Wat doet vitamine C in gezichtsverzorging nu eigenlijk voor je huid?

Wat doet vitamine C voor je huid?

We weten inmiddels allemaal wel hoe belangrijk het voor onze gezondheid is om voldoende vitaminen binnen te krijgen via onze voeding. Maar sméren met vitaminen, en dan vitamine C in dit geval, blijkt ons ook héél wat goeds op te leveren. Vitamine C vermindert bijvoorbeeld hyperpigmentatie van de huid. Verder is het een zeer krachtige anti-oxydant; het beperkt schade aan de huid door blootstelling aan UV-straling en op die manier beschermt het de huid ook tegen vroegtijdige huidveroudering. Vitamine C versterkt de huidbarrière. Enorm belangrijk, want onze huidbarrière vormt, letterlijk dus, een barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een gezonde huidbarrière vaak hand in hand gaat met een gezonde en (dus) móói uitziende huid. Tot slot is vitamine C essentieel voor de vorming van collageen. Collageen is een lichaamseigen stof die verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. De natuurlijke aanmaak van collageen neemt af naarmate we ouder worden, en dat is dus één van de redenen dat de huid op een gegeven moment ook aan stevigheid gaat verliezen.

Hoe herken je vitamine C?

Vitamine C is op de INCI-lijst van je product terug te vinden als ascorbic acid. In veel producten worden echter derivaten van vitamine C gebruikt, een derivaat is een stof die is afgeleid van een andere stof. Voorbeelden van derivaten van vitamine C zijn Ascorbyl palmitate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Sodium Ascorbyl phosphate en Magnesium Ascorbyl phosphate. Wanneer je kijkt naar de werkzaamheid van ingredienten die aan cosmetica toegevoegd worden, is het van groot belang hoe deze ingredienten gewonnen en verwerkt worden, waarmee ze gecombineerd worden, maar ook en vooral in welke concentraties ze aan dat product zijn toegevoegd. Dit geldt ook voor vitamine C. Vitamine C moet dus in een bepaalde concentratie aanwezig zijn om daadwerkelijk effectief te zijn in gezichtsverzorging. Vitamine C is vanaf concentraties van 4% daadwerkelijk werkzaam. Er zijn echter helaas maar weinig merken die heel specifiek aangeven van welke concentratie vitamine C zij gebruik maken. Toch kun je zelf wel belangrijke informatie van de INCI-lijst aflezen. Een INCI-lijst bevat alle ingrediënten die in het product zitten, en dan heel specifiek op volgorde van concentraties. Het eerste ingrediënt op de INCI-lijst is dus in de hoogste concentratie aanwezig. Staat een ingrediënt heel laag op de INCI-lijst, dan is de concentratie ervan ook een stuk lager en kun je de daadwerkelijke werkzaamheid van zo’n ingrediënt in twijfel trekken. Laat je dus niet zomaar misleiden door de term vitamine C op een verpakking of in een reclame, maar raadpleeg de INCI-lijst.

Let op de verpakking

Vitamine C is een antioxidant en deze staan niet bekend om hun stabiliteit. Vitamine C verliest zijn effectiviteit wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof en licht. Simpelweg betekent dit dus dat zodra vitamine C wordt blootgesteld aan zuurstof, het zijn werkzaamheid verliest. De verpakkingen waarin producten met vitamine C dus verpakt zijn, zijn van groot belang voor de houdbaarheid. Zulke producten zouden verpakt moeten worden in luchtdichte en ondoorzichtige verpakkingen, het liefst dus pompflacons en zeker geen open potten, zodat er geen zuurstof bij kan. De effectiviteit van vitamine C in huidverzorging kan versterkt worden door de toevoeging van andere ingredienten. Een mooie toevoeging in een vitamine C kuur is bijvoorbeeld vitamine E. Wanneer je vitamine C gebruikt, is het verder noodzakelijk om hier overheen een SPF (zonnebrand) te gebruiken. Vitamine C kan je huid namelijk gevoelig(er) maken voor zon.

HEB JIJ WEL EENS PRODUCTEN MET VITAMINE C GEBRUIKT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Super handig artikel! Ik weet er helemaal niets van af, alleen dat vitamine C gezond is.

