Een puppy adopteren, daar komen vaak meer kosten bij dan je denkt. Ik maakte een zo compleet mogelijk overzicht van de kosten van een puppy.

De kosten van een puppy, de adoptie

De meest voor de hand liggende kosten van een puppy, zijn natuurlijk de kosten van de puppy zelf. Je kunt er voor kiezen om een puppy te adopteren uit het asiel. Hierbij moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 185 en € 350. Dit bedrag is grotendeels afhankelijk van de leeftijd van de hond en het ras. De kosten van een rashond met stamboom kunnen behoorlijk oplopen, denk hierbij aan een minimaal bedrag van € 2000. Je weet dan wie de ouders van je puppy zijn, je kan deze ook zien (in ieder geval de moeder) en je weet dat de puppy gezond is. In dit geval is je puppy ook gechipt, geregistreerd, ontwormd, ingeënt en heeft hij bovendien een paspoort. Zelf heb ik een pomeriaan. Omdat dit hondjes zijn waarmee ook wel wordt meegedaan aan hondenshows, kunnen de prijzen enorm verschillen. Het schijnt zo te zijn dat witte pomeriaantjes erg populair zijn en daardoor ook weer duurder. Ik vond het het allerbelangrijkst dat ze gezond was en ik heb nooit de intentie gehad om haar met shows mee te laten doen, dus de kleur van haar vacht was voor mij absoluut van ondergeschikt belang. Ik vind elk haartje toch wel prachtig. Er bestaan natuurlijk ook de zogenaamde broodfokkers, van wie de puppy’s tegen veel lagere prijzen aangeboden worden, maar de omstandigheden voor deze moeders en haar puppy’s zijn vaak zeer slecht en in veel gevallen hebben de puppy’s ook gezondheidsproblemen. Aan dit soort praktijken wil je gewoon niet bijdragen.

De kosten van een puppy, deze musthaves heb je sowieso nodig

Dit deel kun je natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt, het is eigenlijk bijna niet te doen om hier prijzen bij te zetten, omdat de prijzen van de puppy musthaves enorm uit elkaar liggen. Wat ik je wel kan geven, is een overzicht van musthaves; een mand of een hondenkussen om op / in te slapen, eventueel met kussens of dekens. Zelf gebruik ik fleece-dekens van Action die ik kwalitatief super vind. Een eetbakje en een drinkbakje zijn natuurlijk ook musthaves, net zoals een harnasje en een riem. Voor Sketch heb ik een instapharnasje met een bijpassende riem van Susan Lanci. Dit is een wat exclusiever merk, maar je kan ze natuurlijk veel goedkoper vinden. Toen ik ging los lopen met Sketch heb ik een rolriem gekocht wat ik ideaal vond. Om je puppy zindelijk te maken is een puppytrainer met pads ideaal. Zeker in het begin zal je puppy vaak op de pads plassen en zul je er dus waarschijnlijk meer nodig hebben. Voor buiten heb je poepzakjes nodig. Je zult ook iets nodig hebben om de vacht te verzorgen, zoals een borstel en een hondenshampoo. Vergeet ook vooral de kosten van de voeding niet. Zelf heb ik gekozen voor het droogvoer van Royal canin. Ook deze kosten lopen enorm uiteen, je kunt je voorstellen dat Sketch met haar twee kilo veel kleinere hoeveelheden nodig heeft dan een hond die tien keer zo groot / zwaar is. Tot slot is hondenspeelgoed ook belangrijk. Puppy’s vinden het leuk om te spelen en dit draagt ook bij aan een goede socialisatie en ontwikkeling. Ik zou echter vooral adviseren om niet te veel en zeker niet heel duur speelgoed voor je puppy aan te schaffen. Kijk eerst maar eens wat hij leuk vind. Sketch geeft bijvoorbeeld niets om balletjes, maar is dol op zachte knuffeltjes en ze is net zo blij met een sok die uit de wasmand valt. Ik denk dat een reëel bedrag voor dit soort kosten ongeveer € 150 is. Een Optionele aankoop die ik je wel van harte kan aanbevelen is een hondentrapje. Voor kleine hondjes is dit wel echt ideaal, zeker als de hondjes ook echt klein blijven. Deze trapjes heb je al vanaf € 20. Ik heb er eentje voor de bank staan, zodat Sketch de trap op en af kan. Een hondenmand voor in de auto is ook optioneel. Ik bestelde er een via Amazon (Me and my pets autostoel) en deze heeft € 30 gekost. Een bench is ook optioneel. Deze heb je natuurlijk in verschillende formaten, je moet hierbij denken aan een bedrag tussen de € 20 en € 80. Ik gebruik voor Sketch geen bench.

Een huisdierenverzekering en sterilisatie

Een huisdierenverzekering is natuurlijk optioneel, maar ik vond het een fijne gedachte om er wel eentje te hebben. Ik heb voor haar een verzekering bij Petplan en hiervoor betaal ik € 19,91 per maand. De maximale vergoeding is dan € 3000 per jaar. Houdt er rekening mee dat consulten, onderzoeken en medicijnen steeds deels vergoed worden. Je kan ook kiezen voor een uitgebreider pakket, bij Petplan kan dit oplopen tot € 50 per maand. Vergeet ook niet de ontwormingskuren en de kosten om je hond vrij van teken te houden. De kosten hiervan liggen rond de € 70 per jaar. Toen ik voor het eerst met Sketch naar de dierenarts ging voor een kennismaking, heb ik advies gevraagd over het laten steriliseren. Het werd mij wel aanbevolen, zeker omdat de kans op het krijgen van kanker anders aanwezig is. Sketch is dan ook drie maanden na haar eerste loopsheid gesteriliseerd. De totale kosten hiervan lagen rond de € 300. Deze kosten werden niet vergoed door mijn huisdierverzekering.

