Wat is nu eigenlijk het verschil tussen scrubben en exfoliëren? Hoe vaak moet ik dat doen en welke producten kan ik daar het beste voor gebruiken?

Wat is het verschil tussen scrubben en exfolieren?

Scrubben is dé manier om de mooie glow weer terug te geven aan je huid. Je huid is continue aan het werk; huidcellen vernieuwen zich elke dag. Zij banen zich een weg naar de huidoppervlakte en daar laten ze uiteindelijk los. Althans, de meeste. Sommige huidcellen blijven ‘liggen’, klonteren vast en blijven zo op je huid plakken. Hierdoor kan je huid er doffer uitzien. Je huid kan je eenvoudig helpen door één of twee keer per week te scrubben; dit is niets meer dan het verwijderen van die samengeklonterde dode huidcellen waardoor je huid weer gaat stralen. Tussen scrubben en exfoliëren zit een verschil. Scrubben is een mechanische vorm van het verwijderen van dode huidcellen, de ‘deeltjes’ (dit kan bijvoorbeeld suiker zijn, maar ook zout of verpulverde of gemalen noten) die aan scrubs worden toegevoegd ‘schuren’ de dode huidcellen als het ware van je huid af. Daarmee is scrubben dus iets anders dan exfoliëren; hierbij maak je namelijk gebruik van fruitzuren, die de dode huidcellen als het ware van je huid losweken. Vaak is deze loswekende stof salicylzuur of glycolzuur. Salicylzuur komt meestal uit een plantaardige bron, maar het kan ook synthetisch verkregen worden. Overigens, salicylzuur in de pure vorm kan heel schadelijk zijn voor je huid, daarom worden er in exfoliators vaak kalmerende ingrediënten zoals kamille  toegevoegd.

Scrubben en exfoliëren, welk product past bij mijn huid?

Niet alleen is het cosmetisch gezien ‘goed’ om af en toe te scrubben. Dode huidcellen kunnen namelijk ook je poriën verstoppen, waardoor je meer kans hebt op onzuiverheden. Verder, des te ouder je wordt, des te trager het proces van celvernieuwing zal gaan, gewoon blijven scrubben dus. Maar let wel op, een oudere huid is vaak ook wat dunner en dus kwetsbaarder. In feite kan je met ieder huidtype scrubben, of je huid nu (heel) vet 0f (heel) droog is, de celvernieuwing gaat altijd maar door en scrubben is dus geen overbodige luxe. Wel is het belangrijk dat je goed kijkt naar welk type scrub bij jouw huid past. Scrubs heb je in alle soorten en maten en logischerwijs zijn er dus ook allemaal verschillende scrubdeeltjes, zoals suiker, zout of gemalen noten. Dan heb je natuurlijk nog scrubs voor je gezicht, voor je lichaam, voor je voeten, je handen en zelfs voor je lippen. Gebruik liever (of liever gezegd helemaal niet!) geen scrubs die bedoeld zijn voor je lichaam op je gezicht. Daar zijn ze echt te grof voor. Aan de andere kant; ik gebruik zelf zo nu en dan wél gezichtsscrub voordat ik de oksels of de bikinilijn onthaar, juist omdat deze scrubs zo mild zijn.

Mag je een gevoelige en / of onzuivere huid ook scrubben?

De meningen zijn er over verdeeld, maar ik zelf raad scrubben bij een zeer onzuivere huid af; dan praat ik dus echt over flinke ontstekingen. Door te scrubben heb je immers kans om de onzuiverheden te beschadigen zodat ze stuk gaan en op deze manier verspreid je de bacteriën over heel je gezicht. Kies met een zeer onzuivere huid liever voor een zuiverend masker, zoals een moddermasker. Scrubben met couperose kan, maar zeker niet te vaak, en kies voor een zéér milde variant. Heb je een gecombineerde huid, droge wangen en een vette T-zone, dan zou je scrubben zelfs nog plaatselijk kunnen doen, dus alleen je voorhoofd, neus en kin.

Hoe vaak en waarmee moet ik mijn huid scrubben?

Scrubben kun je één tot twee keer per week doen, vaker is simpelweg niet nodig. Wanneer je eenmaal gescrubt hebt, zal er de volgende dag immers niet direct weer een hele laag dode huidcellen op je huid aanwezig zijn. De frequentie hangt ook weer samen met jouw huidtype en huidconditie. Omdat scrubben best een ‘aanslag’ kan zijn op je huid, wordt er aan scrub vaak olie, crème of boter toegevoegd, zodat je huid tijdens de scrubsessie ook gehydrateerd wordt. Sommige scrubs laten ook echt aan olie-achtig laagje achter op je huid. Sowieso is het altijd prettig om na het scrubben je huid nog even extra te verwennen met een voedende crème, lotion of butter, net wat jij prettig vindt. Scrubben voordat je de zon ingaat, kan je helpen om wat egaler bruin te worden. Doe dat dan wel een dagje van tevoren, en liever niet op de dag zelf. Hetzelfde gaat voor ontharen, scrubben voordat je gaat ontharen kan ingegroeide haartjes voorkomen. Schrik overigens niet direct wanneer je huid wat rood ziet na het scrubben. Door het scrubben stimuleer je namelijk de doorbloeding, en dan is roodheid dus een heel normale en gezonde reactie van je lichaam. Heb je een gevoelige huid, dan zul je uiteraard zelf verschil ervaren tussen een eventuele allergische reactie of wat normale. gezonde roodheid die over het algemeen weer snel wegtrekt. Tijdens het scrubben hoef je absoluut geen kracht te zetten of hard te boenen. De scrub deeltjes in jouw product doen het werk wel voor jou. Het enige wat jij hoeft te doen is de scrub met ronddraaiende bewegingen in te masseren, meestal op een vochtige huid. Er zijn overigens ook scrubs die je op een droge huid kunt aanbrengen. Vergeet niet om goed af te spoelen!

WELK PRODUCT GEBRUIK JIJ GRAAG OM JE HUID TE SCRUBBEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Goed uitgelegd! Ik had wel eens gelezen over de verschillen tussen exfoliëren en scrubben, maar was het eerlijk gezegd weer vergeten 😊. Zelf scrub ik heel weinig, maar als ik het doe gebruik ik meestal een scrub van Rituals waar heerlijk geurende olie aan toegevoegd is. Vind hun scrubs heerlijk en na het scrubben is mijn huid zo zacht dat ik me niet meer hoef in te smeren. Denk dat ik het zo nog even ga doen 😉. Goed idee!

  2. Ik scrub mijn huid regelmatig, zeker 1 tot 2 keer per week. Soms vaker, maar dat komt omdat ik soms in plaats van een reinigingsgel de scrub pak omdat ik natuurlijk hartstikke kippig onder de douche sta zonder leesbril op! En dan scrub ik maar, wegspoelen is zonde, haha!
    Die van Dr. Organic die ik vandaag besprak is een hele fijne!

  3. Ik scrub mijn gezicht eigenlijk bijna nooit meer, ik exfoliëer het wel regelmatig.
    Vond nooit een fijne scrub, ze waren allemaal erg grof voor mijn gevoelige huid. Het exfolieeren met AHA en BHA werkt bij mij goed. Ik zag dat Paula’s Choice nu een scrub met kleine scrubdeeltjes heeft uitgebracht, die wil ik misschien nog een kans geven 😉

  4. Ik scrub graag, sinds ik die Hammam glove heb, scrub ik met nog meer plezier!
    Mijn lichaam komt zeker 2x per week aan de beurt.

  5. Bedankt voor de duidelijk uitleg! Super handig 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.