Is het Yves Saint Laurent museum in Parijs een must-see?

Het Yves Saint Laurent museum in Parijs

Zoals je natúúrlijk al wel hebt gehoord, werd in oktober dit jaar het Yves Saint Laurent museum geopend in Parijs, en om helemaal precies te zijn in het 16e arrondissement, tussen de Eiffeltoren en de Champs-Elysées. Deze locatie is natuurlijk niet zomaar gekozen, want het museum is namelijk gevestigd in het vroegere hoofdkantoor van het modehuis. Na die gigántische wachtrij bij de Dior exhibition in het Musee des arts décoratifs de dag ervoor, had ik mijn lesje wel geleerd en vertrok ik dit keer ruim op tijd. Het museum zou om 11.00 uur open gaan, maar eenmaal voor openingstijd aangekomen bleek er nog helemaal niemand te zijn. Eerst heb ik dus nog wat rond gelopen in de buurt en vlakbij sta je dus opeens oog in oog met de Eiffeltoren. Wel vanaf een afstandje hoor, maar het blijft natuurlijk toch altijd een prachtig gezicht! Rond de klok van 11 uur liep ik weer terug, waar zich ondertussen toch al wat mensen voor de deur verzameld hadden en kon ik klokslag om 11 uur naar binnen. De entree voor het Yves Saint Laurent museum in Parijs bedraagt trouwens € 10 per persoon. Nadat je eerst een statige trap oploopt, kom je het museum binnen via de salon en de ruimtes die vroeger als paskamers gebruikt werden. Deze ruimtes zijn erg chique ingericht met lange, groene, fluwelen gordijnen, vergulde spiegellijsten en overal lambrisering. Na het kopen van een kaartje kun je je spullen in een kluisje stoppen en heb je de mogelijkheid tot het kijken van een korte film; een modeshow van YSL. Ik had niet echt een idee wat ik me voor moest stellen van het museum, want ik kon er eigenlijk maar weinig over vinden op internet. Ik las wel vrijwel overal dat het erg klein zou zijn, en dát is niet ver bezijden de waarheid! Maar dat klein fijn is, bewijst het Yves Saint Laurent museum in Parijs maar weer. Er is dan misschien niet heel veel te zien, maar hetgeen wát je ziet, is erg mooi. Vooral deze ruimte sprong er voor mij echt uit. Bééldige jurken en wat vooral heel bijzonder gedaan was, was de klassieke muziek die er op de achtergrond zachtjes gespeeld werd. Omdat er op dat moment niet al te veel mensen waren, was het dus totaal niet rumoerig en wat mij betreft gaf die prachtige muziek de ervaring nog eens extra cachet.

Yves Saint Laurent museum

Yves Saint Laurent museum

Leesbril

Wanneer je langs deze bijzonder stukken gelopen bent, kom je terecht in een creatief vertrek van de mode-ontwerper. Het is heel speciaal gedaan, want het lijkt alsof hij nog maar net van zijn bureau is weggelopen. Het bureau ligt bezaaid met schetsen, stukjes stof, speldenkussens, notitieboekjes, Swarovski stenen, pennen en potloden. Als er niet allemaal witte lijnen over de vloerbedekking  zouden lopen (die trouwens behoorlijk wat lawaai maken wanneer je er te ver voorover buigt) zou je eigenlijk niet het gevoel hebben dat je in een museum bent. Ik bedoel, er staat zelfs een prullenbak naast het bureau! Tussen alle spullen ligt zelfs de leesbril van monsieur Saint Laurent. Vooral dit soort dingen vind ik dan reuze leuk om te zien; schetsjes en stof-stalen. Allemaal onderdeel van het creatieve proces. Een leukere behind-the-scenes kun je eigenlijk niet krijgen toch? Na deze ‘werkruimte’ kom je terecht in een ruimte met nog wat schilderen en juwelen, en dan heb je nog de optie om wat filmpjes te bekijken. Iedereen kan dit doen op een eigen schermpje met zijn of haar eigen koptelefoon. Ik heb dit niet gedaan. Houdt er natuurlijk ook rekening mee dat alle filmpjes in het Frans zijn. Is het Yves Saint Laurent de moeite waard om heen te gaan? Ik heb er persoonlijk ontzettend van genoten, maar ik vind dat kijkje achter de schermen gewoon heel erg leuk én ik ben natuurlijk dol op dit soort bijzondere kleding. Moet / wil je echter kiezen tussen de Dior exhibition en het YSL museum, dan zou ik echt Dior kiezen. De entree prijs voor de Dior tentoonstelling bedraagt € 13, maar daar is véél meer te zien en kun je dus echt veel langer rondkijken. Ik denk dat ik al met al een half uur in dit museum geweest ben. Ik ben zélf in ieder geval zelf heel blij met deze mooie (en toch wel unieke!) ervaring.

Yves Saint Laurent museum

ZOU JIJ EEN BEZOEK AAN HET YVES SAINT LAURENT MUSEUM OVERWEGEN ALS JE IN PARIJS BENT?

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Ik heb dit helemaal gemist joh, maar ik vind het ontzettend leuk. Als ik weer eens naar Parijs ga zou ik zeker een bezoek overwegen, want YSL is een prachtmerk en ik vind zo’n stukje cultureel erfgoed haske interessant. Kind, wat stráál je weer op de foto’s!

  2. Wat een leuk museum, vooral de “werkkamer”vind ik super leuk gedaan! Best een tof vak, creatief en al die mooie stoffen. Het Dior museum lijkt mij ook net iets leuker, maar beide wel de moeite van het bezoeken waard. Mooie sfeervolle foto’s!

  3. VWillemse says:

    Ahhh ik geniet elke x weer van deze stukjes over Parijs, mooie foto’s weer hoor.

  4. Wat leuk dat je museum van YSL bezoeken

  5. Leuk dat je daar geweest bent! Ik wist uberhaupt niet dat dit museum bestond.. ;-)wat een nep fashionista ben ik toch hihi. Lijkt me een prachtig pand en schitterende jurken. Zeker leuk om geweest te zijn. Klein kan inderdaad heel fijn zijn.

  6. Dit museum wil ik zeker bezoeken als ik weer in Parijs ben. Ben gek op mode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.