Thuiswerken is óók werken. Vind je het maar moeilijk, geconcentreerd blijven tijdens thuiswerken? Maak het makkelijker voor jezelf met deze tips. 

Geconcentreerd blijven tijdens thuiswerken door goede afspraken te maken

Ik ben door mijn blog natuurlijk wel gewend om thuis te werken. Hoewel er natuurlijk altijd mensen zijn die lacherig doen over thuis werken, is thuis werken ook werken. Omdat er nu opeens heel veel mensen noodgedwongen moeten thuiswerken, leek het me handig om te vertellen hoe ik het doe; geconcentreerd blijven tijdens thuiswerken. Ik besef heel erg goed dat wanneer je zoals ik gewénd bent om thuis te werken, het heel anders is dan wanneer je dat opeens noodgedwongen moet doen. Opeens alleen, zonder collega’s, zonder baas. Wat zeer belangrijk is om in acht te houden is dat thuis werken, óók werken is. Je hebt een andere omgeving en waarschijnlijk ook een ander ritme. Maar onderschat zeker niet dat je ook thuis enorm veel werk kunt verzetten. Onderschat jezelf niet. Jouw werk is net zo belangrijk als dat van een ander. In de tijd waarin we leven, kunnen we gelukkig ook op heel veel manieren met elkaar in verbinding staan, ook al zit je niet fysiek samen met je collega’s op kantoor. Als je thuis werkt, betekent dit niet alleen dat jouw situatie verandert. Ook de situatie voor de mensen bij jou in huis is dan anders. Tijdens jouw werkuren kun jij bijvoorbeeld minder aandacht aan ze geven, maar is het voor jou bijvoorbeeld ook fijn of zelfs belangrijk om even niet gestoord te worden. Maak, om geconcentreerd te blijven tijdens thuiswerken, dus duidelijke afspraken met de mensen bij jou in huis. Dat je dus bijvoorbeeld even niet gestoord wilt of kunt worden.

Zorg voor een ritme en een fijne werkplek

Hoewel je thuis, om allerlei redenen, niet hetzelfde ritme kunt aanhouden als op je werk, kun je wel zorgen voor een ritme. Sta bijvoorbeeld op dezelfde tijd op als je ook zou doen als je naar je werk zou gaan. Zorg voor pauzes, net als op je werk. Het kan handig zijn om een planning te maken, in de vorm van een to-do list bijvoorbeeld, voor een dag of zelfs voor een hele week. Hoe fijn is het als je steeds dingen van je to-do lijst af kunt strepen? Wellicht motiveert dit jou extra om geconcentreerd te blijven tijdens thuiswerken. Heb je al een fijne thuiswerkplek? Maak daar dan gebruik van. Zeker wanneer je (ongeveer) hetzelfde aantal uren wilt maken zoals je normaal op kantoor zou doen. Heb je geen thuiswerkplek? Maak zo veel mogelijk gebruik van de ruimte(s) en de midden die je wel hebt. Een ruimte waarvan je de deur dicht kan doen is erg prettig. Niet alleen zodat je geconcentreerd kan blijven tijdens thuiswerken, maar ook omdat je die deur na het werken achter je dicht kunt trekken. Staat je laptop op de keukentafel? Dan geeft dat wellicht onnodige stress als je daar ‘s avonds vanaf de bank nog naar zit te kijken. Een bureaustoel zit op de lange termijn vaak beter dan een eetkamerstoel. Heb je alleen een laptop? Overweeg dan eens een laptopstandaard.

Blijf contact houden met je collega’s

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van welk werk je doet, maar ik denk dat het in veel gevallen belangrijk is om contact te blijven houden met je collega’s. Het is sowieso fijn en prettig om dit te doen. Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Zeker wanneer je het moeilijk vind om geconcentreerd te blijven tijdens thuiswerken. Ik kan me echter ook oprecht voorstellen dat er genoeg mensen zijn die hun collega’s in deze tijd gewoon echt missen. Bovendien hou je op deze manier een vinger aan de pols. Gaan alle werkzaamheden zoals ze zouden moeten gaan? Worden er geen dingen over het hoofd gezien, vergeten of per ongeluk dubbel gedaan? Bel elkaar af en toe, of maak gebruik van FaceTime. Hoewel de situatie om ons heen allerminst positief is, denk ik toch dat we met z’n allen moeten proberen om de situatie voor onszelf zo goed en zo comfortabel mogelijk te maken. Niemand weet hoe lang deze situatie gaat aanhouden, en al helemaal niet in welke hoedanigheid we er weer uit gaan komen. Probeer het thuiswerken positief te benaderen. Je bent thuis veilig, laten we dat vooropstellen. Doordat je niet hoeft te reizen, kun je wellicht eerder beginnen, en dus eerder stoppen. Lunchen kun je nu samen doen met je gezin of in ieder geval in je eigen tuin.

