Heb jij in de zomer vaker puistjes? Hoe kómt dat toch? En moet je dan juist wél of niét extra veel de zon in?

Overmatige talgproductie in de zomer

Elke huid reageert anders op zon. Er zijn mensen met een acne-gevoelige huid die juist in de zomer minder last hebben van puistjes, maar het gebeurt helaas ook andersom. Wat kunnen nu redenen zijn dat je in de zomer vaker last hebt van puistjes? Het kan te maken hebben met een overmatige talgproductie. Talg is een lichaamseigen stof. Het wordt aangemaakt door de huid ter bescherming van de huidbarrière. Zelf heb je niet echt veel invloed op de aanmaak van talg. De ene persoon maakt simpelweg meer talg aan dan de andere. Je huidtype wordt ook bepaald aan de hand van de talgproductie. Maak je weinig talg aan, dan heb je een droge huid. Maak je veel talg aan, dan heb je een vette huid. Zon kan een uitdrogende werking op je huid hebben. Je huid probeert dit te compenseren door dan meer talg aan te gaan maken. Een teveel aan talg kan een reden zijn dat je last krijgt van onzuiverheden. Hierdoor kun je dus gedurende de zomer sneller of vaker last hebben van een puistje.

De redenen dat je in de zomer vaker puistjes hebt

In de zomer is het vaak warm en als het warm is, zweten we sneller. Het zijn de bacteriën in het zweet waar de onzuiverheden erg van houden. Het is een fabel om te beweren dat zweet echt puistjes veróórzaakt, maar eenmaal bestaande klachten kunnen wel verergeren. Onder invloed van zon kunnen de huidcellen aan het oppervlak verharden. De huid wordt als het ware dikker. Hierdoor wordt er meer talg vastgehouden in de poriën die onzuiverheden kunnen veroorzaken. Het gebruik van zonnebrandcrème tot slot kan ook een reden zijn dat je in de zomer vaker last hebt van puistjes. Cosmetica in welke vorm dan ook, kan natuurlijk altijd het ontstaan van onzuiverheden triggeren. In dit voorbeeld gaat het dan ook niet over welke zonnebrandcrème nu zogenaamd goed of beter is voor een acne-gevoelige huid, maar hoe zonnebrandcrème er in het algemeen voor kan zorgen dat je tijdens de zomer vaker last heb van puistjes. Zonnebrandcrème legt namelijk een laagje op je huid. Logisch, want deze crème moet je beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Wanneer je je huid gedurende de zomer en tijdens je vakantie op dezelfde manier reinigt als de rest van het jaar, is dit eigenlijk niet voldoende. Je moet namelijk met wat ‘zwaarder geschut’ komen om die zonnebrandcrème aan het eind van de dag goed op te laten lossen van je huid. Kies in de zomer dus liever voor een olie om je gezicht te reinigen. De olie zal ervoor zorgen dat de zonnebrandcrème beter oplost en dat je huid dus echt schoner is dan wanneer je bijvoorbeeld alleen een micellair water zou gebruiken.

HEB JIJ IN DE ZOMER VAKER PUISTJES?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Nooit geweten dat je in de zomer meer last kunt krijgen van puistje. Maar het klinkt eigenlijk inderdaad heel logisch. Goed om te weten waar de puistjes vandaan komen én wat je eraan kunt doen 🙂 Ik heb zelf gelukkig niet zo veel last van puistjes, omdat ik eerder een droge dan een vochtige huid heb en bijna nooit zweet. Daar bof ik wel mee 🙂

  2. Ja ik merk het altijd heel goed dat ik in de zomer vaker puistjes heb. Na de laatste extreme hittegolf echt beduidend meer. Maar gelukkig was dat ook vrij snel weer weg getrokken 🙂 Extra reiniging in de zomer kan zeker geen kwaad, fijne tips geef je!

  3. Gelukkig niet, maar ik ben natuurlijk al ver over de datum denk ik. Wel heel logisch waarom je meer last ervan hebt en nu je het zegt… Ik heb wel vaak met zonnebrandcrèmes vaak een veel vettere huid. Goed en extra reinigen dus, goede tip!

  4. Ja in de zomer altijd wel meer!

  5. Oh, dit wist ik helemaal niet! Maar nu moet ik ook zeggen dat ik zelden last heb van een puistje. Ik denk ook wel dat je helemaal gelijk hebt. Je huid is natuurlijk veel vetter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.