Je interieurstijl ontdekken begint vaak bij het opdoen van inspiratie en het echt leren kijken naar dingen: wáárom vind je iets mooi?

Inspiratie opdoen

Je interieurstijl ontdekken begint vaak met inspiratie opdoen. Inspiratie opdoen voor je interieur kan natuurlijk op allerlei verschillende plekken. Voor de hand liggende manieren om wooninspiratie op te doen zijn natuurlijk interieurwinkels, woontijdschriften, interieurboeken, interieurblogs en social media kanalen zoals Instagram en Pinterest. Maar inspiratie opdoen voor je interieur kun je ook in andere winkels dan woonwinkels, juist omdat veel winkels tegenwoordig de meest gave interieurs hebben. Je kunt ook ideeën opdoen in restaurants en hotels , maar ook gewoon op straat door simpelweg om je heen te kijken! Zelfs een outfit die iemand draagt of een jurk die je in een winkel ziet hangen, kan je inspiratie geven om bijvoorbeeld bepaalde kleuren in je eigen interieur te gebruiken of te combineren.

Je interieurstijl ontdekken door te leren kijken

Naar mooie interieurs kijken op social media of in tijdschriften is niet alleen heerlijk om te doen als je graag met je interieur bezig bent, het kan je ook helpen bij je interieurstijl ontdekken. Hoe? Door echt te léren kijken. Of je een bepaald interieur mooi vind of niet, is natuurlijk van heel veel dingen afhankelijk. Waarom je het ene mooi vindt en het andere niet, kan te maken hebben met herinneringen en associaties die bepaalde kleuren of dingen bij je oproepen. Je kan iemand zijn die houdt van rust, of juist iemand die heel onrustig wordt in een minimalistisch uitziende ruimte. Ik ben bijvoorbeeld iemand die echt kleur nodig heeft. Ik kan een interieur met bijvoorbeeld allemaal aardse tinten heel chique vinden, maar ik zou me in zo’n interieur nooit echt huis kunnen voelen. Als je bezig bent met je interieurstijl ontdekken, vraag je dan eens af wáárom je een bepaald interieur mooi vind. Is het vanwege bepaalde kleuren die gebruikt worden, het feit dat een ruimte heel minimalistisch is ingericht of juist heel vol staat? Heeft het te maken met de compositie? De manier waarop een bepaalde ruimte is ingericht? Zijn het de vormen, materialen of texturen die je aanspreken? Is het een combinatie van deze dingen? Door goed te kijken naar wat je precies mooi vindt, kan dat je heel erg helpen om je interieurstijl te ontdekken.

In welke inrichting voel jij je thuis?

Een interieur mooi vinden en je in een interieur thuis voelen, zijn twee verschillende dingen. Waarschijnlijk herken je wel iets van wat ik net schreef: je kan een bepaald interieur heel erg mooi vinden, maar je weet dat je je er niet thuis zou voelen. En omdat je thuis voelen iets heel persoonlijks is, is het soms zo lastig om daar de vinger op te leggen. Als ik bijvoorbeeld door de Ikea loop, doe ik zeker inspiratie op in bepaalde sfeerkamers, maar ik zou nooit zo’n sfeerkamer volledig kopiëren. Ik kan hier bijvoorbeeld ideetjes opdoen door goed te kijken naar hoe meubels staan, door de manier waarop bepaalde accessoires met elkaar gecombineerd worden of door te kijken naar bepaalde kleurencombinaties, maar ik zal daar altijd iets van mijzelf aan willen toevoegen, zoals foto’s, erfstukken, gekregen spullen en souvenirs. Wil je je interieurstijl ontdekken en verder ontwikkelen, vraag jezelf dan af hoe het komt dat jij je thuis voelt in je huis zoals het nu is of juist vooral waarom dat gevoel van je thuis voelen nu ontbreekt? Wat zou er nu moeten of kunnen gebeuren in je huis om je wel dat fijne thuis-gevoel te geven?