KUN OF MOET JIJ MOMENTEEL OOK THUISWERKEN? VIND JIJ HET DAN LASTIG OM GECONCENTREERD TE BLIJVEN OF GAAT HET EIGENLIJK HEEL GOED?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

18 Comments

 1. Goede tips. Ik werk niet thuis, moet echt op het werk aanwezig zijn dus de structuur blijft er wel in. Echt thuiswerken heb ik nog nooit gedaan.

 2. Hihi, superleuk dat je toevallig ook een thuiswerkartikel op de planning had staan 🙂 Goede tips! Ik vind vooral je tip om afspraken te maken met je huisgenoten een goede. Zelf vond ik thuiswerken bij mijn ouders vaak een wat grotere uitdaging dan nu in mijn eigen huis werken. mensen gaan vaak toch even tegen je aan praten, terwijl je net met iets bezig bent. Door gewoon aan te geven dat dat even niet lukt, kom je al een heel eind.
  Verder vind ik een vast ritme ook altijd fijn. Ik begin altijd rond dezelfde tijd met werken en dat geeft mij heel veel structuur.

  1. Christiana says:

   Ja, ik dacht gisteren; ik ‘waarschuw’ je alvast maar dat het artikel er aan komt;-) Zoals de situatie er nu voor staat, wil ik toch blijven bloggen en liefst op een zo positief mogelijke manier. En ik denk dat in de huidige tijd mensen dit soort tips wel goed kunnen gebruiken. Zelf ben ik het natuurlijk wel gewend om vanuit huis te werken, maar ik kan me enorm goed voorstellen dat deze verandering nu voor veel mensen erg lastig is.

 3. Wij werken niet thuis, werk normaal in de zorg maar door een heupluxatie het komende jaar niet, en dat voelt wel heel dubbel want zou dolgraag mijn bijdrage willen leveren. Ik/we brengen structuur aan in de dag door op een “normaal” tijdstip op te staan, wat te huishouden etc. lekker te koken. Hoop vandaag voor het eerst in 5 weken weer eens naar buiten te gaan. Verder veel lezen, netflixen en elke dag (oudere) familie even te bellen/mailen.

  1. Christiana says:

   Ik snap dat heel erg goed! Ik kwam met die zenuwontsteking ook plotseling thuis te zitten en in die bewuste week hebben mijn collega’s nog gewoon gewerkt. Ik vond dat toen ook echt heel erg, dat ik mijn bijdrage niet kon leveren, alhoewel ik niet in de zorg werk trouwens. Inmiddels zijn mijn collega’s ook niet meer aan het werk. Goed dat je de structuur erin houdt. Wel belangrijk inderdaad, zeker omdat je zo lang moet herstellen. Ik hoop dat het je vandaag is gelukt om even wat frisse lucht op te snuiven!

 4. Momenteel werk ik nog steeds op kantoor, wat heb je er weer een goed en informatief artikel van gemaakt. Helaas kunnen we nu nog steeds niet meeten, dat zit er voorlopig ook niet in.. maar gisteren was ik een dag vrij en dan probeer ik in de supermarkt mijn afstand van alles en iedereen te houden en verder kan ik prima thuis werken, zolang ik maar een planning heb die ik kan aanhouden.

  1. Christiana says:

   Lief van je Rachel, dankjewel. Nee, ik denk dat meeten er voorlopig ook niet in zit. Volgende week horen we natuurlijk meer over hoe de komende periode er voor veel van ons uit gaan zien!

 5. Dit artikel had ik precies nodig, heel erg fijn! Afspraken maken thuis, is een heel goede tip. Bij mij werkt momenteel iedereen thuis én iedereen heeft dus meerdere malen per dag een video-meeting. In het begin was dit een enorme uitdaging met hier en daar wat irritatie. Gelukkig gaat dit nu beter!

