Een rommelige boekenkast oog vaak rommelig doordat hij te vol staat. Ik ga je helpen keuzes te maken bij het uitzoeken van je boeken.

Haal je rommelige boekenkast eerst helemaal leeg en bepaal welke boeken weg kunnen.

Een rommelige boekenkast is in veel gevallen rommelig omdat hij te vol staat. In de meeste situaties kun je niet én een perfect overzicht hebben én alles bewaren. Haal om te beginnen je rommelige boekenkast eens helemaal leeg. Inventariseer wat je hebt. Bepaal wat je graag wilt bewaren, al dan niet op een andere plek, wat je daadwerkelijk terug in de boekenkast wilt zetten en natuurlijk wat weggegeven, verkocht of weggegooid kan worden. Als je graag leest, ken je waarschijnlijk het ietwat verdrietige gevoel wel wat je kan hebben als je een boek uitgelezen hebt. Alsof je afscheid neemt van de personages. Herken je dat bij bepaalde boeken? Dát zijn de boeken die je wilt bewaren. Bij deze boeken is de kans namelijk groot dat je ze nog eens gaat lezen. Maar er zullen ook boeken in je boekenkast staan die je cadeau gekregen hebt, maar waarvan je weet dat je ze nooit gaat lezen, omdat het je smaak of je genre niet is. Boeken waar je aan begonnen bent, maar niet doorheen kwam, want te saai, te eng of te moeilijk. Boeken die leuk waren om eens te lezen, maar die je niet een tweede keer hoeft te lezen. En wat te denken van oude studieboeken? Hoe groot acht je de kans dat je je oude studieboeken nog eens in gaat kijken of nodig gaat hebben? Hetzelfde geldt voor zelfhulpboeken. Dat zijn vaak boeken die je een keer leest, maar over het algemeen zijn het geen boeken die je wilt bewaren. Dan zijn er nog de boeken met een speciale herinnering, omdat je ze bijvoorbeeld van een dierbare persoon gekregen hebt, omdat het erfstukken zijn of omdat je ze las in een bepaalde (moeilijke) periode. Of het zijn boeken uit je jeugd. Misschien wil je deze wel bewaren, maar hoeven ze niet persé in je boekenkast te staan, waar ze kostbare ruimte innemen. Heb je veel kookboeken? Welke gebruik je echt? Misschien kun je die dan een mooi plekje geven in de keuken? De kans is groter dat je die boeken dan ook nog eens daadwerkelijk gaat gebruiken. Alle boeken waarvan je niet meer wist dat je ze had, mogen in principe ook je boekenkast verlaten. Sta er eens bij stil hoe leuk het als boekenwurm zal zijn om voor een boekenkast te staan met echt alleen maar leesbare en bruikbare boeken? Een beetje alsof je in je eigen bibliotheek of boekwinkeltje staat!

Er hoeven niet alleen boeken in een boekenkast

Hoewel het dan misschien een boekenkast heet, hoeven er natuurlijk niet alleen maar boeken in een boekenkast te staan. In feite kun je alles in een boekenkast zetten, van servies tot souvenirs, en van fotolijsten tot erfstukken, en van (een deel van) je verzameling tot je favoriete paar schoenen of je mooiste planten. Juist door accessoires af te wisselen met boeken word je boekenkast opeens een stuk interessanter!

