Juist omdat acne zo ontzettend vaak voorkomt, zijn er heel veel fabels over acne in omloop. Hoe zit het nu echt en wat werkt wel tegen acne?

Je huid scrubben helpt tegen acne

Er is waarschijnlijk geen ander huidprobleem dat zó vaak voorkomt als acne. Iedereen kan er last van krijgen, mannen en vrouwen, jong en oud. Juist omdat zoveel mensen er op een bepaald moment last van krijgen, gaan er veel fabels over acne de ronde. Dit maakt het lastig(er) om de juiste behandeling te vinden voor het probleem, zeker omdat bepaalde huidproblemen ook nog eens kunnen lijken op acne, maar andere oorzaken hebben. Heb je zelf last van acne? Dit zijn vast wat fabels over acne die je dus niet moet geloven. Eén van de ‘gevaarlijkste’ fabels over acne is dat scrubben goed helpt tegen de klachten. Integendeel, door te vaak te scrubben of de verkeerde producten te gebruiken, maak je het probleem in vele gevallen alleen maar erger. Het klinkt wellicht op zich logisch om de huid te scrubben. Met scrubben verwijder je dode huidcelletjes. Een scrub bevat als basis vaak zout of suiker die de dode huidcelletjes van je huid afschuren. Vaak zijn deze deeltjes echter vrij agressief, waardoor ze je geïrriteerde huid alleen maar extra zullen irriteren. Een exfoliant is vaak wat milder. In plaats van mechanische deeltjes zoals suiker of zout bevat een exfoliant zogenaamde zuren, die de dode huidcelletjes niet weg schuren, maar als het ware losweken. Wanneer je last hebt van acne, kies dan voor een exfoliant op basis van glyzolcuur of nog beter voor de onzuivere huid: salicylzuur. Exfolieer altijd met mate.

Een huid met acne moet je behandelen met producten met alcohol

Een huid met (ernstige) acne is in principe een gevoelige huid en moet dan ook als zodanig behandeld worden. Ik blijf me echt verbazen over de ingredienten die ik soms tegenkom in producten voor de acne huid. Vaak doen deze je gevoelige acne huid namelijk meer kwaad dan goed. Zo bevatten de meeste producten die ontwikkeld zijn voor de acne huid vaak (hoge concentraties) alcohol. De ene alcohol is de andere niet. Kijk vooral uit met gedenatureerde alcohol en alcohol denat. Wanneer deze hoog op de INCI-lijst staan, weet je dat de concentratie ervan hoog is. Deze producten zullen je huid onnodig uitdrogen, met als gevolg dat je huid alleen maar nóg onrustiger wordt. Ook sulfaten kunnen een huid met acne ernstig uitdrogen. Sulfaten hebben een reinigende functie en je komt ze dus tegen in cleansers, maar bijvoorbeeld ook in douchegel, tandpasta en shampoo. Ze kunnen een product ook flink laten opschuimen. Nu begrijp je dus ook beter waarom een product dat sterk opschuimt soms ook heel uitdrogend kan werken op je huid.

In de zon zitten is goed voor een huid met acne is ook een fabel

De reden dat je wellicht denkt dat in de zon zitten goed is tegen acne is dat een bruin kleurtje er vaak voor zorgt dat acne (tijdelijk) minder opvalt. Ook dit is echter een misvatting en hoort dus in het lijstje met fabels over acne. Door de zon zal je huid droger worden. Hierna echter zal je huid zich gaan herstellen door de talgproductie te gaan verhogen. Hierdoor is de kans op acne uiteindelijk alleen maar groter. Er is trouwens nóg een reden dat je in de zomer vaker last kan hebben van acne.

Acne is bij iedereen hetzelfde

Acne kan verschillende oorzaken hebben en voorkomen in verschillende gradaties. Acne is dus niet bij iedereen hetzelfde. Als acne voor iets anders wordt aangezien, worden de klachten vaak verkeerd behandeld waardoor het probleem verergerd wordt. Acne rosacea bijvoorbeeld kan erg lijken op acne, maar heeft een andere oorzaak. Bij rosacea zijn de ‘puistjes’ namelijk niet gevuld met talg, maar vaak met vocht. Ook clownseczeem of periorale dermatitis kan lijken op acne, maar ook dit is niet hetzelfde. Clownseczeem komt meestal voor rond de mond, het lijkt vaak erg op klassieke eczeem. Mocht je zelf wel eens last hebben (gehad) van eczeem, dan weet je dat de huid met eczeem zeer gevoelig kan zijn. Clownseczeem is soms erg lastig te herkennen, juist omdat het kan lijken op gewone acne. Heb je vermoedens, ga dan zeker met deze klachten naar de huisarts. Clownseczeem kan sowieso (behoorlijk) verergeren door het gebruik van (te) veel en / of (te) vette crèmes.

