Crème in een open pot verpakken is goedkoper dan een zogenaamde airless verpakking, maar je kunt potjes eigenlijk beter laten staan.

Het gebruiken van een crème in een open pot is niet echt hygiënisch

Ik werk al weer heel wat jaren als cosmetica adviseuse. In onze winkel hebben wij uiteraard overal spatels bij onze testers staan, maar helaas worden die lang niet altijd door iedereen gebruikt. Ik zie niet zelden dat mensen met hun vingers in een pot crème gaan en die crème rechtstreeks op hun gezicht aanbrengen. Ik grúwel ervan. Nu is het natuurlijk een feit dat je thuis in principe in je eentje gebruik gemaakt van je pot gezichtscrème, maar ook al gebruik je die pot alleen, het blijft onhygiënisch om steeds opnieuw met je vingers in een pot crème te gaan. Je vingers zitten namelijk vol bacteriën. Zeker wanneer je gevoelig bent voor puistjes en andere bacteriële infecties is het belangrijk om je cosmetica hygiënisch te gebruiken. Een spatel heeft in feite alleen zin wanneer je die spatel tussen elk gebruik door desinfecteert. Steeds een nieuw spateltje gebruiken wordt natuurlijk een beetje begrotelijk. Ik los dat op door crème uit een open pot er met een schoon wattenstaafje uit te halen. Voor mij werkt dat perfect.

Werkzame stoffen zullen snel(ler) hun werking verliezen

De ene crème in een open pot is de andere niet. Er zit enorm veel verschil tussen al die verschillende formules, texturen, verpakkingen, gebruik en werking. Ook prijzen van crèmes liggen enorm uiteen. Het is een absolute fabel dat een dure crème altijd beter is dan een goedkope(re) crème. Er zijn namelijk dure merken die goedkope(re) ingrediënten gebruiken, of in lage concentraties. Er zijn natuurlijk ook genoeg merken die wel echt goede ingrediënten gebruiken, maar er bijvoorbeeld bewust voor kiezen om minder geld te besteden aan marketing en op die manier hun prijzen laag kunnen houden. Je kunt echter ook niet verwachten van een pot crème van een paar euro dat daar de meest fantastische ingredienten inzitten. Echter, hoe duur of goedkoop je crème ook is en welke werkzame stoffen er ook aan de formule zijn toegevoegd; werkzame stoffen en dan met name de zogenaamde anti-oxydanten in een crème in een open pot zullen snel(ler) hun werkzaamheid verliezen. Dit komt doordat ze elke keer wanneer jij die pot open draait blootgesteld worden aan zuurstof. Om die reden kun je dus beter voor een crème in een tube of pompflacon gaan.

Een crème in een open pot zal sneller bederven

Een crème kan dus zijn werkzaamheid verliezen, maar een crème kan (en zal) uiteindelijk ook bederven. Dit zijn twee verschillende dingen. Ik neem als voorbeeld een zonnebrandcrème. Een zonnebrandcrème die je vorig jaar geopend hebt, zal dit jaar zeker niet bedorven zijn. Echter, de werkzaamheid van de filters is wél afgenomen. De zonnebrandcrème zal je dus niet meer voldoende beschermen, en dat is natuurlijk juist waarom je een zonnebrandcrème in de eerste plaats gebruikt. Een cosmetica product kan ook bederven. Een product dat niet meer goed is, zal van geur, kleur en / of textuur veranderen. Een crème kan bijvoorbeeld donkerder van kleur worden, korrelig worden en zelfs gaan stinken. Hoe snel dat gaat, is onder andere afhankelijk van de bewaarmiddelen die toegevoegd zijn. Je zult zien dat natuurlijke producten altijd een kortere houdbaarheid hebben dan niet-natuurlijke producten. Hoe lang een crème meegaat is ook afhankelijk van hoe jij het product gebruikt en dus ook van hoe de crème verpakt is. Een crème in een open pot wordt steeds blootgesteld aan zuurstof, licht en bacteriën en zal daardoor sneller bederven. Het scheelt al enorm wanneer je de crème dus hygiënisch gebruikt, hem na elk gebruik goed dicht draait en zorgt dat er geen water in de pot kan, en dat geldt natuurlijk vooral voor producten die je in de badkamer bewaart. Bacteriën gedijen namelijk heel goed in water.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.