Ga je een pomeriaan adopteren? Ik maakte een financieel overzicht van de kosten van een pomeriaan. Hiér moet je in ieder geval rekening mee houden.

Wat kost een pomeriaan adopteren?

Zoals in vrijwel elk artikel dat ik over mijn pomeriaan Sketch schrijf, plaats ik ook hier een kleine disclaimer. De kosten die ik noem, zijn de kosten die ik maak en heb gemaakt voor Sketch, dit om een algemene indruk te krijgen van met welke kosten je allemaal te maken krijgt en kunt krijgen. In principe zullen een aantal van deze kosten gelden voor alle hondjes, andere zijn specifiek van toepassing op kleine hondjes of pomeriaantjes. Het kan zo zijn dat jij andere ervaringen hebt. De kosten van een pomeriaan kunnen bij de adoptie ver uiteen liggen. Het is onder andere afhankelijk van waar je pomeriaan vandaan komt en wie zijn ouders zijn. Wil je een raszuivere pomeriaan adopteren, dan moet je bij de adoptie rekening houden met een bedrag van ongeveer (en vaak minimaal) € 2000. Verder is het zo dat pomeriaantjes geliefde hondjes zijn voor hondenshows en pomeriaantjes met een effen vacht zijn daar het meest geliefd. Dat is ook de reden dat pomeriaantjes met een effen vacht vaak wat duurder in prijs zijn. Teefjes zijn vaak ook weer duurder dan reutjes.

Verzekering en medische kosten

Een huisdierenverzekering voor je pomeriaan is optioneel. Ik heb er echter direct na Sketch haar komst eentje afgesloten. Net zoals het geval is met je eigen zorgverzekering, liggen de kosten van een huisdierenverzekering behoorlijk uiteen. Ik betaal maandelijks € 20 voor haar verzekering. Bij dit bedrag worden de kosten van consulten, onderzoeken en medicijnen steeds deels vergoed. Kosten voor vlooien- en ontwormingskuren worden niet vergoed. Hiervoor betaal ik zelf ongeveer € 90 per jaar. Verder kan je pomeriaan gevaccineerd worden. Ga je met je pomeriaan naar het buitenland (afhankelijk van waar je naartoe gaat in de wereld) of gaat hij naar een kennel of hondenshow, dan zijn er ook weer andere vaccinaties aan de orde. De kosten voor vaccinaties liggen ook weer enorm uiteen. Dierenartsen kunnen deze kosten namelijk zelf bepalen. Toevallig heeft Sketch twee maanden geleden haar jaarlijkse cocktail-vaccinatie gehad. Deze beschermt tegen parvo, hondenziekte, HCC en ziekte van Weil. Om je enigszins een idee te geven van de kosten, ik moest hiervoor € 42 betalen. Deze kosten werden niet vergoed door de verzekering. Je pomeriaan laten steriliseren is verder ook optioneel. Ik heb hier heel bewust voor gekozen in overleg met de dierenarts. Ik wilde sowieso geen nestje, maar teefjes die niet gesteriliseerd worden, zouden bovendien een grotere kans hebben op melkkliertumoren en dat is natuurlijk ook een risico dat ik niet wilde lopen. Ik heb Sketch drie maanden na haar eerste loopsheid laten steriliseren en dit heeft € 300 gekost. De kosten van deze ingreep werden niet vergoed door mijn huisdierenverzekering.

Voer en trimsalon

Direct na Sketch haar sterilisatie ben ik overgestapt op het Royal Canin Neutered adult dieetvoer. Dit voer koop ik in zakken van 3,5 kilo en de kosten hiervan zijn € 27,50. Met zo’n zak doe ik ongeveer vier maanden. Sketch krijgt ook hondensnackjes en kipstokjes. Deze kosten zijn relatief laag en omdat de prijzen hiervan enorm verschillen heb ik deze ook niet vermeld. Andere kosten van een pomeriaan die belangrijk zijn om op te nemen in je begroting zijn de kosten van de trimsalon, tenzij je zelf weet hoe je een pomeriaan moet trimmen. Sketch gaat eens per drie maanden naar de trimsalon. Zij wordt dan gewassen, getrimd en haar nageltjes worden geknipt. Ik betaal hiervoor € 55 per keer.

Hondenbelasting en overige kosten

Andere kosten waar je mee te maken kunt krijgen zijn die van hondenbelasting. Ik zeg bewust, kúnt krijgen, omdat hondenbelasting niet overal in Nederland betaald hoeft te worden en bovendien lopen de kosten heel erg uiteen per gemeente. Ik betaal jaarlijks € 59 aan hondenbelasting. Uiteraard zijn er meer kosten voor je pomeriaan waar je rekening mee moet houden. Denk aan puppytraining, essentials zoals een voer- en drinkbak, poepzakjes, harnas / halsband en riem, een hondenmand, bench, automand, hondentrapje en hondenspeelgoed. Deze kosten verschillen echter enorm en dat is dan ook de reden dat ik deze kosten hier niet genoemd heb.

