De rij voor de Dior exhibition in Parijs was láng. Maar ik kan alvast verklappen…elke minuut in de rij was de moeite waard, hiér wil je echt heen! De jurken. Oh, de júrken.

Dior exhibition in Parijs

Voordat ik naar Parijs vertrok, had ik een paar dingen in mijn hoofd die ik persé wilde doen. Eén van die dingen was een bezoek brengen aan de Guerlain winkel aan de Champs-Élysées, en het tweede was de Dior Exhibition bezoeken in het musée des Arts décoratifs. En wat was ik onder de indruk! In het museum wordt namelijk momenteel de 70e verjaardag van huize Dior gevierd en dat doen zij dus met een waanzinnig mooie expositie, waar je als gast zeer bijzondere en exclusieve stukken van het huis kunt bekijken. Ik had me van tevoren al laten vertellen dat het ‘behoorlijk’ druk kon zijn, maar eigenlijk had ik daar verder, eenmaal hier in Parijs, helemaal niet meer over nagedacht. Ik kwam dus zo rond kwart over elf in de ochtend aan en er stond toen een gigántische rij. En met gigantisch bedoel ik ook echt gigantisch. Vol goede moed sloot ik helemaal achteraan de rij in. Uiteindelijk kwam ik wat dichter in de buurt van de ingang en toen zag ik opeens een poster hangen dat de wachttijd vanaf een bepaald punt nóg eens vijfenveertig minuten was. Maar toen stond ik er al, nou ja, héél lang. Uiteindelijk kon ik pas na (ik durf het echt bíjna niet te zeggen…) twee uur naar binnen! Maar was het het wachten waard? Ja, dubbel en dwars. Ik vond het oprecht fénomenaal.

Dior exhibition in Parijs

Dior exhibition in Parijs

Dior exhibition in Parijs

Wat kost een ticket voor de Dior exhibition in Parijs?

De entree voor de tentoonstelling bedraagt € 11 per persoon. Ik vind dat wel een schappelijke prijs, want er is echt genoeg te zien. Ik zal eerlijk zeggen dat ik de tentoonstelling een tikje ‘saai’ vond beginnen. In de eerste ruimtes zie je namelijk vooral schilderijen en lijsten hangen. Mooi natuurlijk, maar niet heel speciaal. Ik kan namelijk ook een willekeurige Vogue openslaan als ik naar plaatjes wil kijken. Al snel komen er dan toch gelukkig jurken. En wát voor jurken. Wat echt prachtig gedaan is, zijn de (bij gebrek aan een beter woord) etalages die je gaat zien wanneer je langs al die schilderijen gelopen bent. Hier zijn namelijk allemaal jurken, maar ook schoenen, tassen, accessoires, parfums en zelfs make-up gerangschikt op kleur. Hierboven zie je dan bijvoorbeeld een deel van de blauwgroene outfits, maar er waren ook etalages met alleen maar roze, rode en witte jurken en accessoires. Ook onderstaande wand langs de trap was mooi gedaan. Allemaal covers van bladen door de jaren heen. Mocht je het je afvragen; ja, het was erg druk. Maar ik vond het persoonlijk niet té druk. De rij buiten was zo extreem lang, omdat ze steeds maar een klein groepje naar binnen lieten. Het is natuurlijk niet leuk om zo lang in de rij te staan, maar eenmaal ín het museum voelde het zeker niet te druk, en dat was echt een heel groot pluspunt en zoals ik net al zei; het was het wachten echt wel waard. Een tip voor als je zelf voornemens bent om te gaan; je kunt van tevoren kaartjes online bestellen. Je moet dan ook in een rij staan, maar die is aanzienlijk korter. Ik dacht dat ik het mooiste al gezien had toen ik deze ruimte met de papieren bloemen binnenkwam. Het hele plafond was er mee behangen en door het mysterieuze blauwe licht waande ik mijzelf gewoon in een magisch toverbos. Wanneer je hier doorheen bent gewandeld, loop je via een statige trap naar de volgende ruimte.