Je voorkomt een rommelige boekenkast door je boeken te ordenen

Heb je echt heel veel boeken en wil je je boekenkast vullen met alleen maar boeken, doe dat dan op zó’n manier dat je voorkomt dat je straks opnieuw met een super rommelige boekenkast zit. Houdt bijvoorbeeld de regel aan dat je alleen boeken neerzet met de kaft naar buiten en niet ook nog eens stapels boeken op die rijen boeken legt. Niet alleen wordt het dan lastiger om je boeken te pakken, ook is de kans groter dat je boekenkast toch weer heel rommelig wordt. Je kunt je boeken op alfabetische volgorde zetten, of je boeken per genre of schrijver categoriseren. Esthetisch gezien kan het leuk zijn om je boeken op grootte of op kleur te sorteren. Heb je niet heel veel boeken, maar vind je het wel leuk om een echt goed gevulde boekenkast te hebben, dan kun je tussendoor ook stapels van je boeken maken. Zo’n stapel kan op bepaalde plekken ook als boekensteun fungeren. Een andere leuke opvulling van je boekenkast is een mooi boek, eventueel op een mooie pagina opengeslagen, op een boekenstandaard.

Wat kun je met boeken doen die je niet wilt houden?

Boeken die er nog mooi uitzien, hoef je zeker niet weg te gooien. Misschien kun je er iemand in je omgeving blij mee maken? Verder kun je ze verkopen via Marktplaats. Omdat veel boeken niet door de brievenbus passen, komen er aardig wat verzendkosten bij. Dit is dus vooral interessant voor de wat duurdere boeken of wanneer je bijvoorbeeld meerdere boeken van een schrijver kunt bundelen in één set. Je kunt je tweedehands boeken ook verkopen via Bol.com. Houdt rekening met het feit dat Bol.com een bemiddelingsbijdrage rekent voor elk verkocht boek. De Slegte neemt ook tweedehands boeken in, maar ze zijn heel selectief. Tweedehands boeken kun je verder prima verkopen op een rommelmarkt. Je kunt ze ook doneren bij een kringloopwinkel, een weggeefwinkel of wellicht is de school of kinderopvang bij jou in de buurt blij met oude kinderboekjes. Studieboeken die recent zijn kun je vaak ook nog redelijk goed verkopen. Ik zeg bewust recent, want van veel studieboeken komen regelmatig herdrukken uit en zodra dat het geval is, zijn de oude(re) drukken helaas vrij weinig tot niets meer waard.

HEB JIJ VEEL BOEKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

  1. Minibiebs zijn ook een mooie optie voor boeken die je weg wil doen!

    Mijn boekenkast is wel een tikkie rommelig, maar met de basis ben ik zeker tevreden. Moet alleen echt eens de spullen weghalen die ik er zo af en toe neerzet omdat ik er even geen andere plek voor weet.

  2. Vorig jaar heb ik mijn boekenkast opgeruimd en heel veel boeken kunnen verkopen via de Boekenbalie. Nu ben ik heel kritisch geworden op het kopen van nieuwe boeken, maar ik ben ook lid van de bieb.

  3. Ik heb nog steeds veel boeken en zeg dan ook uit ervaring: als je echt veel boeken hebt dan kun je het wel opgeven om je boekenkast te ont-rommelen. Het kan niet. Boeken komen in alle soorten en maten – dik, dun, hoog, laag. En het op kleur sorteren vind ik afgrijselijk omdat je dan nooit meer iets terugvind. Ik onthou namelijk auteurs en titels en niet of het boek voornamelijk aquamarijn gekleurd was.
    Mensen met een nette boekenkast verdenk ik er zelf altijd van dat ze eigenlijk niet lezen. En dat zal vast niet kloppen …

  4. Wij hadden heel veel boeken maar ook veel weggedaan. Historische boeken en oude boeken uit zijn kindertijd van Jeroen bewaren wij altijd en een paar liggen onder de salontafel en een paar in de kast. En ik heb wel eens een boek verkocht via Bol.com, gaat prima!

  5. Nee niet meer, vroeger wel. Nu heeft mijn moeder een e-reader. Dus als ik op vakantie ga, dan neem ik die mee. Scheelt ook weer kilo’s…😉

  6. Had ik maar een boekenkast, hihi. Ik wil er al zo lang een hebben. Maar vind maar geen leuke. Nu liggen alle boeken gewoon op een stapel in een kast, gelukkig achter een deurtje anders zag het er helemaal niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.