Voor bloggers is een blogplanning maken essentieel. Dé gouden tip is er denk ik niet. Ik kan je wél vertellen hoe ik 5 artikelen per week publiceer.

Een blogpanning maken, zó doe ik dat

De inspiratie voor dit artikel kwam eigenlijk van jullie. Ik krijg namelijk heel regelmatig de vraag: hoe dóé je dat toch? Vijf artikelen in de week publiceren. Het gekke is eigenlijk dat ik hier niet een heel duidelijk en kant-en-klaar antwoord op heb. Het bloggen, het maken van content, zit inmiddels gewoon zó in mijn systeem dat het er voor mij gewoon bij hoort. Verwacht in dit artikel dus niet allerlei fancy apps of programma’s of dé gouden tip. Ik denk eerlijk gezegd dat die er namelijk niet is. Wat er wel moet zijn als je erg gestructureerd wilt (blijven) bloggen, wat mij betreft? Passie en doorzettingsvermogen! Ik streef er dus naar om vijf artikelen per week te publiceren. Op vrijdag en zondag komt er geen nieuw artikel online. Ik heb geen planning in die zin dat ik bijvoorbeeld maandag met een beauty-artikel kom, dinsdag met een interieur-artikel en woensdag met een fashion-artikel. Zo heb ik trouwens ook nooit gewerkt, omdat het dus op die manier niet ‘werkt’ voor mij. Ik wil me in dat opzicht ook niet vastpinnen aan onderwerpen. De ene periode heb ik gewoon meer inspiratie voor een bepaald onderwerp en bovendien is het ook afhankelijk van welke (betaalde) opdrachten ik heb en natuurlijk wat er binnenkomt aan perspakketten.

Foto’s maken en blogs schrijven

Een blogplanning maken begint voor mij met foto’s maken. Goede foto’s vind ik zeer belangrijk voor mijn blog. Vroeger maakte ik al mijn foto’s zelf, sinds vorig jaar werk ik samen met een fotografe. Toen is er natuurlijk qua planning wel het één en ander veranderd voor mij. Omdat we één shoot per maand doen en dan een héleboel foto’s maken, betekent dit voor mij dat ik verder vooruit moet plannen. Sommige foto’s die je nu ziet, zijn bijvoorbeeld al twee maanden of zelfs langer geleden gemaakt. Ik kan geen artikel schrijven zonder eerst de foto’s te hebben. Toen ik zelf mijn foto’s maakte, koos ik er al voor om een hele dag achter elkaar foto’s te maken. Omdat ik toen voornamelijk beauty-reviews maakte, kon ik op een gemiddelde dag foto’s maken voor zo’n vijf tot zes artikelen. Ik plande eens per week een foto-dag in. Nu is dat dus eens per maand. Daar gaat heel wat voorbereiding aan vooraf. Ik moet sowieso zorgen dat alle producten voor zowel barterdeals en betaalde opdrachten op tijd binnen zijn, en daarnaast publiceer ik natuurlijk ook meer dan genoeg niet-gesponsorde content. Wanneer we interieurshoots doen, moet ik natuurlijk zorgen dat alles in huis netjes is en soms moet ik bepaalde hoekjes opnieuw stylen. Voor de fashionshoots komt er helemaal enorm veel voorbereiding bij kijken, want ik moet dan zorgen voor meerdere complete outfits en dat vind ik niet altijd even makkelijk. Wanneer ik samen met de fotografe shoot, zijn we een hele dag bezig. Na afloop krijg ik alle onbewerkte foto’s binnen. Ik selecteer dan welke foto’s er bewerkt moeten worden en ongeveer een week later krijg ik die dan toegestuurd. De foto’s hebben we dan dus. Nu kan het schrijven van artikelen beginnen. Bloggen is natuurlijk meer dan ‘gewoon’ een tekstje schrijven. Het is belangrijk om SEO-proof te schrijven, zodat mijn blog goed vindbaar is door Google. Een goede vindbaarheid gaat immers samen met meer bezoekers. Een blogpost moet een goede titel hebben, een meta-beschrijving, een duidelijke indeling met H2 koppen en natuurlijk van een zekere kwaliteit en lengte zijn. Foto’s moeten alt-teksten hebben, dat is belangrijk omdat mensen natuurlijk ook op beeld kunnen zoeken. Een artikel moet nagekeken worden op spelfouten. In het geval van een opdracht moet er vaak eerst een concept-artikel naar de klant. Eventuele aanpassingen moeten dan weer doorgevoerd worden.

