Hoewel je anno nu nauwelijks nog rente over je spaargeld krijgt, wil je toch spaargeld hebben! Ik geef je vier goede redenen om te sparen.

Je kunt op je spaargeld terugvallen bij onverwachte uitgaven

Ik weet nog heel goed dat ik toen ik klein was een spaarpotje had van mijn bank. Daar stopte ik dan af en toe wat centjes in (ja, echt centjes dus!) maar soms gingen er ook wel eens guldens of zelfs rijksdaalders in. Op dat spaarpotje zat een slotje en dat slotje kon echt alleen geopend worden door een medewerker van de bank. Tenzij je dat potje aan gruzelementen sloeg, maar dat is natuurlijk een ander verhaal. Ik weet nog hoe ik altijd vol spanning afwachtte hoeveel er in het potje zat en ik was dan echt apetrots wanneer dat geld op mijn rekening werd bijgeschreven. Dat was echt nog de tijd dat je aan het eind van het jaar beloond werd voor het feit dat je gespaard had, want er werd dan rente bijgeschreven. Tegenwoordig is dat wel een beetje anders. Rente krijg je niet of nauwelijks en bij een hoog saldo loop je zelfs het risico dat je negatieve rente moet betalen. Toch zijn er meer dan genoeg redenen om te sparen en daarom probeer ik het ook heel trouw elke maand te doen. Ik geef je vier goede redenen om te sparen. Wanneer je spaargeld hebt, kun je daar altijd op terugvallen wanneer je onvoorziene kosten hebt of onverwachte uitgaven moet doen. Niet alleen geeft sparen dus rust, het is ook gewoon simpelweg makkelijk om een nieuwe wasmachine, een iphone se 2022 of een koelkast te kunnen kopen wanneer je oude apparaat het begeeft.

Sparen voor grote uitgaven

Een andere reden om te sparen is zodat je op een bepaald moment een grote uitgave kunt doen. Ieders financiële situatie is natuurlijk anders en bovendien willen we natuurlijk allemaal andere dingen in ons leven. Na de scheiding, en trouwens in de hele periode van de scheiding zelf, heb ik ook heel veel gespaard. Ik geef toe dat het toen ook makkelijk was, omdat ik een half jaar bij mijn vader woonde, waardoor mijn vaste lasten opeens sterk omlaag gingen. In die periode heb ik flink gespaard omdat ik toen bezig was met de aankoop van mijn eigen huis. Ik moest daarvoor veel geld hebben en ik wist ook dat ik veel in mijn nieuwe huis wilde gaan doen. Uiteindelijk heb ik ook vrijwel alles wat ik wilde doen, kunnen doen en daar ben ik trots op. Min grote uitgaven waar ik toen heel erg bewust voor spaarde, waren dus het huis en de verbouwingen die ik daar wilde gaan doen, maar grote uitgaven kunnen voor jou natuurlijk net zo goed een vakantie, een bruiloft, een iphone 11 refurbished, een iMac, een designbank of een prachtige jurk zijn. Momenteel spaar ik niet zoeer voor grote uitgaven, maar echt puur om een financiële buffer te hebben.

Rust en zekerheid zijn ook goede redenen om te sparen

Andere goede redenen om te sparen zijn de rust en zekerheid die het je geeft. Zeker nu ik weer alleen woon en ik dus in mijn eentje verantwoordelijk ben voor mijn financiële situatie, merk ik dat het me rust geeft dat ik weet dat ik spaargeld heb om op terug te vallen. Ik merkte het bijvoorbeeld al tijdens de verbouwing van mijn appartement. Ik had eindeloos veel berekeningen gemaakt en per verbouwing gekeken wat ik er aan uit kon en wilde geven. Ik had daar vrij duidelijke richtlijnen voor omdat ik mijn oude huis had laten verbouwen, dus ik wist wat ik ongeveer kon verwachten, in ieder geval op financieel vlak, want elk huis is natuurlijk anders. Verder had ik natuurlijk ook gewoon een bepaald budget. Ik wist dus van tevoren dat ik niet zomaar alles kon doen wat ik wilde, maar dat ik keuzes moest maken. Ook wist ik dat er vast onvoorziene uitgaven zouden komen, want zo is het nu eenmaal altijd met een verhuizing en een verbouwing. Tijdens de verbouwing van mijn keuken echter, kwamen er opeens heel veel onvoorziene uitgaven die echt in de duizenden euro’s liepen. Dat gebeurde allemaal op het moment dat mijn oude keuken er al uit gesloopt was en mijn nieuwe keuken al in mijn appartement klaar stond om in elkaar gezet en gemonteerd te worden. Nu heb ik er zeker letterlijk wakker van gelegen, maar uiteindelijk kón het wel allemaal, omdat ik dus die buffer had. Had ik die op dat moment niet gehad, dan had ik letterlijk een heel groot probleem gehad omdat mijn keuken dan helemaal niet geplaatst kon worden en in die zin gaf de financiële buffer me dus rust. Ik kijk verder, net als de rest van Nederland, niet erg uit naar de afrekening van mijn gas en elektriciteit en de nieuwe heffingen die ik volgend jaar ga ontvangen. Ik weet echter dat ik ze kan betalen omdat ik spaargeld heb en ook dat geeft rust, zekerheid en onafhankelijkheid.

Met sparen voorkom je schulden en onnodige uitgaven

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat je door spaargeld achter de hand te hebben, groot of nog groter leed kunt voorkomen. Ik las laatst een bizar verhaal waar ik echt dagen mee in mijn hoofd gezeten heb. Het ging over mensen die al geruime tijd hun zorgverzekering niet meer konden betalen. Nu is het in Nederland in dat opzicht goed geregeld dat medische zorg nooit geweigerd mag worden, ook niet wanneer je je zorgpremie al geruime tijd niet meer betaald hebt. Echter, is dit het geval, dan wordt je case op een gegeven moment overgedragen aan een bepaalde partij die gaat kijken wat ze aan je situatie kunnen doen, maar hiervoor moet je hen ook weer enkele tientjes per maand extra betalen. Bizar vond ik dat, want mensen die zo wanhopig zijn dat ze hun zorgpremie niet meer kunnen betalen, kunnen ook die paar extra tientjes dus niet betalen. Lang verhaal kort; onbetaalde rekeningen resulteren áltijd in herinneringen die aanmaningen worden en die aanmaningen worden boetes die je uiteindelijk (heel veel) extra geld gaan kosten. Heb je dus onvoorziene kosten en kun je die (direct en / of in één keer) betalen van je spaargeld, dan voorkom je hiermee dus ook ander leed en extra kosten.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.