  1. Christiana says:

   Ah, gelukkig dat jullie met z’n allen nu wat meer ritme en structuur te pakken hebben, en fijn om te lezen dat je wat aan het artikel (gehad) hebt;-)

 6. Wat een handige tips! Ik heb qua artikelen maken voor mijn blog het ‘geluk’ dat ik bijna altijd alleen thuis ben. Ik raak erg afgeleid van geluiden en kan me dan niet concentreren. Dus als ik alleen ben, houd ik het ook heel rustig en stil en staat er bijvoorbeeld ook geen radio aan als ik aan het typen ben.

  1. Christiana says:

   Ik heb dat precies zo! Ik hoor best wel vaak om me heen dat mensen muziek op hebben staan tijdens het werken. Bij mij werkt dat juist averechts en raak ik enorm afgeleid. Tijdens het schrijven van blogs (en tijdens het lezen van andere blogs trouwens ook;-)) heb ik nooit muziek aanstaan.

 7. Fijn artikel hoor! Ik werk momenteel ook thuis, maar ik ben natuurlijk maar alleen. Dus ik heb geen last van huisgenoten die me storen. Ik heb er sinds het begin echt een routine in: ’s ochtends om half negen verhuist mijn laptop van de bank naar de eettafel, waar ik tot vijf uur werk. Dan verhuist de laptop en ik weer terug naar de bank. Verder kleed ik mezelf gewoon iedere dag mooi aan, maak me op en doe een lekker luchtje op. Tussen de middag ga ik er een half uurtje uit, even wandelen. En verder inderdaad: ook maar gewoon genieten van het thuiswerken.

  1. Christiana says:

   Ja, we moeten er allemaal maar iets van maken;-) Ik blijf het zeggen, maar ik vind het zo knap hoe jij je ook hier weer alleen doorheen slaat. Sterke vrouw!

 8. Wij werken momenteel ook thuis en onze dochter is ook thuis. Ik heb het geluk dat we een aparte werkkamer hebben en een goede tafel in de huiskamer om ook aan te werken. Gelukkig is mijn dochter best zelfstandig en kan ze haar thuiswerk zelf maken, maar ze heeft af en toe ook begeleiding én aandacht nodig. Ook voor haar is dit een vreemde situatie. Van de ene dag op de andere dag is haar leven enorm veranderd. Hopelijk komt er snel verandering in.

  1. Christiana says:

   Ik kan het me voorstellen, Deb! Ik denk daar nu ook heel vaak aan, weet je dat? Hoe andere mensen deze situatie ervaren. Ik bedoel, wij hebben het heel fijn samen en we wonen in een aardig groot huis (als in; voor twee personen, bedoel ik dus;-)) , maar er zijn natuurlijk ook genoeg mensen bijvoorbeeld in een ongelukkige relatie of in een klein huisje, zonder balkon. En die zitten nu dus ook de hele dag bij elkaar:-( We zeggen het ook eigenlijk dagelijks tegen elkaar; hoe dankbaar we daarvoor zijn! Ook voor kinderen is het een super bizarre situatie. Je dochter zal haar school en vriendinnetjes ook wel missen:-(

 9. Ik zit altijd thuis dus voor mij is het vaste prik. Ik heb geen schema, ik ben al blij als ik 10 minuten kan blijven zitten in mijn bureaustoel. Dan moet ik even wat anders doen i.v.m mijn rug en ook omdat ik nogal onrustig word als ik te lang stilzit. Het is wel anders nu ook Jeroen thuis is, wel gezellig maar ik merk wel dat als ik alleen ben ik meer werk kan verzetten. Zo ook in het huishouden. Maar wel fijn dat hij altijd kookt, nu eten we ook wat vroeger, wat ik wel heel fijn vind!

  1. Christiana says:

   En hij kan ook nog eens heel lekker koken;-) Ik probeer ook wel het gewone ritme er zoveel mogelijk in te houden en er het beste van te maken, maar toch is het anders. Ik ervaar dat trouwens ook zo, dat ik meer dingen doe als ik alleen ben!

 10. Goede tips! Ik werk sinds het begin van dit jaar fulltime thuis, dus voor mij maakt het gelukkig niet uit. Maar als dat niet zo is, is het toch heel jammer dat je je collega’s en je werkplek zo lang moet missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.