Op zoek naar gezichtsverzorging voor gevoelige huid? Daarvoor hoef je niet persé naar de apotheek, hiér kun je allemaal op letten.
Wat is een gevoelige huid eigenlijk?
Je huid is een heel belangrijk orgaan. Zo beschermt een gezonde huid je bijvoorbeeld tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hierbij kun je denken aan vuil uit de lucht, zonlicht, maar ook virussen en bacteriën die je ziek kunnen maken. Om die bescherming te bieden, is je huid in staat om prikkels waar te nemen. Een voorbeeld; kom je met je vingers tegen een hete pan aan, dan zul je je vingers terugtrekken omdat je huid die prikkels waarneemt. Bij ‘voelen’ spelen natuurlijk met name je zenuwen (en hersenen) vooral een belangrijke rol, maar onderschat hierin dus ook de functie van je huid ook niet. In feite moet je huid kunnen beslissen welke prikkels er wel en niet worden toegelaten en een gezonde huid zou ook als zodanig moeten fungeren. Een beschadigde of overgevoelige huid echter (die wij dus meestal ‘de gevoelige huid’ noemen), kan dit niet (meer goed). Deze huid heeft namelijk een lage weerstand waardoor alle prikkels die normaal gesproken alleen opgepikt worden, nu opgepikt worden, maar dan direct omgezet worden in iets negatiefs. Een overgevoelige huid kan bijvoorbeeld reageren op blootstelling aan zonlicht of kou, maar vaak ook op bepaalde toevoegingen en ingredienten in cosmetica producten. Ervaar jij regelmatig dat je huid heftig reageert op bepaalde producten? Dit zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf van gezichtsverzorging voor gevoelige huid.
Ingredienten om te vermijden met een gevoelige huid
Cosmetica kan oneindig veel toevoegingen en ingrediënten bevatten waar een gevoelige huid slecht op kan reageren. Eén van de toevoegingen waarvan bekend is dat een gevoelige huid er vaak slecht op reageert, is parfum. Des te hoger parfum op de ingredientenlijst staat, des te hoger de concentratie en des te groter de kans dat je gevoelige huid hier niet heel blij van wordt. Andere toevoegingen om te vermijden met een gevoelige huid. Naast parfum zijn er meer toevoegingen die je beter kunt vermijden in gezichtsverzorging voor de gevoelige huid. Veel cleansers bevatten bijvoorbeeld SLS of SLES. Dit zijn sulfaten die een reinigende functie hebben en een product kunnen laten schuimen. In feite gebruiken we een cleanser natuurlijk ook vanwege de reinigende werking, maar helaas maken sulfaten geen onderscheid tegen de huidvetten die je kwijt wilt en de huidvetten die je huid simpelweg nodig heeft. Sulfaten kunnen je gevoelige huid dus onnodig uitdrogen. Vaak staan SLS en SLS vrijwel bovenaan op de ingrediëntenlijst van een product. Je hoeft er dus niet lang naar te zoeken. Alternatieven zijn bijvoorbeeld Sodium Coco Sulfaat, Decyl glucoside en Sodium cocoyl glutamate. Ook bepaalde vormen van alcohol kun je beter vermijden. Alcohol wordt om verschillende redenen toegevoegd aan cosmetica. Als conserveringsmiddel bijvoorbeeld, of als oplosmiddel. Niet alle soorten alcohol zijn slecht. De zogenaamde ‘harde alcoholen’ echter kun je maar beter vermijden; dit zijn alcohol denat, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. Tot slot zijn er bepaalde conserveringsmiddelen waar een gevoelige huid niet altijd goed op reageert. Conserveringsmiddelen zijn bewaarmiddelen; ze zorgen ervoor dat je cosmetica langer goed blijft en ze zijn dus heel belangrijk. Er bestaan veel verschillende conserveringsmiddelen. Degene die je met een gevoelige huid beter kunt vermijden zijn diazolidinyl urea, formaldehyde/quartenium-15, methylchloroisothiazolinone en methylisothiazolinone.
Waar koop ik gezichtsverzorging voor een gevoelige huid?
Veel mensen gaan voor gezichtsverzorging voor gevoelige huid naar een apotheek of naar een biologische winkel. Echter, producten die bij de apotheek verkocht worden zijn niet per definitie beter of veiliger voor de gevoelige huid. Neem een merk als Vichy wat bij de apotheek verkocht wordt. Ik moet zeggen dat ik zelf vrijwel altijd tevreden over de producten van het merk, maar als je met een écht kritisch oog naar een ingrediëntenlijst van een willekeurig Vichy product kijkt, staan er eigenlijk best wel twijfelachtige ingredienten tussen. Denk aan harde alcohol, PEG-nummers, siliconen en parfum. Ook zijn natuurlijke en biologische ingredienten echt niet altijd beter. Er zijn genoeg natuurlijke ingredienten waar je met een gevoelige huid slecht op kan reageren, denk aan tea tree (wat veel gebruikt wordt in producten voor de vette en / of acne huid), bergamot, lavendel, immortelle en eucalyptus. Je hoeft dus niet per definitie naar de apotheek of naar een biologische winkel voor gezichtsverzorging voor gevoelige huid. Het is heel goed mogelijk dat je gewoon goede producten gaat vinden voor je gevoelige huid bij de drogist.
Probeer producten altijd eerst uit
Hoe lastig het ook is; heb je een gevoelige huid, dan is het toch altijd een kwestie van producten uitproberen om te kijken hoe je huid hier op reageert. Dat een vriendin of je moeder of een cosmetica adviseuse in de winkel zegt dat een bepaald product ‘goed’ is, wil natuurlijk niet per definitie zeggen dat jouw huid er ook goed op reageert. Vraag dus om samples. Liefst kant en klaar samples. Samples die uit open potten in de winkels gemaakt worden, gebruik ik zelf nooit. Vaak staan die testers al lang open en gebruiken mensen deze producten met hun (helaas niet altijd schone) vingers. Veel merken verkopen ook travelsizes. Wellicht weet je al dat er bepaalde ingredienten zijn waar je niet goed op reageert. In dat geval kun je de ingrediëntenlijst van een product er op naslaan om er achter te komen of dat betreffende ingrediënt in de samenstelling te vinden is.
VIND JIJ HET SOMS LASTIG OM GEZICHTSVERZORGING VOOR GEVOELIGE HUID TE VINDEN?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Fijn artikel. Ik vind het best lastig. Momenteel gebruik ik Cetaphil en Clinique en soms Avène, tot nu toe ben ik tevreden.
Goeie tips! Gelukkig heb ik zelf geen gevoelige huid.
Ik heb geen gevoelige huid maar wel gevoelige ogen, vooral bij sunscreens gaan die prikken. Ik ben toevallig nu 2 (oude, die had ik nog liggen) zonnebrandmiddelen aan het proberen die ik vlak onder mijn oog smeer, puur om te kijken welke niet prikt. Anders vrees ik dat ik die van La Roche Posay moet gaan aanschaffen, ik begreep dat die heel goed was.