Wil je een open kast stylen, maar geen idee wat je er in moet zetten? Dan heb ik goed nieuws voor je! Alles wat jij leuk vind, kan namelijk in je open kast staan.

Een open kast stylen met boeken

Een kast is namelijk zeker niet alleen voor boeken. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van in welke ruimte in huis je open kast staat, maar juist een bijzondere combinatie van jouw favoriete spullen maakt het geheel leuk om naar te kijken. Hoewel er dus veel meer dan boeken in een open kast kunnen, vind ik boeken persoonlijk altijd wel een leuk uitgangspunt om mee te starten. Kies bijvoorbeeld voor mooie fashion-, fotografie- of interieurboeken. Deze hebben vaak mooie kaften en zijn vaak ook wat groter van formaat. Ze lenen zich erg goed om te stapelen en daardoor zijn ze ook weer heel geschikt als ondergrond voor andere decoratieve accessoires. Maar ook ‘gewone’ boeken staan natuurlijk super leuk in een open kast, en al helemaal als je graag leest. Een leuk idee is om je boeken op kleur te sorteren. Daarmee kun je echt toffe effecten creëren. Omdat je in een open kast vaak geen zijkanten hebt, kun je op zoek gaan naar boekensteunen. Je hoeft zeker niet perse aan weerskanten een boekensteun te hebben. Wanneer boeken aan één kant tegen een boekensteun aan staan, ziet dat er vaak ook al tof uit. In plaats van een boekensteun kan een wat grotere plant ook prima dienst doen als boekensteun. Een boek staat ook leuk op een boekenstandaard. Zelf heb ik er één van het merk Taschen.

Bloemen en planten

Bloemen en planten geven direct heel veel sfeer aan een open kast. Een open kast leent zich enorm goed voor hangplanten die als het ware naar beneden groeien, zoals een Hedera, Chinees lantaarntje, zigzagcactus of erwtenplantje. Het is een beetje afhankelijk van welke open kast je hebt. Wanneer je een open kast hebt met vakken in verschillende groottes, is een wat hoger en smaller vak ideaal voor een (hoge) vaas met bloemen. Wanneer je kiest voor takken of droogbloemen heb je er ook langer plezier van. Verschillende kleine vaasjes met bloemen zijn ook leuk. Je kunt ze natuurlijk over de kast verdelen, maar soms is de impact het grootst wanneer je ze juist allemaal bij elkaar in één vak zet. Werk dan vooral met vaasjes in verschillende groottes en in verschillende kleuren of kleurnuances. Je kunt deze vaasjes eventueel nog groeperen op een wat groter dienblad.

Een open kast stylen met foto’s en posters

Met foto’s maak je een open kast natuurlijk heel persoonlijk. Omdat ik zelf vaak voor een kleurenthema ga, heb ik gekozen voor lijstjes in verschillende blauwtinten. Je kunt lijstjes neerzetten, maar het is ook een idee om ze aan de muur te hangen, doe dat dan wel op een logische plek zodat je er eventueel nog iets (schuin) voor kunt zetten. Lijsten kun je ook tegen de muur aan zetten, zodat je niet hoeft te spijkeren of te boren. Als je kiest voor horizontale en verticale lijsten van verschillende groottes kun je er meerdere tegen elkaar aan zetten. Geen nood als een stukje van een foto of print hierdoor weg valt achter een andere lijst, hiermee creëer je juist een speels effect. Je hoeft ook verder natuurlijk niet perse te werken met persoonlijke foto’s. Alle afbeeldingen die jij mooi vind, kunnen namelijk in een lijstje, net zoals kaarten, restanten behang of zelfs stof, mooie stukjes tekst en droogbloemen. Zie het zo; alles wat plat is of plat gemaakt kan worden, kan in een lijstje.

Dozen, manden en potten

Ook opbergers staan vaak erg leuk in een open kast, mits je natuurlijk een beetje leuke varianten uitzoekt. Het voordeel hiervan is ook nog eens dat je er losse spulletjes in kwijt kunt, zodat je open kast er niet rommelig uit komt te zien. Zelf kom ik altijd graag bij H&M Home en Zara home voor de opbergers. Dozen van verschillende formaten zijn ook leuk om te stapelen of als ondergrond voor plantjes of decoratieve accessoires. Verder zijn dekselpotten en voorraadpotten ook super leuk in een open kast. Inderdaad, de voorraadpotten die je normaal gesproken in de keuken hebt staan!