Een huid met acne heeft geen moisturizer nodig

Een vette huid heeft een verhoogde talgproductie en scheid dus meer talg af dan een normale of droge huid. Een vette huid is echter zeker niet per definitie onzuiver. Verder kun je ook last hebben van puistjes als je huid niet persé heel vet is. Het is sowieso een fabel dat een vette (onzuivere) huid geen moisturizer nodig heeft. Elk type huid, in welke conditie deze ook is, heeft baat bij hydraterende ingredienten om de huidbarrière in balans te houden. De huidbarrière beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder bacteriën en virussen. In feite zou je dus kunnen zeggen dat een huid die onvoldoende gehydrateerd wordt, vatbaarder is voor bacteriën en dus voor puistjes. Ik kan me goed voorstellen dat je met een vette en / of onzuivere huid niet zit te wachten op vette of stevige crèmes. Kies bijvoorbeeld voor luchtige lotionachtige texturen of een hydraterende gel.

HEB JIJ LAST (GEHAD) VAN ACNE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

  1. Ilona says:

    Fijn artikel en je legt het goed en duidelijk uit 🙂 Vroeger matig last gehad van acné maar je wist eigenlijk niet beter om met alcohol/uitdrogende stiften, scrub met abrikozenpitten de boel te lijf te gaan en van een chemische peeling had nog niemand gehoord (misschien alleen de dermatoloog). Ik gebruikte clearasil en zie dat dit nog steeds bestaat. Nu wel veel last van maskné door de mondkapjes maar ook hier is een voorzichtige reiniging en verzorging het beste (althans bij mij). OT. Het valt mij de laatste paar weken steeds meer op dat de maskers ónder de neus gedragen worden valt jou dat ook op of andere dames/heren die dit lezen?

    1. Christiana says:

      Klopt! Toen ik begon met skincare had ik dus al last van heftige acne, en wat ik toen allemaal geadviseerd heb gekregen…Helaas kennen veel verkoopsters hun producten niet en lezen alleen af wat er op een verpakking staat, maar ja, dat kunnen we natuurlijk zelf ook;-) Omdat niets hielp en het alleen maar erger werd, ben ik me uitgebreid gaan verdiepen in huidverzorging. Ik zie het trouwens ook met de mondmaskers, ik moet ook zeggen dat als ik er eentje draag, hij vaak ook ‘afzakt’, volgens mij hebben veel mensen daar last van. Dus dan moet je dat masker elke keer omhoog hijsen, haha;-) Ik zal blij zijn als ze straks niet meer nodig zijn in ieder geval.

  2. Oeh, een scrub gebruiken met acne lijkt me inderdaad vrij heftig. Daar zou ik zelf gelukkig niet op komen 😉 Fijn artikel weer! Ik heb zelf gelukkig niet vaak last van acne, wel van een extreem gevoelige huid, dus voor mij lijken vettige crèmes juist wel heel fijn te werken.

    1. Christiana says:

      Klopt, slecht idee! De inspiratie voor dit artikel kwam dus ook van een meisje die ik laatst sprak. Zij had last van maskne (acne door het dragen van een mondkapje) en wilde dat gaan scrubben…

  3. Fijne tips. Vroeger heb ik heel veel last gehad van acne en kreeg een zalf van de dermatoloog. Het was bocht maar het heeft me er wel vanaf geholpen.

  4. Nee gelukkig niet en ook nooit gehad. Wel goeie tips voor de mensen die daar wel last van hebben!

  5. Vroeger gingen wij in de weer met uitdrogende crèmes en poeders. Tja, andere tijd was dat. Gelukkig heb ik heen last ervan ondervonden, geen littekens in ieder geval. En veel in de zon zitten, dat kan ik mij ook nog herinneren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.