Concepten

Omdat ik dus streef naar vijf artikelen per week, is een blogplanning maken essentieel. Het is erg belangrijk om zichtbaar te zijn voor vaste en nieuwe bezoekers, maar dat ook te blijven. Als ik bij wijze van spreken opeens een half jaar niet zou bloggen dan zouden mijn bezoekersaantallen dramatisch kelderen (en ja, die gedachte is soms best een beetje ‘eng’). Ik probeer dus altijd om vooruit te werken. Ik heb dan ook vrijwel altijd concept-teksten klaarstaan die in feite altijd gepubliceerd kunnen worden, ongeacht het seizoen of de periode waarin we zitten. Dit zijn vaak de wat ‘algemenere’ onderwerpen met interieur of beauty tips. Hier heb ik ook geen recente foto voor nodig. Tijdens een shoot maken we trouwens ook altijd ‘stock-foto’s’. Algemene foto’s van bijvoorbeeld de keuken, de slaapkamer, een paar schoenen, een geurkaars of van onze pomeriaan Sketch. Zulke foto’s komen immers altijd van pas. Ik maak altijd gebruik van eigen beeld en dus nooit van beeldbanken.

Comments en social media

Maar met het maken van de foto’s en het schrijven van de artikelen ben je er als blogger nog niet. Het is belangrijk om aanwezig te zijn op social media. Ik moet mijn blogs dus delen op Facebook (alhoewel er in mijn geval zeer weinig Facebook verkeer op mijn blog terecht komt) en op Instagram. Foto’s pin ik op Pinterest. Maar ook dan ben je er nog niet. Als ik bijvoorbeeld een foto op Instagram plaats en vervolgens niets meer doe, gebeurt er ook verder vrijwel niets. Ik moet dus aanwezig zijn op Instagram en ik blijf het zeggen; ik vind Instagram echt het minst leuk om mee bezig te zijn. Verder probeer ik ook zoveel mogelijk antwoord te geven op comments hier op de blog. Ik ben erg, érg dankbaar voor jullie comments. Niet alleen omdat comments nu eenmaal ‘goed zijn voor Google’, maar omdat het mij het idee geeft dat artikelen ook echt gelezen en gewaardeerd worden. Ik zie jullie comments dan ook echt als een grote beloning voor al het werk. Nu weet je een beetje hoe mijn blogplanning er uit ziet. Ik zei het natuurlijk al, geen fancy programma’s of gouden tips. Wat ik je wel mee wil geven is het volgende. Ik ben er van overtuigd dat je alleen een interessante blog kunt neerzetten en bijhouden als je bloggen echt heel leuk vind om te doen. Natuurlijk heb ik fantastische dingen mogen meemaken door mijn blog. Natuurlijk krijg ik prachtige spullen toegestuurd, maar het is echt keihard werken. Het grootste deel van mijn blog-dagen zit ik, meestal wel in goed gezelschap van Sketch overigens, gewoon achter mijn iMac te werken. Het moet echt je passie zijn. Kies ook altijd voor kwaliteit boven kwantiteit. Je bezoekers hebben veel meer aan twee echt leuke en inspirerende artikelen per week dan aan wekelijks zes korte, oninteressante artikeltjes met waardeloze foto’s. ‘Geen tijd’ vind ik persoonlijk geen excuus. We hebben állemaal vierentwintig uren in een dag en het is aan jou wat je met die uren doet. Zorg dus dat je iets doet wat binnen de mogelijkheden ligt. Ik werk drie dagen per week buiten de deur en dat maakt dat vijf artikelen per week publiceren voor mij haalbaar is. Haalbaar voor mij omdat ik het bloggen echt heel leuk vind. Ik steek elke week opnieuw vele uren tijd in deze blog. Werk je fulltime en heb je twee kleine kinderen, dan is het natuurlijk niet vreemd als dat niet lukt. Maar dan is er toch ook helemaal niets mis met twee artikelen per week? Werk dus op een manier die bij jou past.