 2. Ik gebruik graag producten met vitamine C erin. Voor mijn gevoel merk ik het als ik het een tijdje niet gebruik, alsof mijn huid dan wat doffer en grauwer wordt. Het is inderdaad jammer dat cosmetica merken niet altijd even duidelijk zijn over de percentages die ze gebruiken, net zoals bij levensmiddelen. Dan staat er op: Bevat vitamine C, en dat mogen ze er al in grote letters op zetten als er een heel klein beetje in zit. Verwarrend dus…

  1. Christiana says:

   Klopt, dat is heel verwarrend en zelfs een beetje misleidend, vind ik in ieder geval. Er staan ZO veel producten in de winkel waarop op het etiket een bepaald ingrediënt wordt aangeprijsd, maar zodra je dan de INCI-ijst gaat bekijken, besef je dat het ingrediënt in die concentratie in feite niets voor je huid doet.

   1. Jazeker novexpert heeft een vitamine c booster. Die gebruik ik.

 3. Ik heb toevallig laatst bij Holland & Barrett een dagcreme en olie gekocht met vitamine C. Ben benieuwd naar wat voor wonderen het voor mijn huid gaat verrichten. 😉 Dat van die verpakking wist ik dus niet, heel goed om te weten.

  1. Christiana says:

   Het is inderdaad altijd eerst uitproberen en afwachten wat een bepaald product voor je huid gaat doen! De verpakking is zeker belangrijk bij producten met vitamine C. Eigenlijk zou je producten waaraan anti-oxydanten worden toegevoegd, maar die in open potten verpakt zijn, gewoon bij voorbaat al moeten laten staan. Veel beter is een tube of pompflacon;-)

 4. Ik heb wel eens vitamine C gebruikt, maar ik merkte er destijds weinig van, wel leuk om weer eens te proberen

 5. Op dit moment gebruik ik geen producten waar vitamine C in zit, maar ik heb een tijdje terug LIFTACTIV van Vichy gebruikt. Ik zocht mijn review erover net even op en het viel me gelijk op dat ik een enorme typo in de ingrediënt naam heb gemaakt .. oops! En daar kom ik nu na al die tijd door jou eindelijk achter hihi 🙈

  1. Christiana says:

   Haha, herkenbaar! Ik ontdek ook nog steeds af en toe slordige foutjes in oude artikelen hoor! Fijn dat ik je heb kunnen ‘helpen’ bij het opsporen van deze fout;-)

 6. Heidi De Winter says:

  Ik heb enkele keren een kuurtje van Vichy LiftActiv gedaan. Aqua / Water, Ascorbic Acid, Vitamin C staan in deze volgorde op de INCI-lijst. Ik denk dat ik met dit productje dan wel goed zit 🙂 Ik merkte op dat mijn huid net ietsje meer glow en mooier was. Clinique Fresh Pressed 7-day System met pure Vitamine C heb ik ook al meermaals gekocht. Nog andere merken die je kan aanbevelen?

  1. Christiana says:

   Die van Vichy en Clinique heb ik inderdaad zelf ook gebruikt, daar was ik heel tevreden mee. Paula’s Choice heeft ook een fijne; de C15 Super booster, met hun producten zit je qua concentraties en ingrediënten ook altijd goed.

  2. Op de producten van The Ordinary staan keurig de werkzame istoffen met percentage vermeld. Ze hebben ook een Vitamine C creme in tube, heel betaalbaar, waar ik zeer tevreden over ben.

   1. Christiana says:

    Dankjewel voor deze fijne tip Loes! Ik weet zeker dat veel dames hier wat aan hebben. Ik ken het merk alleen nog maar van naam. Ik heb er zelf nog nooit iets van geprobeerd, maar ik hoor er wel goede verhalen over.

 7. Ik kom inderdaad steeds meer producten tegen met vitamine C. Gelukkig staat dat vaak vermeld op het persbericht, want ik vind het zelf erg lastig om alle ingrediënten langs te gaan. Vooral ook omdat één ingrediënt meerdere namen heeft of het ergens van is afgeleid. Moeilijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.