Wat zijn geschikte snacks voor je pomeriaan? Wat vind Sketch heel erg lekker en wat mag ze absoluut niet hebben?

Beware

Het eetpatroon van Sketch

Zoals bij alle artikelen die ik over mijn pomeriaan Sketch schrijf, begin ik ook nu met een kleine disclaimer. Ik ben geen dierenarts of deskundige. Alle ervaringen zijn mijn eigen ervaringen die ik met Sketch heb. Elke pomeriaan is anders en het kan dus zijn dat jij andere ervaringen hebt met jouw pomeriaan. Sketch is in mei drie jaar geworden en ze weegt momenteel 2.5 kilo. Dit gewicht is al ongeveer een jaar stabiel en ik verwacht ook niet dat ze nog verder zal aankomen. Na haar sterilisatie is mij door de dierenarts geadviseerd om over te stappen op speciaal dieetvoer. Na zo’n ingreep verandert namelijk het metabolisme van je hond. De stofwisseling wordt langzamer terwijl de eetlust vergroot wordt. Zij krijgt nu het dieetvoer van Royal canin. Sketch is nooit een grote eter geweest. Ze is geen hondje dat direct op haar etensbak af stormt zodra deze gevuld wordt. Om eerlijk te zijn lijkt ze meestal zelfs nauwelijks geïnteresseerd wanneer ik de vooraadpot met brokken pak om haar bakje aan te vullen. Als ze honger heeft, eet ze één of enkele brokjes en dan loopt ze weer weg. Toen Sketch bij mij kwam toen ze vijf maanden oud was, had ik hier veel zorgen om. Toen werd geadviseerd om het voer kort neer te zetten en als ze dan niets at, het gewoon weg te halen. Uiteindelijk vond ik dat ook niet echt een fijn idee en nu ze drie jaar oud is, is het duidelijk dat dit gewoon haar routine is. Ze hoeft van mij niet al haar eten in één keer op te eten, als zij er de hele dag over wil doen, vind ik dat ook prima. Houdt natuurlijk wel in gedachten dat Sketch droogvoer krijgt. De hele dag natvoer laten staan, lijkt mij geen goed idee. Hoe zit het verder met de snacks voor Sketch? Wat zijn goede en verantwoorde snacks voor je pomeriaan?

Snacks voor je pomeriaan

Wat ik sowieso altijd in huis heb, zijn de zogenaamde beloningssnoepjes. Dit zijn kleine, zachte snoepjes die ze krijgt tijdens het wandelen. Verder geef ik ze ook tijdens het leren van trucjes en ze krijgt zo’n snoepje bijvoorbeeld ook na het borstelen en het schoonmaken van de oogjes. Pomeriaantjes staan er om bekend dat ze heel snel leren en Sketch weet dan ook héél goed dat ze een snoepje krijgt na het borstelen, iets waar ze niet héél erg dol op is. Met zo’n snoepje maak je het dan toch weer een beetje goed. Verder heeft ze vrij lang kauwsticks met kip gehad. Die vond ze echt heerlijk. De kip kluifde ze er binnen enkele minuten af en van de rest van het stokje had ze eigenlijk de hele dag plezier. Het afgekloven stokje gooide ik dan aan het eind van de dag weg en de dag erna kreeg ze dan weer een nieuwe. Echter, een tijdje geleden begon ze dat stokje echt te eten, in plaats van er alleen maar aan te kluiven. Op een bepaald moment begon ze in de avond opeens heel angstig en wild met haar koppie te schudden, bleek dat er een stuk echt vastzat in haar gehemelte. Het was heel erg eng, want ik dacht even dat ze zou stikken. Ik ben toen behoorlijk in paniek naar de buren gerend en de buurman reageerde heel adequaat door haar een stukje knakworst te geven. Gelukkig pakte ze dat direct aan en door de kauw beweging raakte het botje los. Ik heb haar daarna echter niet meer van die stokjes gegeven. De dierenarts zei later dat het niet heel raar is dat ze opeens begon met het eten van die stokjes, in plaats van er alleen op te kauwen. Sketch is nu volwassen, haar tanden zijn sterker. Nu heeft ze waarschijnlijk meer kracht in haar kaak en tanden dan toen ze nog echt een puppy was. Ik kies dus nu voor zachte kauwreepjes.

Gezonde snacks voor je pomeriaan en wat mogen ze niet hebben?

Ook zijn er meer dan genoeg geschikte snacks voor je pomeriaan die niet persé hondensnacks zijn. Zo is Sketch helemaal gek op komkommer. Ik eet het zelf vaak op brood en dan krijgt ze het altijd van mij, dit is wel echt haar absolute favoriet. Wat ze verder qua fruit erg lekker vind, zijn aardbeien en appel. Pomeriaantjes mogen appel, maar ze mogen niet het klokhuis. Sketch kan zelf niet een stukje van de appel afbijten (ik zie wel eens dat sommige pomeriaantjes dit wel kunnen overigens!), dus ik snij altijd kleine stukjes voor haar, gewoon met schil. Ook meloen vind ze lekker, maar opnieuw; de zaadjes mag ze niet hebben. Banaan eet ze zo nu en dan, ze lust het, maar ze is er niet dol op. Andere fruitige snacks die je je pomeriaan mag geven zijn stukjes mango, meloen, perzik, frambozen en peren. Qua groenten vind Sketch sperzieboontjes en worteltjes erg lekker. Rauwe groentes zijn soms lastiger te verteren, dus wanneer je dit wilt geven, doe je er goed aan om het eerst te koken. Waar ik Sketch het meest blij mee maak, is een dotje slagroom. Hier smult ze enorm van, vrijwel alle honden trouwens. Dit doe ik echt heel af en toe, maar het is enorm leuk om te zien hoe ze ervan geniet. Ik moet stiekem altijd een beetje lachen omdat ze hiervan altijd wel een beetje uit haar bekkie gaat stinken (knipoog!) Snacks voor je pomeriaan waar je mee uit moet kijken, zijn fruitsoorten met pitten, zoals druiven. Ook krenten en rozijnen zijn niet veilig om te geven. Chocolade is ronduit giftig, ook in kleine hoeveelheden. Je kunt je pomeriaan ook beter geen limoenen en citroenen geven. Pas verder erg goed op met uien, prei, bieslook, champignons en ongekookte aardappelen.

WELKE SNACKS EET JOUW HOND GRAAG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Marion says:

    Ik ben dol op mijn Sarah. Sara is van 14 april 2022 dus nu 15 1/2 maand. Op 7 juli heb ik haar van een gezinnetje overgenomen. Bijna vier weken dus. Ik ben nooit een hondebezitster geweest dus alles is ook voor mij nieuw. Ze was wel gelijk op de een of andere manier aan mij gehecht. Bij de verkoop kreeg ik alleen haar voerbakjes, een restje droogvoer van onbekend merk en haar riempje mee. Een dierenwinkel was al gesloten dus kocht ik bij Wibra wat speeltjes en in de supermarkt frollic vlees brokjes. Vindt ze erg lekker. Bij de dierenwinkel heb ik nu Royal canin voor haar gekocht maar Frollic blijft favoriet. Ik geef haar elke ochtend 5 á 6 brokjes plus Royal canin, een eierdopje vol.
    Fruit eet ze niet maar vanavond heeft ze wel doperwten met worteltjes en een stukje tomaat gegeten.
    In de zomermaanden vaar ik door Nederland en ben benieuwd hoe het in oktober op mijn flatje zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.