Elke dag vroeg opstaan, dat doe je niet voor niets! Wanneer je steeds loopt te stressen in de ochtend, bepaalt dat namelijk vaak de rest van je dag.

Geen (of minder) stress en meer tijd

Loop je dus in de ochtend als een opgefokte hyena door je huis rond te rennen, dan is de kans groot dat je de rest van de dag kriegelig blijft. Heb je echter een relaxte(re) ochtend, dan begin je dus gewoon al fijner aan je dag. Vroeg opstaan geeft je létterlijk meer tijd. Tijd om dingen te doen waar je anders niet aan toe komt, of misschien nog wel erger, ‘s avonds moet doen, wanneer je uit je werk komt. Ik doe bijvoorbeeld elke ochtend iets in het huishouden. Wat dat is, is een beetje afhankelijk van hoe de rest van mijn dag eruit ziet. Als ik moet werken is het iets kleins, zoals even stofzuigen. Als ik thuis ben die dag, ben ik wat langer bezig met huishoudelijke klusjes en verschoon ik bijvoorbeeld het bed, draai ik één of twee wasjes en maak ik de badkamer schoon. Ik ben stiekem sowieso een beetje een huisvrouw en ik vind het heerlijk om in een opgeruimd huis die dag aan het werk te gaan aan de blog of om ‘s avonds in een schoon en gezellig huis thuis te komen van mijn werk. Tijd in de ochtend is verder tijd voor jezelf. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat voor baan je hebt en hoe je sociale leven eruitziet, maar overdag blijven de meeste telefoons maar pingelen met mailtjes, appjes, Instagram– en Facebookberichtjes. Juist in de ochtend kun je genieten van rust. De rest van de mensen in je huis slaapt nog, buiten is het zalig stil en het is écht even tijd voor jou alleen.

Vaak ben je productiever en je hebt tijd voor ontbijt

Over het algemeen zijn mensen veel productiever in de ochtend. Dat verzin ik niet zelf hoor, daar is veel onderzoek in gestoken. Wat je ook doet, of het werk of privé gerelateerd is, er komt meer uit je handen in de ochtend omdat je je beter kunt focussen. Dat je ontbijt overslaan geen goed idee is, dat weet je. Maar soms hebben of nemen mensen niet de tijd om ‘s ochtends te ontbijten. Door vroeger op te staan, creëer je echter die tijd om te ontbijten. Door te ontbijten komt je stofwisseling weer op gang en bovendien ben je veel minder snel geneigd om in de loop van de ochtend te snoepen omdat je honger hebt.

ELKE DAG VROEG OPSTAAN, JA OF NEE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Rond 07.00 uur nu net na de verhuizing is de verleiding om nog even te blijven liggen groot en omdat alles nu opgeruimd is en de meeste dingen een vaste plek hebben. Het heeft echter nog niet zoveel zin om intensief te gaan schoonmaken omdat er nog een paar klusjesmannen dingetjes moeten doen en ophangen. Je (althans ik) moet toch weer in een soort van ritme komen.

  1. Christiana says:

   Herkenbaar! Hier wordt ook (nog steeds!) gewerkt aan de zolder. Onze klusjesman is met allerlei projecten tegelijk bezig en komt dus maar af en toe en er moet dus nog een en ander afgerond worden. Nu stonden alle spullen van zolder op mijn werkkamer, maar gelukkig hebben we die zo’n anderhalve week geleden eindelijk naar zolder kunnen brengen. Heerlijk om mijn eigen plekje weer terug te hebben;-) Dan merk je inderdaad weer hoe fijn het is om in je normale (werk en blog)ritme te komen!

 2. Doordeweeks sta ik altijd om 7 uur op. In het weekend heb ik geen vaste tijd. Als ik in het weekend wel eens vroeg wakker wordt of ik heb een afspraak, besef ik me altijd hoe fijn het is om vroeg op te staan. Dan lijkt je dag zoveel langer te duren.

