Een ongezellig interieur kan onder andere veroorzaakt worden door dat je spullen en ruimtes (niet langer) een functie hebben. Hoe dat zit? Ik leg het je uit.

Een ongezellig interieur is een interieur zonder contrasten

Iedereen heeft natuurlijk andere ideeën over wat hij gezellig vindt. De ene persoon wordt blij van witte muren, terwijl de ander geen leeg of wit muurtje meer over heeft. Ik denk dan ook dat gezelligheid creëren op allerlei verschillende manieren kan. Maar ik denk ook dat er een aantal dingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor een ongezellig interieur, en dat de meeste mensen in ieder geval over deze dingen hetzelfde zullen denken. Welke dingen een ongezellig interieur veroorzaken, ontdek je hier! En ik leg natuurlijk ook wat je er aan kunt doen. Contrasten maken je interieur gezellig en ‘spannend’. Contrasten kun je bijvoorbeeld creëren door verschillende materialen te gebruiken. Stel je voor dat je in je woonkamer een salontafel van MDF hebt. Dat is an sich natuurlijk al niet een heel bijzonder of spannend materiaal. Maar ga je daarnaast ook nog eens een bijzettafel van MDF, een eettafel én een tv-meubel van MDF zetten, allemaal in dezelfde kleur en wellicht ook nog eens allemaal uit dezelfde serie, dan kan zo’n er interieur behoorlijk ongezellig uitzien. Contrasten kun je ook creëren met kleur. Dit betekent natuurlijk niet dat je je huis moet inrichten met meubels en accessoires in alle kleuren van de regenboog, maar je kunt wel kiezen voor verschillende nuances van een bepaalde kleur die je graag gebruikt en heel erg mooi vind. Kies dus bijvoorbeeld voor lichte en donkere tinten van een bepaalde kleur.

Een ongezellig interieur doordat dingen niet ‘af(gewerkt)’ zijn

Als je graag met je interieur bezig bent, dan weet je het: je interieur is nooit echt af, omdat je steeds wel weer iets nieuws verzint. Maar er is natuurlijk een verschil tussen onafgewerkte klusjes en een blauwe stoel die je eigenlijk wel graag zou willen vervangen voor een hippe roze variant. Een vloer zonder plinten bijvoorbeeld, geen raambekleding voor de ramen, afgebladderde verf of gaten in muren. Dit soort zaken kunnen een interieur heel ongezellig laten lijken. Kabels door het huis hebben datzelfde ongezellige effect.

Een verkeerd gebruik van kleur

Kleur is natuurlijk heel erg afhankelijk van smaak en dus persoonlijk. Toch kun je een interieur echt maken of breken door het gebruik van kleur. Donkere muren kunnen er super chique en stijlvol uitzien. Wanneer je echter voor al die donkere muren ook nog eens (heel) grote en donkere meubels gaat zetten, kan het geheel er overvol uitzien en ook dat kan erg ongezellig aanvoelen. Met spierwitte muren kun je ook dit effect bereiken. Wees niet bang voor kleur! Een handig advies voor wanneer je eigenlijk wel graag kleur zou willen, maar het enorm lastig vind om een kleur uit te kiezen? Ga voor kleuren uit de natuur, daarmee speel je op safe, maar kun je evengoed prachtige effecten bereiken. Ga bijvoorbeeld voor blauw, groen of bruin. Het idee hierachter is dat al deze kleuren het in de natuur ook allemaal goed bij elkaar doen. Je muur verven is één van de meest snelle manieren om je interieur wat kleur te geven en gezelligheid en te creëren. Ga voor kwaliteit goede verf zoals Sikkens verf om ook daadwerkelijk een mooi resultaat te behalen waar je ook lang plezier van hebt. Heb je een kleur gekozen, maar twijfel je over de nuance van de kleur? Denk dan aan het stukje wat ik schreef over werken met nuances. Heb je bijvoorbeeld een groene bank en zou je een muur in je woonkamer ook groen willen? Dat kan dus prima, maar probeer liever niet een kleur uit te zoeken die exact hetzelfde is als de kleur van de bank. Niet alleen is dat bijna onmogelijk, ook kunnen twee kleuren die heel erg op elkaar lijken naast elkaar juist compleet tegen elkaar wegvallen. Kies je echter bijvoorbeeld een olijfgroene muur achter een smaragdgroene bank, dan kun je een enorm tof resultaat krijgen. Of ga juist voor een contrastkleur van groen, zoals rood. Contrastkleuren versterken elkaar namelijk juist!