Servies en fashion accessoires

En als we het dan toch over spullen uit de keuken hebben, met mooi servies kun je ook eindeloos stylen! Daarvoor hoeft je kast wat mij betreft niet eens perse in de keuken te staan, alhoewel ook dat natuurlijk weer een heel leuk idee is. Borden zijn leuk om te stapelen, maar kunnen ook rechtop in een bordenrek staan. Kommetjes staan leuk op elkaar, maar een grote kom op een bord is ook leuk. Werk vooral met ongelijke hoogtes en oneven aantallen. Je kunt borden ook tegen de achterkant aanzetten of ophangen als je geen achterwand in je open kast hebt. Andere leuke en minder voor de hand liggende objecten die heel leuk staan in een open kast, zijn accessoires uit je kledingkast, zoals schoenen of tassen. Kies je mooiste accessoires uit en pronken maar. Dat is natuurlijk vooral leuk als je een open kast op de slaapkamer hebt staan bijvoorbeeld. Draag je je trouwschoenen nooit meer, maar vind je het zonde om ze weg te stoppen? Misschien kun je die een mooi plekje in je open kast geven. Een laatste tip; een open kast hoeft absoluut niet helemaal vol te staan. Vaak is één wat groter object al voldoende om een vak te vullen. Juist de afwisseling van wat legere en volle vakken maakt het leuk, zeker als je allemaal spullen in je open kast zet waar je echt blij van word.

HEB JIJ EEN OPEN KAST IN HUIS? WAT STAAT DAAR ZOAL IN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Wat een mooie kast en zo leuk ingericht! Ik heb geen open kast maar een kleine vitrine waar ik wat servies en persoonlijke spullen in heb uitgestald.

 2. Wij hebben zo een glazen vitrine van IKEA en daarin staat servies (van mijn moeder geweest), bijzondere stenen (van oma) en nog veel meer. Eigenlijk moeten wij de andere uit de garage erbij gaan zetten, hij is overvol. (Er zijn heel veel items van opa en oma bijgekomen!) Anders worden het straks keuzes maken.

 3. Ik had deze kast op een kamer in Nieuwegein met mijn (deels oude) teddyberenverzameling. Ik vond het een gigantisch stofnest en het kwam de staat van de beren niet ten goede. Heb de kast weggedaan en ingeruild voor een dichte vitrinekast van Ikea. Beren blij 🙂 ik blij. Blijf erbij dat het wel een fijne (en fijn geprijsde) kast is om mooie en persoonlijke spullen te laten zien en ook regelmatig te wisselen.

  1. Christiana says:

   Een stofnest is het zeker, je had hem vorige week ook niet willen zien. Toen zijn alle kozijnen beneden geverfd en moest er dus flink geschuurd worden. Ik kon mijn naam in het stof schrijven, inmiddels heb ik hem weer heerlijk schoongemaakt. Verstandig inderdaad om je beren in een dichte kast te zetten, stof trekt nu eenmaal (helaas) stof aan;-)

 4. Ik vind zo’n open kast altijd onwijs mooi! Alleen het zijn zulke stofnesten, dat ik deze keer voor een dichte kast gekozen heb. Scheelt heel wat werk. 😉 Al blijft zo’n kast prachtig!

 5. Hier sta der ook een openkast. Bij me sta der foto’s op en zo een planten in een glazen pot. Hou der gewoon van.

 6. Zo veel leuke ideeën! Ik wil ook graag een open kast of een wandmeubel met plankjes. Je hebt van die leuke waarbij de plankjes heel speels zijn verdeeld. Wil daar, zodra het weer een beetje normaal kan, eens voor langs bij Loods5. Had daar namelijk een erg leuke gezien. Hopelijk hebben ze die nog.

 7. Prachtig! Wat een mooie style heb je. Ik ben echt verliefd op dit soort kasten, de variant met houten plankjes vind ik persoonlijk ook erg mooi.

  1. Christiana says:

   Wat lief, dankjewel! Ik vind deze open kast ook zo leuk dat ik exact dezelfde ook voor boven kocht;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.