HEB JIJ EEN BLOG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

16 Comments

 1. Leuk om te lezen. Ik publiceer drie maal per week een artikel en heel soms vier. De foto’s maak ik zelf en een enkele keer gebruik ik de beeldbank. Ik heb nu ook een gastblogger en dat vind ik een enorme aanvulling op mijn blog. Ik werk vier dagen buiten de deur en ben vooral ‘s avonds en in de weekenden bezig met mijn blog.

  1. Christiana says:

   Ik vind het ook heel leuk dat je nu een gastblogger hebt, zeker omdat ze zo perfect past bij jouw niche;-)

 2. Leuk om te lezen. Ik heb een losse plannign wat betreft mijn blog artikelen. Meestal komen er rond de 3 artikelen online per week. Ook maak ik 9 van de 10 keer zelf mijn foto’s, dat maakt het ook een stuk persoonlijker. De weekenden en ochtenden spendeer ik het meeste aan mijn blog, verder ben ik aan het werk.

  1. Christiana says:

   Ik vind eigen foto’s ook heel belangrijk. Foto’s bepalen toch voor een heel groot deel de sfeer op een blog en daar ‘vallen’ bezoekers ook vaak voor (of niet natuurlijk, als foto’s niet aanspreken;-). Ik gebruik ook echt alleen eigen beeld (dat wil zeggen, nu van de fotograaf, maar zelf gestyled en in en rond mijn eigen huis, of met mij zelf op de foto;-))

 3. Leuk en informatief om te lezen. Heb geen blog en wel plannen om er eentje te beginnen. Maar eigenlijk ook weer niet want ik denk dat het niet veel toevoegt er zijn al zoveel (goede) blogs. Ben het ook zeker met je eens dat kwaliteit beter is dan kwantiteit. Soms lees je wel eens een 10- regelig artikeltje over een product dat je zeker moet kopen en dat dan totaal geen inhoud heeft. In magazines sla ik de advertenties ook over 🙂

  1. Christiana says:

   Wat leuk! Laat je absoluut niet weerhouden door het feit dat er al zo veel blogs zijn, zou ik zeggen. Ik geloof oprecht dat als je er echt je eigen draai aan geeft, jouw blog een prachtige toevoeging zal zijn. Ik zou in ieder geval zeker komen lezen bij je;-)

 4. Ik vind het nog steeds echt enorm indrukwekkend! Ik wil ook weer actiever aan de slag gaan met mijn eigen beeldbank. Mijn planning (voor een paar weken) zit meestal in mijn hoofd, en af en toe zijn er momenten dat ik even wat uitschrijf. Vaak tegen het einde van het jaar omdat ik dan altijd wat overzichtsartikelen maak.