Je interieurstijl ontdekken, geef het de tijd

Je interieurstijl ontdekken kost tijd. Niet alleen is het voor de meeste mensen financieel onmogelijk om hun hele huis in een korte tijd op te knappen danwel in zijn geheel aan te pakken, ook kost het simpelweg tijd om te ontdekken wat jij nodig hebt en wat je huis nodig heeft. Ik denk dat dit serieus één van de belangrijkste lessen is die ik in de afgelopen jaren geleerd hebt, interieur-gerelateerd bedoel ik dan natuurlijk. Tijdens het rondstruinen in interieurwinkels, tijdens het inrichten en stylen van je huis, maar ook tijdens het (eventuele) verbouwen zul je dingen leren en dingen ontdekken. In realiteit zullen sommige van je ideeën bijvoorbeeld niet uitgewerkt kunnen worden, bouwtechnisch niet, plantechnisch niet of gewoon simpelweg om financiële redenen. Ook zullen dingen soms anders uitpakken, minder mooi of juist veel gaver dan je ooit had kunnen denken. Hoe cliché het ook mag klinken, je zult dingen leren, gewoon door dingen te doen. Zo hebben wij in de afgelopen twee jaar een heel groot deel van ons huis verbouwd. Ik heb daar ook van geleerd wat wel en wat niet werkte. Sommige keuzes zou ik bij een eventueel volgend huis zo weer maken en andere keuzes zou ik nooit meer maken. Kort samengevat: geef jezelf en je huis de tijd om te groeien. Verder is het niet meer dan logisch dat je interieurstijl zo nu en dan zal veranderen. Sowieso natuurlijk door de jaren heen, maar ook door gebeurtenissen of dingen of mensen die op je pad komen, zul je af en toe ook eens dingen helemaal om willen gooien.

Je interieurstijl ontdekken door dingen gewoon te doen

je interieurstijl ontdekken doe je tot slot ook door dingen gewoon te doen. Ik hoor zo ontzettend vaak van mensen dat ze een muurtje ‘niet durven te behangen of te verven’, of ‘niet weten wat ze mooi vinden’ en daarom alles maar wit laten, terwijl ze daar eigenlijk ook niet echt tevreden mee zijn. Ik ben van mening dat je alleen kunt ontdekken wat je echt mooi vind, maar vooral waar je echt blij van wordt, door gewoon dingen te proberen. Bedenk je wat het allerergste is wat er nu eigenlijk kan gebeuren als dat geverfde muurtje toch niet zo wordt zoals je gehoopt had? Experimenteer dus vooral! Begin met één wandje of in een kleine ruimte, waar je niet continue bent. Op die manier kun je ook geleidelijk wennen aan veranderingen en misschien ontdek je op deze manier ook wel hoe leuk je bepaalde dingen vindt!

HOE ZOU JIJ JOUW INTERIEURSTIJL OMSCHRIJVEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Phoe lastige vraag! Ik weet wel dat mijn stijl veranderd is de afgelopen jaren en ik zou het de volgende keer weer anders aanpakken.

 2. Mijn interieurstijl is een combinatie van modern met landelijk. Juist die combi vind ik leuk zodat ik me op verschillende dingen kan focussen.

 3. Ilona says:

  Jullie interieur is prachtig en niet alledaags 🙂 Jij hebt de gave om kleuren en patronen te combineren zonder dat het ordinair/druk wordt. Zelf zou het voor mij persoonlijk te onrustig zijn. Ik heb snel “last” van primaire kleuren (lees rood en geel) en voel mij het meest thuis in een Scandinavisch/Japans interieur en ben niet dol op zwart/messing. Dit appartement is voornamelijk wit qua wanden maar in het nieuwe appartement hebben we in een aantal kamers wit met Beemstergrijs gecombineerd.

  1. Christiana says:

   Snap ik helemaal! Ik kan ook dingen mooi vinden bij een ander, maar ik weet dat ik me zelf in zo’n interieur niet thuis zal voelen;-)

 4. Geen idee wat wij voor een soort interieur hebben, van alles wat denk ik. Binnenkort krijgen wij een heleboel tweedehands meubelen en hartstikke leuk, wij gaan de boel nu weer helemaal anders inrichten. voelt dan aan als een fris nieuw huis. Maar waar we alles moeten plaatsen weet ik nog niet, er zal ook wat weg moeten. En dan peinzen hoe wij het gaan inrichten, spannend!

 5. Leuke tips! Tja, goeie vraag, wat voor stijl ons interieur is. Ik zou het niet weten… Onze eigen stijl denk ik. 🙂

 6. Ik hou heel erg van rust in huis. Lichte kleuren, zachte stoffen en vooral geen drukke dingen. Daar word ik zelf snel onrustig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.