  1. Christiana says:

   Ik werk altijd op zaterdag, dus zondag is een beetje mijn ‘weekend’. Ik heb ook niet echt een vaste tijd, maar omdat ik gewend ben om vroeg op te staan (nu ook vanwege het hondje) sta ik dus ook op zondag meestal vroeg op. En dat is inderdaad heel fijn;-)

 3. Ik sta ook graag vroeg op, zodat ik niet hoef te haasten als ik vroeg de deur uit moet, of om al lekker veel werk gedaan te hebben voor de middag. Ik sta regelmatig tussen 7 uur en half 8 al op, ook al werk ik thuis en zou ik kunnen beginnen wanneer ik dat wil.

  1. Christiana says:

   Dat geeft een fijn en voldaan gevoel hè, om voor de middag al van alles gedaan te hebben, ik ben precies zo!

 4. Momenteel zit ik ziek thuis. Ik word vaak rond acht uur uit mezelf wakker en dan sta ik ook op. In het weekend lig ik langer op bed, maar ook niet langer dan tot negen uur.

  1. Christiana says:

   Allereerst, heel, héél veel sterkte toegewenst in jouw heftige strijd Marloes. Ziek zijn heeft een gigantische impact op je leven en ik kan me voorstellen dat ritmes daardoor heel anders worden. Ik vind het ook altijd fijn om uit mezelf wakker te worden in plaats van door de wakker. Ik heb dan altijd het idee dat ik dan echt uitgeslapen ben en om die reden wakker wordt, in plaats van door de wekker dus!

 5. Natascha - Beautyopinie says:

  Ik sta meestal toch wel tussen 6 en half 7 op, zeker als ik moet werken. Met een kind in huis is uitslapen er in het weekend ook niet meer bij haha maar dan probeer ik tussen 7 en half 8 te rekken. Ik ben een echt ochtend mens dus dat scheelt wel 🙂 Ik sliep ook zonder kinderen nooit langer dan 8 uur ofzo. In het weekend dan 😉

  1. Christiana says:

   Met kindjes krijg je ook weer een heel ander ritme, en met de tweede op komst wordt het straks natuurlijk ook weer anders. Nog maar eventjes geduld nu hè?!

 6. Jaaaa dit is een dingetje bij mij hoor! Zelf ben ik echt een avondmens en mijn dochter van drie heeft duidelijk mijn genen en is in de ochtenden niet haar bed uit te slaan. Het is iedere ochtend weer een strijd. Het zou echt een stuk makkelijk zijn als ik zelf wat eerder op zou staan, en hoewel ik het zelf weet gebeurt het nooit. Eindstand; altijd stress in de ochtend, zonder ontbijt de deur uit en een rommelig huis achterlaten.

  1. Christiana says:

   Het is ook niet eenvoudig om dit zomaar te veranderen! Zo ben ik zelf dus echt een ochtendmens en alhoewel ik voor Andre (en de gezelligheid) dus echt wel probeer om soms wat langer op te blijven, lukt het gewoon vaak niet;-)

 7. Ik word wel vroeg wakker maar ik ben geen ochtendmens, hoewel ik de laatste jaren ook weer geen avondmens meer ben. Vroeger was ik ’s avonds het meest productief, tegenwoordig kan ik in de ochtend eigenlijk meer. Maar na een gebroken nacht waar ik zo een 3 keer mijn bed uit geweest ben, zo rond 2.00, 4.00 en 7.00 uur ben ik hartstikke brak in de ochtend….

 8. Doordeweeks sta ik om kwart over vijf op, juist om de dag rustig te kunnen starten voor de hectiek losbarst. Ik ontbijt op mijn gemakje, zittend aan tafel, ik wandel een kwartiertje voor ik de deur uit ga en wil me op mijn gemakje kunnen douchen en aankleden. In het weekend sta ik tussen 7 en 8 uur op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.