Je pomeriaan trucjes leren is enorm leuk voor jou en voor hem. Dit zijn de 5 gouden tips die bij mijn pomeriaan altijd werken.

Je pomeriaan trucjes leren doe je met korte commando’s

Ik heb van mijn pomeriaan Sketch nooit een showhond willen maken, maar nu ze inmiddels al weer zo’n anderhalf jaar bij mij woont, heb ik ontdekt dat ze het enorm leuk vind om spelletjes te doen en om trucjes te leren. Pomeriaantjes staan er echt om bekend dat ze hun baasjes graag willen pleasen en dat je trucjes relatief makkelijk kunt aanleren. Dat heb ik inmiddels zelf ook ervaren. Omdat pomeriaantjes heel zwakke knietjes hebben, kun je ze beter niet onnodig hoog of laag laten springen. Voordat ze bij mij woonde, had ik dus al een hondentrapje voor bij de bank geregeld. Ik denk dat het nog geen tien minuten duurde om haar te leren dat trapje op en af te gaan. Inmiddels heeft ze nog meer leuke trucjes geleerd. Je pomeriaan trucjes leren is enorm leuk, ik ga je vijf gouden tips geven waarmee het jullie zeker gaat lukken. Pomeriaantjes en in feite alle hondjes zijn gebaat bij korte commando’s. Hoewel het soms lijkt alsof je echt met ze kunt praten en ze elk woord begrijpen dat je zegt, is dat natuurlijk in feite niet écht het geval. Lange zinnen snapt je pomeriaan gewoon niet. In plaats van ‘wil je alsjeblieft even hier komen’, zeg je dus gewoon simpelweg ‘hier’. Ze kunnen ook zeker iets opmaken uit de toon van je stem. Je mag dus best een wat hogere toon gebruiken om je pomeriaan op die manier te laten weten dat jij blij of trots bent. Andere commando’s die je kunt gebruiken als je je pomeriaan trucjes wilt leren zijn zit, blijf, rond en poot.

Je pomeriaan trucjes leren door hem te belonen

Straf je pomeriaan nooit. Zijn vertrouwen in jou kan dan dusdanig beschadigen dat die vertrouwensband nooit meer helemaal hersteld kan worden. Natuurlijk vertoont je pomeriaan soms ongewenst gedrag en kun je hem wel achter het behang plakken. De truc is juist om positief gedrag te belonen en negatief gedragen te negeren. Blaft je pomeriaan bijvoorbeeld continue als er mensen langs het huis lopen, ga dan zeker niet schreeuwen. Je hond denkt dan dat je lekker met hem aan het mee blaffen bent en zal alleen maar nog harder gaan blaffen. Door een commando aan te leren zoals ‘stil’ of ‘rust’ en dat te belonen kun je uiteindelijk meer bereiken. Hoe moet je je hond belonen? Snoepjes werken altijd, net zoals spelen en aaien. Deze tweede tip kun je dus ook toepassen als je je pomeriaan trucjes gaat leren. Beloon hem als hij het goed doet, dat mag gerust meerdere keren achter elkaar.

Zorg dat je zijn onverdeelde aandacht hebt

Wil je je pomeriaan trucjes leren, zorg er dan voor dat je zijn onverdeelde aandacht hebt. Trucjes leren buiten in het park met andere mensen, andere honden en eventueel nog zelfs verkeer op de achtergrond is niet handig. Je hond moet jouw absolute aandacht hebben en niet continue worden afgeleid door andere dingen. Bij het aanleren van trucjes is ook oogcontact belangrijk. Je pomeriaan trucjes leren moet leuk blijven, zowel voor jou als voor hem. Zorg er dus voor dat je hier niet continue mee bezig bent, en ook niet heel lang achter elkaar. De aandachtsspanne van een hond is niet heel lang, houdt daar echt rekening mee. Een puppy heeft ook een kortere aandachtsspanne dan een volwassen hond en zal bovendien sneller vermoeid zijn.

