Als cosmetica adviseuse hoor ik ze dagelijks; onzinnige beauty mythes die mensen nog steeds geloven. Dít zijn de vijf meest hardnekkige.
Onzinnige beauty mythes over anti-ageing verzorging
Anti-ageing verzorging heet niet voor niets ‘anti-ageing’ verzorging. In feite smeer je dus tégen huidveroudering en vergis je niet, want al vanaf je vijfentwintigste zal de natuurlijke aanmaak van bepaalde stoffen in je lichaam afnemen waardoor je fijne lijntjes krijgt. Goed voor je huid zorgen met de juiste producten kan er inderdaad voor zorgen dat je huid zo lang mogelijk gezond(er) en mooi(er) blijft, maar altijd tot op zekere hoogte. Het is belangrijk om je huid goed te hydrateren, te reinigen en vooral ook om je huid goed te beschermen, vooral tegen de zon. In feite is de beste crème die je je huid kunt geven er eentje met een SPF. Elke huid zal veranderen tijdens het ouder worden. Fijne lijntjes en rimpels krijgen we allemaal en een rimpel die er eenmaal zit, kun je niet ‘wegsmeren’. Eén van de meest onzinnige beauty mythes is dan ook dat een goede crème helpt tegen rimpels. Er zijn zeker ingredienten die in bepaalde concentraties iets voor je fijne lijntjes en rimpels kunnen doen. Een mooi voorbeeld daarvan is hyaluronzuur. Hyaluronzuur is namelijk heel goed in het vasthouden van vocht in de huid. Hierdoor kan de zichtbaarheid van fijne lijntjes en diepere rimpels worden verminderd. Het is niet voor niets dat hyaluronzuur ook gebruikt wordt als rimpelvuller bij cosmetische behandelingen. Ook niacinamide is een mooi ingrediënt in anti-ageing verzorging. Het verhoogt namelijk de productie van collageen. Vitamine A kan ook veel goeds voor je huid doen. Niet alleen kan het worden toegepast bij fijne lijntjes, ook wordt het ingezet bij pigmentvlekken. Wanneer je langere tijd vitamine A gebruikt, zal de huidstructuur zichtbaar verbeteren. Verder kunnen ook vitamine C en vitamine E fijne lijntjes helpen verminderen (niet verdwijnen). Deze vitamines beschermen je huid ook tegen zonschade.
De juiste shampoo gaat haaruitval tegen
Er bestaan talloze shampoos tegen haaruitval. Sterker nog, er bestaan shampoos waarvan beweerd wordt dat je haar er sneller van gaat groeien. Claims dat shampoos haaruitval tegengaan en zorgen dat je haar sneller gaat groeien zijn echter ook onzinnige beauty mythes. Van bepaalde ingredienten in shampoo gaat je haar namelijk niet plotseling sneller groeien. Het kan zeker wel helpen om producten te gebruiken met ingredienten die op een positieve manier bijdragen aan de conditie van de hoofdhuid. Een gezonde hoofdhuid kan namelijk zeker wel bijdragen aan gezonder haar. Bij veel mannen (zeker op een bepaalde leeftijd) is haaruitval genetisch bepaald. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijke oorzaken voor haaruitval of dunner wordend haar, zoals stress, ziekte, medicijngebruik, narcose en hormonale schommelingen. Verder kan haaruitval ook komen door haarbreuk, wat dan op zijn beurt weer veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld chemische behandelingen, kleuren en blootstelling aan warmtebronnen zoals föhns, krultangen of stijltangen. In dat geval kunnen shampoos met keratine helpen, omdat keratine de kans op haarbreuk vermindert. Ook panthenol, glycerine, ceramiden en proteïnen kunnen een gunstig effect hebben op de conditie van je haar. Let bijvoorbeeld op de aanwezigheid van Hydrolyzed Wheat Protein of Hydrolyzed Keratin. Let verder op de wasstoffen die aan je shampoo toegevoegd zijn. Zeker wanneer je last hebt van haarbreuk en / of haaruitval kun je shampoos met SLS en SLES beter vermijden. Kies in dat geval liever voor shampoos met Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauroyl Methyl Isethionate, Sodium Cocoyl Isethionate of Decyl Glucoside. Over de toevoeging van cafeïne aan shampoos zijn de meningen verdeeld. Er wordt beweerd dat cafeïne op een positieve manier kan bijdragen aan de haargroei, maar dat gegeven wordt vaak ontwricht omdat haar in feite dood materiaal is en je die stoffen weer uitspoelt voordat ze daadwerkelijk effect kunnen hebben. Zelf heb ik na een langdurige narcose heel veel last gehad van haaruitval en wat mij bij echt hielp waren supplementen die de haargroei ondersteunden.