HEB JIJ EEN HUISDIER? OF OVERWEEG JE WELLICHT OM EEN HUISDIER TE ADOPTEREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Ah, wat een beeldschone foto weer van Sketch. Geen idee dat een pomeriaan zoveel geld kost dacht dat je er rond de Euro 1.000 wel was. Wij adopteerden Amy via “verhuisdieren” dat is een website voor mensen die afstand willen doen van kat, hond of konijn, maar tijdelijk adopteren omdat mensen lang weg gaan of tijdelijk hun dier niet kunnen verzorgen kan ook. Voordeel is dat je het karakter van een dier al een beetje leert kennen via de eigenaren. Het kost niets alleen het lidmaatschap van Verhuisdieren. De eigenaren van Amy hadden wel gejokt over haar gezondheid ze had iets aan haar hart waardoor we röntgenfoto’s en bloedonderzoek moesten laten doen hetgeen een dure grap was. Het was gelukkig niet ernstig verder had ze 1 nestje kittens gehad (volgens de eigenaren) maar via de oude dierenarts bleek dat het 6 nestjes waren (het warme dier toen wij haar kregen was ze bijna 4) Ik denk dat het laatste wel een “aanslag” is geweest op haar welbevinden/gezondheid want ze heeft regelmatig iets. Uiteraard zouden we haar voor geen goud willen missen maar je moet natuurlijk wel de middelen hebben. Een verzekering was ook geen optie (meer) dat is volgens mij alleen als je die al bij een puppy/kitten afsluit. Wel goed dat je hier aandacht aan besteed ik denk dat veel mensen de kosten van een huisdier onderschatten en (soms) impulsief via asiel of marktplaats een dier aanschaffen.

  1. Christiana says:

   Absoluut! Ik had zelf ook niet echt stilgestaan bij de kosten voordat we met een hondje bezig waren, maar ik ben wel blij dat we ons hier dus wel heel goed in verdiept hebben. Ik vind het nog steeds heel erg om verhalen te horen van mensen die een diertje adopteren, maar helemaal niet stil staan bij alles wat er bij komt kijken; de hoeveelheid aandacht die ze nodig hebben, de zorg, maar dus ook de kosten, en dan zo makkelijk afstand doen van het beestje alsof het een oude trui is:-(

 2. Ik vind die huisdierverzekering best duur als je daar dan bij optelt dat je zoveel gewoon (deels) zelf moet betalen! Het hangt natuurlijk af van je eigen situatie, maar ik heb gewoon mijn eigen ruime spaarpot die ik met liefde leegtrek als het nodig zou zijn.

  Verder vind ik een rashond van een goede fokker kopen inmiddels wel echt een enoooorme meerwaarde. Sproet is een lieverd, maar met Mango is het echt een wereld van verschil als je kijkt naar gedrag/angsten. Sproet vindt door haar slechte start bij de fokker heel veel dingen erg spannend, terwijl Mango echt de meest vrolijke, open hond is die ik ooit ben tegengekomen. Dat heeft ze echt aan de fantastische start bij de fokker te danken.

  1. Christiana says:

   Het is ook heel veel geld! Maar eigenlijk is dat met alle verzekeringen zo. Evengoed ben ik blij dat we hem afgesloten hebben. Wat erg dat Sproet zo’n slechte start gehad heeft:-( Ik kan me goed voorstellen dat ze daar bij bepaalde dingen nog steeds ‘last’ van heeft. Sketch is ook een enorm vrolijk hondje, voor niets en niemand bang.

  2. Chris De Preter says:

   Wie is die goede fokker?
   Is het mogelijk om mij zijn/haar gegevens door te mailen aub.
   Hartelijk dank bij voorbaat en met vriendelijke groeten,
   Chris

 3. Wat een beauty is Sketch!
  Ik kijk altijd met plezier naar een buurtgenoot die met een pomeriaan traint en die naar elke commando zo goed luistert en uitvoert.
  Onze hond is nu 13 en ook wij hebben destijds een verzekering afgesloten. Wij hebben daar wel spijt van en vinden zelf dat we dat geld beter maandelijks apart hadden kunnen leggen. Als de hond een bepaalde leeftijd heeft kan je bij veel verzekering ook vaak niet meer aanpassen!
  Ik ben echt blij met mijn hond,hij is mijn grote kleine vriend.

  1. Christiana says:

   Ah, wat lief, dankjewel Donna! Je ziet eigenlijk niet veel pomeriaantjes, ik raak ook altijd door het dolle als we er eentje tegen komen;-) Haha, nou Sketch luistert maar naar een paar commando’s, moet ik eerlijk zeggen. Vooral als ze weet dat er iets lekkers tegenover staat! Fijn hé, om zo’n grote kleine vriend(in) te hebben. Ik zou Sketch ook voor geen goud meer willen missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.