Je pomeriaan trucjes leren door te blijven herhalen

Je kunt niet van je pomeriaan verwachten dat hij in één keer snapt wat jij wilt. Ik heb Sketch een tijdje geleden geleerd om een rondje te draaien. Dat ging echt niet in één keer goed. Blijven herhalen en belonen is hierbij belangrijk. Dit is de manier waarop ik haar geleerd heb om een rondje te draaien. Ik heb steeds een snoepje in mijn hand gehouden. Met dit snoepje in mijn hand heb ik een rondje gedraaid over haar heen. Omdat ze dat snoepje heel graag wil hebben, volgt ze dat snoepje met haar hele lijfje. Ze draait dan dus al rond. De truc is nu om het commando ‘rond’ te gebruiken en haar na afloop van het rondje direct te belonen met het snoepje. Dit bleef ik herhalen en opeens had ze het gewoon door! Nu draait ze ook gewoon rond als ik het commando ‘rond’ gebruik zonder snoepje. Elke pomeriaan is natuurlijk anders. Het ene hondje zal wat leergieriger zijn en sneller of makkelijker leren dan het andere hondje. Dít zijn in ieder geval de gouden tips die ik bij elk trucje gebruik en waarmee ik altijd succes heb.

VIND JOUW HOND HET LEUK OM TRUCJES TE LEREN? WAT IS ZIJN FAVORIETE TRUCJE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Mango vindt ’tussen’ heel erg leuk, waarbij ze vanuit de positie voor me om me heen loopt om tussen mijn benen te gaan zitten. Sproets toppers zijn mooi opzitten, ‘pang’ en in je armen springen.

  Ik wist trouwens niet dat pomeriaans zulke zwakke knietjes hadden. Ik zie er namelijk wel wat lopen bij agility en die doen het heel leuk!

  1. Christiana says:

   Oh ’tussen’, dat lijkt mij ook leuk haha;-) Gaan wij ook eens proberen met Sketch. Ja, je moet echt uitkijken met de knietjes van pomeriaantjes, een losse knieschijf komt vaak voor.

   1. Patella luxatie is idd ook een ding bij kooikerhondjes, maar voor fokkers binnen de rasvereniging gelden daarom strenge regels daarvoor. En je kunt je hondje natuurlijk altijd laten testen uiteindelijk. Dat ga ik met Mango zeker doen als ze wat ouder is voor de zekerheid.

 2. “Je hond denkt dan dat je lekker met hem aan het mee blaffen bent” haha. dat is een goeie! Zo had ik het nooit bekeken! Het heeft inderdaad geen zin om ze dat op die manier af te leren, door te schreeuwen. Ik hoor hier achter vaak een hond blaffen en iedere keer schreeuwt het baasje dat ie op moet houden… Resultaat, het beest gaat nog harder blaffen inderdaad! Met geduld en beloningen kan je honden heel veel leren. Schattig hoe Sketch snel alles oppakt, een leergierig beestje!

  1. Christiana says:

   Ze is echt heel leergierig. En sinds wij haar ‘rond’ geleerd hebben, draait ze ook de hele tijd rondjes, echt hilarisch. Op bepaalde momenten weet ze dat een snoepje krijgt, zoals wanneer wij thuis komen van het wandelen met haar. Dus nu gaat ze al van tevoren netjes zitten, een rondje draaien en een poot geven, alsof ze denkt: dan heb ik dat vast allemaal maar gedaan!

   1. Ah, zo lief! Dat ze niet duizelig wordt haha! Zo schattig hoe honden hun baasje willen pleasen en ja, een lekker hondensnackje doet wonderen! (Heb ik met taart, dan ga ik ook vanzelf rondjes draaien ;))

 3. Wij hebben een cavia en ook die kun je trucjes leren. Hij is nu 6,5 (hoog bejaard) en nog steeds kunnen we hem nieuwe dingen leren. Zolang er daarna maar een snoepje te verdienen valt 😉

  1. Christiana says:

   Zoals wij altijd zeggen, alles voor een snoepje;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.