  1. Christiana says:

   Weet je dat ik die overzichtsartikelen ook altijd zo leuk vind? Door eens terug naar te kijken tussen je oude artikelen en foto’s krijg ik altijd weer zo’n ‘oh-ja’ gevoel. Alhoewel dit jaar een beetje anders was. Ik denk eigenlijk niet dat mijn eindejaarsoverzichten nu heel spectaculair gaan worden;-)

 5. Instagram vind ik ook het minst leuk, en ik heb geen idee waarom eigenlijk. Ik vind het te vluchtig voor mijn gevoel. En teveel een “moeten” geworden in plaats van leuk foto’s laten zien. Ik knal er soms gewoon op wat ik leuk vind zonder te letten op de esthetische aspecten. Ik ben zelf al niet het perfecte plaatje, een beetje een rommelkont en zo zijn mijn foto’s vaak ook haha!
  Ik heb ooit 7 dagen en toen 5 dagen gepost (om en om met persberichten) maar ik trek dat fysiek niet meer. Dan is het een verademing gek genoeg om het huis te poetsen i.p.v stil te zitten. En natuurlijk mijn hobby’s, daar wil ik ook meer tijd aan besteden.

  1. Christiana says:

   Dat ‘moeten’ op Instagram herken ik ook heel erg, dat maakt het voor mij ook minder leuk. Veel bedrijven kijken ook alleen nog maar naar Instagram. Helaas heb ik hier een heel klein bereik, terwijl het bereik op mijn blog veel groter is. Maar ja, dat zien mensen natuurlijk niet als je alleen maar naar volgers op Instagram kijkt. Ik probeer me er wel minder druk om te maken en gewoon te blijven genieten van het bloggen. Dat vind ik gelukkig nog steeds heel erg leuk om te doen.

 6. Ik vind het knap hoe je het doet en het volhoudt en altijd content produceert die tot in de puntjes verzorgd is. Zelf wil ik niet aan een strakke planning omdat het dan teveel gaat aanvoelen als ‘werk’ en dat het ‘moet’. Dat voelt voor mij, maar dat is persoonlijk, niet goed. Mijn prioriteiten moet ik soms ook bij kunnen stellen vanwege mijn werk/gezin. Het gaat ook ten koste van mijn creativiteit wanneer er teveel druk op komt te staan vanwege een planning. Dus dat gaat voor mij gewoon niet werken.

  1. Christiana says:

   Ik herken zeker wat je schrijft! Ik denk dat het ook wel scheelt dat ik niet ‘hoef’ rond te komen van mijn blog, aangezien ik er naast gewoon werk, net als jij. Ik ben dus ook selectief in opdrachten die ik aanneem en waar ik over schrijf. Ik weet zeker als ik dat vanuit financieel oogpunt niet zo kon zijn, het ook ten koste zou gaan van mijn creativiteit en enthousiasme.

 7. Heel leuk om te lezen hoe jij het doet. Ik heb ook altijd wel wat algemene blogs als concepten en verder probeer ik ook om vooruit te werken. Grappig om te lezen over jouw social media, ik krijg juist het meeste verkeer naar mijn website via Facebook en ik vind Instagram juist het leukste van alle social media kanalen. Ik denk omdat ik zo dol ben op fotograferen en foto’s bekijken.

  1. Christiana says:

   Ik vind het lezen van blogs toch altijd het leukst! Instagram vind ik op zich leuk om woon-inspiratie op te doen, maar het is zo ‘vluchtig’. Blogs lees ik ook nog wel eens na, en met Instagram doe ik dat eigenlijk nooit. Grappig is dat, dat jij dan toch veel mensen via Facebook naar je website krijgt. Ik moet ook zeggen dat ik zelf niet actief ben op Facebook, behalve het plaatsen van nieuwe blogs, dus daar zal het ook wel mee te maken hebben;-) En het zal ook aan de doelgroep liggen misschien.

 8. Leuk om te lezen hoe jij alles doet! Ik review vooral en probeer altijd veel blogs ingepland te hebben, omdat ik nooit weet hoe het de volgende dag gaat én omdat mijn moeder en vriend met alles helpen.

  1. Christiana says:

   Ik vind het ook altijd heel knap hoe jij het doet hoor! Ik ben blij om te lezen dat je zo goed gesteund wordt door je moeder en je vriend, dat is heel waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.