Lekker relaxen in je tuin doe je natuurlijk op een fijne tuinset. En heb je al eens nagedacht over je uitzicht?

Beware

Je uitzicht

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet heel erg goed ben in ontspannen. Zeker het afgelopen jaar niet. Na de scheiding moest ik op zoek naar een nieuw huis, en toen ik dat huis eenmaal gekocht had, wilde ik dat compleet verbouwen. Het einde is nu in zicht, maar het drukt allemaal behoorlijk zwaar op me. Tussendoor probéér ik natuurlijk wel te ontspannen. Ik heb mijn prachtige tuin op moeten geven, maar ik heb al wel iets leuks van mijn balkon weten te maken. Nu wilde ik het dus even hebben over relaxen in je tuin, of op je balkon dus. Niet iedereen vindt dat even makkelijk, dus ik deel vandaag mijn tips om lekker te relaxen in je tuin. Mijn eerste tip is het werken aan je uitzicht. Eén van de redenen dat ik niet zo goed ben in ontspannen, is dat ik héél erg gevoelig ben voor ‘ruis’. Zo kan ik bijvoorbeeld binnen enorm slecht tegen deuren die openstaan, en buiten ben ik dus behoorlijk gevoelig voor uitzicht. Ik wil dus graag wat leuks hebben om op uit te kijken. Nu heb je in veel gevallen natuurlijk niet standaard een prachtig uitzicht vanuit je tuin of vanaf je balkon. Maar je kan er wel aan werken. Zo loont het in je tuin enorm om te investeren in een mooie schutting. Er zijn ook andere (goedkopere) manieren om je tuin af te schermen, zoals met bamboe, kunststof tuinschermen of een groene afscheiding van bijvoorbeeld hedera’s. Je kunt zo’n afscheiding een beetje zien zoals de muren in je woonkamer. Je kunt nog zulke meubels in je woonkamer neerzetten, maar als de muren er niet uitzien, komen die meubels ook niet echt helemaal goed tot hun recht. Zo is het ook met je tuin, je kijkt toch liever uit naar een mooie groene haag of een strakke schutting dan dat je naar een vervallen hek zit te kijken dat bijna uit elkaar valt. Uitkijken op kliko’s is ook zoiets. Kijk eens of je deze wellicht kunt verplaatsen, bijvoorbeeld naar de zijkant van je huis, of er een ombouw omheen kunt maken.

Relaxen in je tuin met tuinmeubelen

Relaxen in je tuin of op je balkon doe je natuurlijk met fijne tuinmeubelen. Als je een wat grotere tuin hebt, kun je daarvoor verschillende zitjes creëren. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een luxe tuinset om lekker aan te eten én een loungebank waar je languit op kunt liggen, ideaal voor het relaxen, lezen of zonnebaden. Heb je beperkt de ruimte, dan moet je een keus maken. Ik wilde heel graag een bistroset op mijn balkon, maar toen ik met mijn balkon aan de slag ging, bedacht ik me dat het eigenlijk ook wel heerlijk zou zijn om een wat meer relaxte stoel te hebben. Uiteindelijk ben ik dus toch voor die ‘relaxstoel’ gegaan, want ik heb geen plek voor beiden. Bedenk dus hoe jouw ideale zomerdag eruit ziet als je moét kiezen tussen die luxe tuinset of de loungebank. Geef je de voorkeur aan eten met je gezin of met vrienden of ga je dan toch liever voor die loungeset? Andere zitmeubelen voor in je tuin zijn bijvoorbeeld een tuinbank, hangstoel, een hangmat of een palletbank met kussens.

je tuin overkapping stylen

Creëer schaduw om lekker te kunnen relaxen in je tuin

Zonnebaden is natuurlijk zalig, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand het volhoudt (en lekker vind) om écht de hele dag in de volle zon te zitten, zeker niet met die extreme temperaturen die we afgelopen weken gehad hebben. Op het strand is dat immers toch een beetje anders, want daar is de zee voor afkoeling altijd dichtbij. Het is dus fijn als er ook schaduwrijke plekjes in je tuin zijn. Wanneer je een tuin opnieuw laat aanleggen, kun je bij voorbaat al rekening houden met de stand van de zon en als je al een tijd in je huis woont, weet je dus precies waar en wanneer er meer zon of juist meer schaduw in je tuin is. Je kunt je zitjes dus slim plannen. Een overkapping in de tuin is ook fantastisch. Daar kun je zelfs onder zitten als het regent, heel gezellig! Je kunt zelf natuurlijk eenvoudig schaduw creëren met een parasol. Er bestaan trouwens ook speciale parasols voor je balkon. Deze kun je dan bijvoorbeeld tegen een wand aanzetten en ze zijn knikbaar. Ook met een schaduwdoek creëer je zelf schaduw. Het voordeel van zo’n schaduwdoek is dat je het heel makkelijk weer weg kunt halen. Je kunt het dan overdag spannen en wanneer je in de avond wilt gaan eten, kun je het weer weghalen en zo nog wat laatste zonnestraaltjes meepakken.

Meer groen in je tuin

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een groene tuin vaak een wat relaxtere sfeer geeft dan een volledig betegelde tuin. Vaak denken mensen dat een betegelde tuin altijd onderhoudsvrij is, maar niets is minder waar. Je zit dan namelijk altijd met onkruid tussen de tegels, iets waar je met gras minder last van hebt en met kunstgras natuurlijk helemaal niet. Ik weet nog dat ik altijd zalig kon relaxen in de tuin wanneer ik met mijn handen lekker in de aarde kon wroeten en met mijn plantjes bezig was. Ook het geluid van ritselende blaadjes vond ik altijd heerlijk ontspannend. Ik ervaar dat nu zelfs met de bloemetjes in de bloembakken op mijn balkon, ik kan echt genieten van die wapperende blaadjes en bloemetjes als er een zuchtje wind staat.

je tuin lenteklaar maken

KUN JIJ LEKKER RELAXEN IN JE TUIN OF OP JE BALKON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Alleen ’s morgens is het hier redelijk stil, maar ik kan ook slecht tegen herrie. Deze zomer hoorde ik iedere dag wel kinderen huilen (sommige totaal hysterisch) en dan het geluid van verbouwingen. Straten die opnieuw betegeld worden, metaal wat zo een scherpe klank geeft als daarmee gewerkt wordt… Ik hou best wel van wat gezellige omgevingsgeluiden maar de hele dag door…
    Gelukkig zit ik redelijk vrij wat uitzicht betreft, ik wil het liefst niet mijn overburen zien.

    1. Christiana says:

      Haha, dan is het goed dat je niet bij mij in de buurt woont, want wij hebben ook HEEL veel herrie gemaakt met al die verbouwingen, zeker met het slopen van de badkamer. Ik vond het ZO erg voor de buren om me heen, maar gelukkig reageerde iedereen heel kalm en rustig. (Maar ik vond het toch gênant stiekem haha;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.