Is je luxe geurkaars helemaal opgebrand? Gooi hem dan niet weg. Je kunt je lege kaars-verpakkingen opnieuw gebruiken. Ontdek hier leuke ideetjes.

Hoe maak je je lege kaarsverpakkingen schoon?

Geurkaarsen hebben vaak zulke mooie verpakkingen, dat het vaak eigenlijk zonde is om ze weg te gooien, zodra de kaars helemaal is opgebrand. Je kunt er namelijk nog allemaal leuke dingen mee doen. Ik geef je handige tips om de lege verpakkingen schoon te maken en inspirerende ideeen om de verpakkingen daarna opnieuw te gebruiken in huis. Hoe je je verpakking schoon maakt zodra de kaars is op gebrand, is een beetje afhankelijk van welk merk geurkaars je hebt. Sommige kaarsen branden namelijk volledig op en laten alleen de lont achter in de verpakking. Van andere geurkaarsen blijven er restjes van de kaars achter in het glas. Is dat het geval? Dan is zo’n glas heel makkelijk schoon te krijgen. Waarschijnlijk wil je het label van je kaars mooi houden, dus zorg ervoor dat het label niet in contact komt met water. De kans is groot dat het label dan namelijk beschadigt of per ongeluk los weekt. De grootste restjes kaars die vast gekleefd zijn aan de zijkant van het glas kun je los schrapen met een mesje. Als je dit doet wanneer de kaars net uit is en dus nog een beetje warm is (maar niet gloeiend heet natuurlijk!), gaat het het makkelijkst. Voor de laatste restjes vul je het glas met zo warm mogelijk water. Ik doe er zelf altijd een druppeltje afwasmiddel is. Hierdoor weken de restjes los. Die kan je er dan na een half uurtje met een stukje keukenpapier uithalen.

Etiketten of stickers van je lege kaarsverpakkingen verwijderen

Mochten er nu trouwens etiketten of stickers op de verpakking zitten die je er juist wel af wilt halen, gebruik dan pindakaas. Smeer wat pindakaas op de sticker en laat dit een nachtje zo staan. Door het vet uit de pindakaas weekt de sticker als het ware los en kun je deze er de volgende ochtend heel makkelijk afhalen. Wat verder ook enorm goed werkt, is de HG stickerverwijderaar. Het enige waarmee je tijdens het gebruik van deze stickerverwijderaar rekening moet houden, is dat het middeltje enorm stinkt.

Lege kaars-verpakkingen opnieuw gebruiken

Op de eerste foto zie je hoe leuk het is om lege kaars-verpakking opnieuw te gebruiken in je badkamer. Zelf heb ik er één voor mijn make-up kwasten, één voor wattenschijfjes en één voor wattenschijfjes. Andere spulletjes die je er in de badkamer in kan bewaren zijn bijvoorbeeld oog- en lippotloden, lipglossen, parfumproefjes (zonder de verpakking) en haarspeldjes en elastiekjes. Lege kaars-verpakkingen opnieuw gebruiken kan ook in de woonkamer. Op de salontafel kun je er bijvoorbeeld lucifers inzetten, of natuurlijk gewoon waxinelichtjes. Een ander leuk idee is om ze te gebruiken voor kleine plantjes. In de lege verpakkingen passen ook makkelijk kleine cactussen en luchtplantjes. Het voordeel van luchtplantjes is dat deze natuurlijk geen potgrond nodig hebben.

GA JIJ VANAF NU OOK JE LEGE KAARS-VERPAKKINGEN OPNIEUW GEBRUIKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Hele leuke ideeen voor lege kaarsverpakkingen. Ik bewaar de mooiste ook altijd maar tot nu toe nog niks mee gedaan.

 2. Esther says:

  Leuk idee! Ik heb nog een berg losse tekenspullen op mijn bureau liggen die nog wel een potje kunnen gebruiken. En ik heb twee geurkaarsen die bijna op zijn. Bedankt voor de tip! 😀👍

  1. Christiana says:

   Ah, wat leuk om te horen dat je er iets mee kunt! En inderdaad; op je bureau zijn lege kaarsverpakkingen ook handig en leuk;-)

 3. Natascha - Beautyopinie says:

  Wat een leuke ideeën! Ik moet ze ook wat vaker bewaren, heb nog een paar hele mooie van Rituals 🙂

  1. Christiana says:

   Rituals heeft inderdaad ook altijd heel mooie kaarsverpakkingen, én ze zijn ook aardig groot, dat is ook handig;-)

 4. Melanie says:

  Ik heb er ook een aantal die ik in ieder geval wilde bewaren omdat de potten te mooi waren om weg te gooien en ga ze ook zeker gebruiken voor dit soort dingen….altijd leuk!

  1. Christiana says:

   Ik heb dat dus ook! Ik vind het zo zonde om die mooie verpakkingen weg te gooien, hetzelfde geldt voor parfum. Lege parfumflesjes zijn vaak weer mooi met een paar losse bloemetjes erin.

 5. Wat een slimme tips! Ik heb zeker een stuk of 4 kaarsen die eigenlijk helemaal niet lekker ruiken maar de glazen potjes, daar kan ik zeker iets mee doen! Ik ga ze vandaag eens schoonmaken en hergebruiken, dan heb ik toch nog lol ervan! Thanks!

  1. Christiana says:

   Leuk om te lezen Babs! Helemaal als de kaarsen niet lekker ruiken, dan is het extra fijn als je dan in ieder geval nog van de verpakkingen kunt genieten.

 6. Ik krijg hier zeker inspiratie door.. om eerst zulke mooie kaarsen te kopen en daarna jouw ideeën uit te voeren. De kaarsen die ik hier heb zijn van Yankee Candle. En dat zijn hele leuke jars en kun je ook van alles in doen maar ook met iets leuks en lekkers vullen en dan kado doen.

  1. Christiana says:

   Oh, dat is ook een super leuk idee zeg, die ga ik onthouden!

 7. Hèhè eindelijk heb je eens een idee waar ik zelf al opgekomen was. Ook wel eens fijn haha. Al gebruik ik het vaak dan nog wel als kaarshouder, maar dan bijvoorbeeld met waxinelichtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.