Je accessoires of ruimtes hebben geen functie

Een andere reden dat je interieur er heel ongezellig uit kan zien, is dat je spullen of ruimtes geen functie (meer) hebben. Vaak ontstaat zoiets heel geleidelijk. Een simpel voorbeeld hiervan zijn accessoires die niet gebruikt worden of waar al lang niet of zelfs helemaal nooit naar omgekeken is. Bloempotten waar geen plant in zit of waar dode planten in staan, lege lijstjes waar geen foto’s in zitten en kussens zonder hoezen. Andere voorbeelden zijn een dressoir, een salontafel of een open kast die eigenlijk alleen nog maar gebruikt worden om sleutels en andere willekeurige rommeltjes op te leggen. Alle gezelligheid is hierdoor verdwenen, het is letterlijk een opslagplaats voor spullen geworden. Dit soort plekken werken bovendien vaak ook nog eens als een magneet voor nieuwe rommeltjes. Het kan zelfs zo zijn dat hele ruimtes of kamers in je huis eigenlijk geen functie meer hebben. Vroeger was een ruimte misschien een logeerplek, maar doordat er eigenlijk nauwelijks logees kwamen, is de ruimte door de jaren heen ook veranderd in een soort opslagplaats.

Een ongezellig interieur door te kleine meubels en accessoires

Ook te kleine meubels of accessoires kunnen zorgen voor een ongezellig interieur. Zo kan een te klein vloerkleed bij je bank helemaal wegvallen, net zoals een heel klein schilderij of een klein spiegeltje op een enorme muur. Ik noem het altijd het ‘ik wil wel, maar ik kan niet’ effect. Investeer dus liever in één grote accessoire of maak een statement door bijvoorbeeld een gallerywall te maken met allemaal verschillende kleine lijstjes, of spiegeltjes natuurlijk!

HOE CREËER JIJ GEZELLIGHEID IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

10 Comments

 1. Leuke tips! Ik hou zelf van kleuren combinaties zoals groen – roze of groen camel goud.

  1. Christiana says:

   Oh, dat zijn inderdaad ook heel mooie combinaties;-)

 2. Handige tips! Ik ga de woonkamer binnenkort een ander kleurtje geven. Zin in!

  1. Christiana says:

   Oh wat leuk, ik ben heel benieuwd welke kleur het gaat worden!

 3. Fijne tips! Ik zorg altijd voor een mooi contrast van kleuren en accessoires. En dat het opgeruimd is.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad ook een goede, dat het opgeruimd is;-) Daar zorg ik ook altijd voor, ik word heel onrustig van rommel om me heen!

 4. Ik ben hier geloof ik niet zo goed in 😂. Dit soort tips zijn dan ook zeer welkom.

  1. Christiana says:

   Haha, anytime;-)

 5. Plinten zijn nogal een dingetje bij ons… Of ze liggen er niet (of het duurt heel lang en moet ik veel zeuren haha!) of ze zijn kapot gegaan en dan herhaalt het hele gebeuren (lees gezeur ;)) zich weer. Maar aan de andere kant, ik kan ook wel een zaag pakken en ze leggen of herstellen, dus ook weer geen ramp. 🙂

 6. Als er iemand goeie tips kan geven, ben jij het! Ik heb steeds meer leuke hoekjes, maar over sommige ben ik nog niet helemaal tevreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.