Bewaar verpakkingen op de juiste manier en sluit ze goed af

Ik krijg er (stiekem) steevast de rillingen van; klanten die heel trots binnenkomen en zeggen dat ze vier jaar met een pot gezichtscrème gedaan hebben en nu graag een nieuwe willen. Ik had onlangs zelfs een klant die tijdens haar verhuizing een oude crème tegenkwam en mij vroeg of ze die nog kon gebruiken. Ik vertelde die mevrouw dat het betreffende product uit een gezichtsverzorging lijn kwam die we al negen jaar (!) niet meer in de collectie hadden en ze er dus verstandig aan deed om het potje gewoon weg te gooien. Cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum en is niet eindeloos houdbaar. Cosmetica kan bederven, net zoals een pak melk. Waterige texturen hebben een kortere houdbaarheidsdatum dan bijvoorbeeld olie-achtige texturen. Dit heeft te maken met het feit dat bacteriën heel erg van water houden en beter in water gedijen dan in olie. Sluit verpakkingen ook altijd goed af. Draai de doppen en dekseltjes goed dicht. Niet alleen maken bacteriën op deze manier minder kans, ook zullen werkzame stoffen in producten hun werking verliezen wanneer ze te lang worden blootgesteld aan licht en zuurstof. Verder is het ook verstandig om crème niet uit een potje te halen met je vingers, maar met een schoon wattenstaafje dat je daarna weggooit. Een spatel gebruiken heeft eigenlijk alleen zin wanneer je de spatel tussendoor steeds desinfecteert met gedenatureerde alcohol.

Probeer cosmetica altijd eerst uit

Veel mensen zijn heel beïnvloedbaar wanneer het gaat om het kopen van spullen. Niet alleen door reclame en sociale media, maar ook gewoon simpelweg door mensen uit hun eigen omgeving. Het is jou vast ook wel eens overkomen; je vriendin, moeder of buurvrouw ziet er stralend uit en jij vraagt haar naar de crème die zij gebruikt. Vol enthousiasme ren jij naar de winkel om diezelfde crème te gebruiken, maar uiteindelijk ervaar jij geen verschil, of nog erger; je vindt het helemaal geen fijn product. In het rijtje met simpele huidverzorging tips hoort dan ook zeker het advies om cosmetica altijd eerst uit te proberen. Vraag een sample of koop een travelsize verpakking. Er kunnen tal van redenen zijn waarom een bepaalde crème voor jouw vriendin wel werkt, maar voor jou niet. Jullie hebben immers niet dezelfde huid en waarschijnlijk hebben jullie ook andere gewoontes in de badkamer. Dat de ene persoon een crème geweldig vindt, wil zeker niet altijd zeggen dat de crème voor jou ook geweldig ís.

Simpele huidverzorging tips voor de droge en vochtarme huid

Een droge huid is een huidtype en een vochtarme huid is een huidconditie. Het verschil is dat een huidtype genetisch bepaald is en wordt gemeten aan de hand van de talgproductie. De ene huid maakt meer talg aan dan de andere huid. Een vette huid maakt meer talg een dan een droge huid. Een vochtarme huid is een conditie van de huid. De huidconditie is beïnvloedbaar en kan in de loop der jaren veranderen. Niemand wordt bijvoorbeeld met een acne huid of een vochtarme huid geboren. Veel mensen die in de veronderstelling zijn dat ze een droge huid hebben, hebben in werkelijkheid echter een vochtarme huid. Hun huid heeft dus geen behoefte een vettige ingredienten, maar aan hydraterende ingredienten. Voorbeelden van vette / voedende ingredienten zijn bijvoorbeeld sheaboter en cacaoboter. Voorbeelden van hydraterende ingredienten zijn bijvoorbeeld glycerine en hyaluronzuur. het is niet altijd even lastig om zelf te bepalen of je huid droog of juist vochtarm is. Toch is er vaak wel iets simpels over te zeggen; smeer jij dagelijks trouw met een echt vette / voedende crème en gebruik je geen uitdrogende cleansers, maar voelt je huid alsnog zeer oncomfortabel aan? Dan is het vaak een teken dat je huid meer gebaat is bij hydraterende producten.

WAT IS DE BESTE HUIDVERZORGING TIP DIE JIJ OOIT GEKREGEN HEBT?

© ByChristiana, tekst. Love and sugar, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

 1. Een drogisterij medewerkster raadde mij jaren geleden aan om hydraterende producten te gaan gebruiken i.p.v vette/voedende producten.
  Dat was een schot in de roos!

  1. Christiana says:

   Heel opmerkzaam van haar, want ik merk zelf dus ook dat veel mensen met een vochtarme huid vettige producten (voor een droge huid) gebruiken, waar de huid dus eigenlijk niet veel profijt van heeft!

 2. Wat een fijne tips waaruit de ervaring zo duidelijk spreekt 😊. De beste tip die ik ooit kreeg, is denk ik van mijn tante geweest die mij aanraadde om al op jonge leeftijd (ik was begin 20 denk ik) een goede dagcreme te gebruiken. Een andere tip die heel waardevol is geweest (op wat latere leeftijd) is om op ingrediënten te letten van cosmetica. Dat was echt een mega eye opener voor mij toen ik last van eczeem kreeg.

 3. Vooral dat rullen herken ik goed, ik moet er ook voor oppassen dat ik niet teveel laagjes aanbreng,

 4. Wat een handige tips! Eigenlijk de tip om je huid juist te verzorgen en niet te laks te zijn. Hoe moe oid je ook bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.