Waarin verschilt een sheetmasker nu eigenlijk van een gewoon gezichtsmasker? En hoe en wanneer moet ik een sheetmasker gebruiken?

Wat is een sheetmasker?

Een sheetmasker is een kant-en-klaar gezichtsmasker, een sheet dus, dat je op je gezicht legt. Zo’n sheet kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals katoen, bio-cellulose of hydrogel. Een sheetmask is al doordrenkt in een serum. Je hebt dus verder niets meer nodig. Je gebruikt een sheetmasker in plaats van een gewoon gezichtsmasker.

Een sheetmasker gebruiken, hoe moet dat eigenlijk?

Ga je een sheetmasker gebruiken, dan is het belangrijk dat je huid schoon is. Dit geldt natuurlijk ook voor het gebruik van alle andere soorten gezichtsmaskers. Haal het masker uit de verpakking. Sommige maskers, vaak afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, bevatten een extra beschermend laagje. Dit laagje zorgt er voor dat het masker niet aan de verpakking vast plakt. Dit laagje dien je er voor gebruik af te halen. Leg het masker op / over je gezicht en zorg dat de gaten over je ogen, neusgaten en mond vallen. Er is erg veel verschil in groottes tussen de verschillende maskers. Vaak is een sheetmasker net iets groter dan je eigen gezicht. Je kunt de randjes bij je kin dan meestal prima omvouwen. Het ene sheetmasker blijft wat makkelijker en beter op de huid zitten dan het andere masker. Merk je dat je sheetmasker niet goed blijft zitten, dan is het handig om er even mee te gaan liggen. Zorg er voor dat er zo min mogelijk ‘bobbeltjes’ aanwezig zijn en dat het masker aan alle kanten zo goed mogelijk aansluit. Een sheetmasker kun je gemiddeld vijftien tot twintig minuten op je huid laten zitten. Daarna kun je het sheetmasker verwijderen. Eventueel overtollig serum kun je nog in de huid masseren. Het is niet nodig om dit af te spoelen, tenzij anders vermeld op de verpakking. Dit soort maskers zijn ontwikkeld voor eenmalig gebruik, haal je hem van je gezicht af, dan kun je hem daarna direct weggooien.

Waarom zou ik een sheetmasker gebruiken, en niet een ‘gewoon’ gezichtsmasker?

Het idee achter een sheetmasker is dat de werkzame stoffen in het masker door de sheet beter door de huid kunnen worden opgenomen in vergelijking met een normaal gezichtsmasker. Over het algemeen bevatten sheetmaskers ook vaak een hogere concentratie werkzame stoffen dan gewone maskers. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat sheetmaskers (in tegenstelling tot een tube of pot waaruit je meerdere masker-momenten haalt) vaak relatief een stuk duurder zijn. Er bestaan trouwens ook speciale oog-sheetmaskers, zoals je op de foto ziet. Dit werkt in feite hetzelfde als een sheetmasker, alleen leg je deze dus onder de ogen.

Kan iedereen een sheetmasker gebruiken?

Iedereen kan een sheetmasker gebruiken, welk huidtype je ook hebt. Ze zijn er namelijk in allemaal verschillende varianten en prijsklassen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je een masker kiest die goed bij jouw huidtype en de conditie van je huid past. Vaak bevatten sheetmaskers hydraterende ingredienten zoals glycerine en hyaluronzuur, maar je hebt ze ook met anti-oxydanten, vitamines, ceramiden en mineralen. In principe kun je een sheetmasker zo vaak gebruiken als je wilt. Omdat sheetmaskers relatief duur zijn, zou ik ze zelf eens in de week adviseren. Je kunt het gebruik van sheetmaskers ook prima combineren met gewone gezichtsmaskers. Dat wil zeggen, natuurlijk niet tegelijkertijd. Maar gebruik bijvoorbeeld de ene week een sheetmasker en de andere week een ‘gewoon’ gezichtsmasker.

GEBRUIK JIJ WEL EENS EEN SHEETMASKER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Ik heb nog nooit een sheet masker gebruikt maar het klinkt heel fijn dus ik ga het zeker proberen.

  1. Christiana says:

   Het is even wennen in het begin hoor, althans, dat vond ik. En het is per merk verschillend hoe goed ze over je gezicht passen. Maar het resultaat van zo’n sheetmasker is vaak erg goed.

 2. Gebruik bijna nooit een gewoon masker of een sheetmasker. Gun mezelf daar geen tijd voor. Tenzij het bij de schoonheidsspecialiste is dan is het een moment van pure ontspanning en lig je ook lekker. Als ik het al eens doe maak ik eerst een klein handdoekje vochtig en doe dat 30 seconden in de magnetron. Breng dan daarna het masker aan maar dit doe ik ook wel eens bij een zogenaamd overnight masker. Wij aten jaren geleden eens bij een (chique) Chinees restaurant en toen kregen we zo’n klein warm handdoekje na de maaltijd voor je handen op een bord. Dacht mijn broer dat het iets om te eten was….:-)

  1. Christiana says:

   Wat een goed idee van dat handdoekje, schoonheidsspecialisten werken ook vaak met warme handdoekjes en dat voelt altijd heel fijn en relaxed. Maar ik moet zeggen, zelf gebruik ik ook weinig ‘gewone’ maskers, inderdaad vanwege ‘de tijd’. Van die oog sheetmaskers zoals je op de foto ziet, pak ik trouwens wel regelmatig. En wat ik ook echt heerlijk vind, zijn overnight maskers en die gebruik ik dan ook echt meerdere keren per week.

 3. Ik heb vaak een sheetmasker gebruikt en als ze niet kletsnat en ijskoud zijn vind ik ze heerlijk. En ze moeten ook goed “passen”.

  1. Christiana says:

   Klopt! Als ze niet lekker zitten, werkt het wat mij betreft ook niet heel ontspannend;-)

 4. Ik heb wel eens een sheetmasker gehad en toen zat mijn gezicht helemaal onder het serum toen ik hem van mijn gezicht afhaalde. Op zich wel handig, want dat kun je inderdaad nog even extra in masseren. Ik ga morgen ook trouwens weer een maskertje nemen. Goed idee van je!! 😀

  1. Christiana says:

   Graag gedaan;-)

 5. Ik heb ze zeker gebruikt en heb er nog een paar liggen ook. Als ik het niet vergeet vind ik ze heel fijn 😊.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.