Puppytraining, trimsalon en hondenbelasting

Over de puppytraining kan ik kort zijn, ik ben met Sketch een keer geweest en ik vond het een ware verschrikking. De meneer in kwestie was zeer onvriendelijk en arrogant. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg puppytrainingen die wel leuk zijn. Ik zou voor de puppytraining € 5 per les moeten gaan betalen. Bezoekjes aan de trimsalon zijn natuurlijk optioneel. Houdt er wel rekening mee dat vachtverzorging erg belangrijk is, zeker bij honden met een langere vacht. Zeer regelmatig borstelen is sowieso een must, ook als je naar de trimsalon gaat. Sketch gaat eens per kwartaal naar de trimsalon en daar betaal ik € 50 voor. Ze wordt dan gewassen, geknipt en geföhnd. Ook worden haar nageltjes geknipt. Heb je een hond, dan betaal je hiervoor hondenbelasting. Ik betaal hiervoor € 59 per jaar, maar houdt er rekening mee dat deze kosten afhankelijk zijn van waar je in Nederland woont. Ik hoop dat ik je met dit overzicht een concreet beeld heb kunnen geven van de kosten van een puppy. Veel kosten zijn natuurlijk variabel en enorm afhankelijk van wat voor ras je hebt, hoe oud je puppy is en ga zo maar door.

HEB JIJ EEN HUISDIER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Goed dat je ook de kosten in beeld brengt. Het valt me eigenlijk allemaal best mee, maar je moet er wel rekening mee houden dat je er met alleen met de adoptie (heel goed dat jullie het zo noemen, klinkt een stuk vriendelijker dan ‘aanschaf’ wat je veel hoort; het is geen auto 😂) Zeker wanneer je met je hond (of welk dier dan ook) naar de dierenarts moet, kan dat in de papieren gaan lopen. Slim dat jullie een verzekering hebben. Wij hebben overigens zelf een hamster.

  1. Christiana says:

   Inderdaad! Je hoort dat toch wel vaak, dat een dier ziek wordt en dat mensen dan de kosten van de medicijnen of de operatie niet kunnen betalen. Vreselijk lijkt me dat, het is al erg genoeg als je diertje ziek wordt:-(

 2. Hondjes zijn best duur. Ik vind het altijd wel erg om te horen dat sommige mensen het `onderhouden` van een hond of ander huisdier niet aankunnen en dat het diertje gewoon op straat zetten. Zo zielig! Dan is een verzekering wel echt handig.

  1. Christiana says:

   Ja, afschuwelijk. Ik kan het me echt niet voorstellen dat je een dier dumpt. Ik vond het altijd al verschrikkelijk als ik dat soort berichten las, maar nu ik Sketch heb, kan ik het me helemaal nauwelijks meer voorstellen. Zij hoort gewoon echt bij ons!

 3. Wat een interessant artikel! Ik had er nooit zo bij stilgestaan hoeveel kosten er eigenlijk bij een puppy komen kijken. Leuk om te lezen!
  Wat dat betreft is Pippa een goedkoop beestje 😉 Haar voer is wel wat prijzig, omdat ze speciaal voer krijgt, maar verder heb ik niet veel meer dan kattenbakvulling en een paar mandjes voor haar nodig.

  1. Christiana says:

   Ik denk ook inderdaad dat je het met een aantal zaken zo duur of zo goedkoop kunt maken als je zelf wilt. Vooral met speelgoedjes haha;-) Sketch is net zo blij met een sok of een pantoffel!

 4. Ik denk dat zo’n artikel als deze heel belangrijk is voor mensen die een hondje overwegen. Het is niet alleen leuk, maar je moet ook de lasten kunnen dragen die zo’n beestje nodig heeft.

 5. Het kan inderdaad in de papieren lopen, maar wat je zegt, je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Alleen de kosten van een dierenarts staan vast, daar heb je geen budget-arts bij… Toen Marie zo ziek was schrokken wij best wel van de rekening maar je hebt het er dubbel en dwars voor over. Want de gezondheid, ook van je huisdier, staat altijd op nummer 1.
  Dus jij hebt ook een vervelende ervaring met puppy training! Het lijkt wel of dat soort mensen inderdaad onaangenaam zijn. Ik was er toen ook snel klaar mee, exact hetzelfde meegemaakt. Vreselijk jammer, want het zou zo leuk kunnen zijn.

  1. Christiana says:

   Ah, dat jij ook zo’n nare ervaring gehad hebt:-( Ik moet zeggen dat ik er heel veel zorgen om gehad heb. Eerst om die ervaring, maar later ook vooral om het feit dat Sketch dan misschien ‘problemen’ zou krijgen, met wat dan ook. Ze heeft namelijk een periode gehad dat ze heel slecht meeliep aan de lijn. Maar gelukkig is gebleken dat we ons nergens zorgen over hoefden te maken. Ze kan echt heel goed met andere hondjes en mensen en luistert nu ook echt goed naar ons. Oke, soms wat minder, maar ja, het blijven hondjes haha!

 6. Wat fijn om te lezen. Een pup is inderdaad duur. Ik zelf heb een Franse bulldog. Maar ik heb der voor over, Om alles te geven aan mijn hond.

  1. Christiana says:

   Helemaal waar! je hebt alles voor je hondje over en ik ontdek ook steeds andere kanten van mijzelf nu we Sketch hebben. Soms ben ik namelijk niet zo geduldig, maar met haar ben ik juist super geduldig. En ik dacht van tevoren, oh jee, wat nu als ze op mijn dure kussens gaat liggen?! En nu ligt ze elke dag op mijn dure kussens en ik vind het alleen maar snoezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.