Dior exhibition in Parijs

Behind the scenes

En ook dat was magisch mooi. Je komt hier namelijk in een ruimte terecht met een gigantisch hoog plafond waar vooral (met opnieuw gebrek aan een beter woord) probeersels stonden. Onafgemaakte outfits en delen van outfits. Een soort behind-the-scenes van het ontwerp proces. Super speciaal om te zien. Je staat er eigenlijk niet zo bij stil wanneer je een nieuw jurkje in de stad koopt, maar wát een werk gaat er eigenlijk aan vooraf, zeker in zo’n modehuis zoals Dior. Je wandelt hier in feite gewoon door iemands levenswerk heen en als je zelf ook, op wat voor manier dan ook, graag creatief bezig bent, kun je dit denk ik ook wel heel erg waarderen. Het was in juni 1955 dat niemand minder dan Yves Saint Laurent in huize Dior terecht kwam, en om precies te zijn als zijn assistent. Toen meneer Dior vlak daarna heel plotseling kwam te overlijden, nam hij het roer over. Opnieuw een jaar later lanceerde hij zijn eigen collectie. Een aantal van die stukken zijn hier ook te zien. Eén van de kenmerkende dingen voor die collectie waren de wat ruimvallendere jurken. Wat moeten die bevrijdend hebben aangevoeld voor de vrouwen toen. Waar de tentoonstelling wat (mij betreft dan) eenvoudig begon, zo spéctaculair eindigde hij. Het benam me gewoon de adem en ik wist even helemaal niet waar ik nu kijken moest. Achterin staan allemaal jurken die ooit door celebs gedragen zijn. Zoals de poppen hier staan opgesteld, vind ik het net een chique dansfeestje lijken. Is de Dior exhibition in Parijs de moeite waard? Absólúút! De rij voor de Dior exhibition was extreem lang, maar het was de moeite van het wachten meer dan waard. Er is zoveel te zien en je bent echt wel een tijdje bezig voor je er helemaal doorheen bent. Wat ik zelf heel leuk gedaan vond, was dat de spanning als het ware wordt opgebouwd. Het begon van de Dior exhibition vond ik een tikkeltje saai, dan ga je van het sprookjesbos naar die Behind-the-scenes wall (bij gebrek aan een beter woord) en op het laatst kom je terecht in die adembenemend mooie zaal met jurken van Dior die allemaal ooit door celebs gedragen zijn. Ja, de Dior exhibition in Parijs is wat mij betreft een absolute must-see.

Dior exhibition in Parijs

© ByChristiana tekst & fotografie. All rights reserved.

5 Comments

 1. Willemse says:

  Oh jeetje wat een prachte sfeer foto’s weer, heerlijk hoir!

 2. Zulke prachtige foto’s!
  Ik parijs alleen hierom al op mijn wishlist zetten om ee naar toe op holiday te gaan rond de feestdagen…..

  Fijne kerst Xoxo

 3. Wat een rare bedoeling in dat restaurant, daar zou ik me ook wel aan storen denk ik. Die tentoonstelling is echt prachtig zeg maar 2 uur in de rij pfieuw, petje -of moet ik zeggen baretje :)- af ik geloof niet dat ik zoveel geduld zou hebben.

 4. Die jurken zijn om te smullen, zo mooi. Ik zie er al een paar die jou heel mooi zouden staan, hihi..
  En die kerstboom, wauw! Had je wel mee mogen nemen, zou best leuk hier staan! 😉

 5. Wat een prachtige foto’s! Gelukkig was het het wachten waard. Dat zijn nog ergere wachttijden dan in Disney 😉 Ik kan me voorstellen dat je ogen tekort kwam, bij het zijn van al dat pracht en praal. Lafayette vind ik ook ontzettend mooi, geweldig die enorme Kerstboom, ze maken er in Frankrijk echt een feestje van. Daar kan de Bijenkorf nog een puntje aan zuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.