Onzinnige beauty mythes over natuurlijke cosmetica
Heel veel mensen zijn zeer specifiek op zoek naar cosmetica met natuurlijke ingredienten, omdat ze in de veronderstelling verkeren dat dat ‘beter’ is. Het is natuurlijk afhankelijk van wat je precies wilt en zoekt en vaak ook wel wat je huid nodig heeft, maar het is echt een onzinnige beauty mythe dat natuurlijke cosmetica altijd beter is. Sowieso is de term ‘natuurlijk’ niet beschermd. Een fabrikant kan zijn product dus natuurlijk noemen, wanneer er wellicht een natuurlijk ingrediënt aan toegevoegd is, terwijl de rest van de formule geheel uit synthetische toevoegingen bestaat. Natuurlijk zijn er tal van natuurlijke ingredienten die heel heilzaam kunnen werken, maar aan de andere kant zijn er ook genoeg voorbeelden van natuurlijke toevoegingen waar je een allergische reactie op kan hebben. Bovendien kunnen ook synthetische ingredienten veel goeds voor je huid betekenen. Met natuurlijke cosmetica is een (allergische) reactie dus zeker niet per definitie uitgesloten.
Dure producten zijn altijd beter
Cosmetica heb je in alle prijsklassen. Je kunt gezichtscremes kopen variërend van vijf euro tot vijfhonderd euro, en zelfs nog duurder. Maar een dure gezichtscrème is zeker niet altijd beter. Goed is sowieso al een relatief begrip, wat mij betreft. Want wellicht ben jij juist heel specifiek op zoek naar producten met bepaalde ingredienten. En dan moet je er vervolgens rekening mee houden dat ingredienten in feite vaak ook nog eens in een bepaalde concentratie aanwezig moeten zijn om daadwerkelijk iets voor je huid te kunnen betekenen. Vitamine C bijvoorbeeld werkt alleen in hoge concentraties, zo is er minstens 4% nodig wat betekent dat je dit ingrediënt in ieder geval in de bovenste helft van de ingrediëntenlijst terug moet zien. Verder moet het dan ook gecombineerd worden met andere antioxidanten zoals vitamine E én het moet luchtdicht verpakt worden, omdat vitamine C zeer onstabiel is. Maar in de realiteit bevatten zeker niet alle dure crèmes waaraan vitamine C is toegevoegd ook daadwerkelijk deze hoge concentratie en vaak zitten ze dan ook nog eens verpakt in een open pot, waardoor de werkzame stoffen heel rap hun werking verliezen. Om een lang verhaal kort te maken; dure producten bevatten lang niet altijd dure ingredienten in de juiste concentraties. Aan de andere kant moet je ook zeker rekening houden met het feit dat je van een goedkope crème ook niet kan verwachten dat er de beste ingredienten in de juiste concentraties aan toegevoegd zijn.
Je kunt je huid reinigen met water
Ik hoor nog steeds erg vaak dat mensen hun huid reinigen met alleen water. Eigenlijk is het dan behoorlijk zinloos om een (dure) gezichtscrème te gebruiken, want werkzame stoffen in je crème kunnen zichzelf geen weg banen door een laag vuil en vet of talg dus, in het geval van je huid. Je huid dagelijks reinigen is belangrijk om je huid gezond en mooi te houden, ook wanneer je geen make-up draagt. Vetten lossen niet op in water, dat is dan ook de reden dat je je huid niet kunt reinigen met alleen maar water. Ik geef altijd het voorbeeld van de olie en het afwasmiddel. Wanneer je een glas water vult en daar vervolgens een laagje olie in schenkt, zul je zien dat de olie grotendeels blijft drijven. Voeg je vervolgens een paar druppeltjes afwasmiddel toe, dan zul je zien dat de lagen zich met elkaar gaan mengen. Nu reinig je je huid natuurlijk niet met afwasmiddel, maar het afwasmiddel werkt in dit geval dus hetzelfde als een cleanser. Een cleanser werkt als het ware als een magneet voor vuil, terwijl alleen water het vuil en talg niet van je huid verwijdert.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Interessant om te lezen, vooral het stukje over natuurlijke producten. Ik kijk er nu heel anders naar!