Een droge huid reinigen, kun je dat doen met alleen water? Zijn er speciale producten die mijn huid niet nog verder uitdrogen of irriteren?

Beware

Kun je een droge huid reinigen met alleen water?

Ik hoor nog regelmatig dat mensen hun huid reinigen met alleen water, maar in feite kun je je huid niet reinigen met alleen water. Huidvetten, talg dus, en onzuiverheden lossen namelijk niet op in water. Ik geef altijd het voorbeeld van het glas water en de olie. Wanneer je een glas water neerzet en daar olie in schenkt, zul je zien dat het grootste deel van de olie op het water zal blijven liggen. Olie lost namelijk niet op in water. Voeg je nu een scheutje afwasmiddel toe, dan zul je zien dat de olie zich gaat mengen met het water. Nu reinig je je huid natuurlijk niet met afwasmiddel, maar in feite doet een cleanser hetzelfde als het afwasmiddel. Het zorgt ervoor dat talg en onzuiverheden oplossen. Als je een droge huid hebt, ben je wellicht geneigd om geen cleansers te gebruiken omdat ze je huid misschien nog verder zullen uitdrogen, maar in feite heeft dat dus geen zin. Sterker nog, alleen water kan je huid ook uitdrogen. Ga maar eens heel lang in een (warm) bad liggen, je zult zien dat je huid daar uiteindelijk zelfs een beetje van gaan rimpelen.

Waarmee kun je een droge huid reinigen?

Je kunt een droge huid dus niet goed reinigen met alleen maar water. Je hebt een cleanser nodig en deze zijn er in alle texturen die je maar bedenken kunt. Zo zijn er bijvoorbeeld cleansers in de vorm van een gel, crème, balsem, mousse, melk en olie. In principe is het voor een groot deel afhankelijk van welke ingredienten er aan een cleanser zijn toegevoegd, maar over het algemeen is een cleanser in olie vorm vaak het meest geschikt voor het reinigen van een droge huid. Het werkt vaak het beste om je handen eerst licht vochtig te maken en de cleanser dan in te masseren op de huid. Zo lossen talg, make-up resten en onzuiverheden goed op. Vervolgens spoel je de cleanser dan weer af met water. Zorg er altijd voor dat je niet te heet water gebruikt, daar kun je droge huid namelijk ook onnodig door uitdrogen.

Wat moet je vermijden met een droge huid?

Zoals ik al uitlegde kun je in principe alle soorten cleansers gebruiken voor het reinigen van een droge huid, maar het is allemaal afhankelijk van de ingredienten. Mousse staat er bijvoorbeeld vaak om bekend dat ze de huid uitdrogen, maar ik heb in de afgelopen jaren echt diverse cleansers in mousse vorm gebruikt die juist heel mild en zacht waren voor de huid. Wat je beter kunt vermijden in cleansers is SLS en SLES. Dit zijn zogenaamde surfactants, oppervlakte actieve stoffen die een reinigende functie hebben. Ze maken alleen geen onderscheid tussen huidvetten die je wilt verwijderen en de vetten die je huid nodig heeft. SLS en SLES kunnen de huid onnodig uitdrogen en irriteren. Een droge huid reinigen kun je ook het beste doen met producten waaraan geen harde alcohol is toegevoegd. Alcohol in cosmetica is zeker niet per definitie slecht. Je hebt zogenaamde zachte alcohol zoals cetearyalcohol, behenylalcohol, stearylalcohol en cetylalcohol. Deze vormen van alcohol drogen de huid niet uit. Alcohol denat, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol zijn harde alcoholen en die kun je dus beter wel vermijden. Verder is het slim om producten met een hoge concentratie parfum te vermijden. Hoewel toners ooit ontwikkeld zijn om de pH-waarde van de huid weer in balans te brengen, zijn de meeste cleanser tegenwoordig zo mild dat ze de pH-waarde in principe niet eens uit balans brengen. Toch kun je met een droge huid prima een toner gebruiken, zo’n product kan juist een mooie toevoeging zijn aan je skincare routine voor de droge huid. Mooie ingredienten voor een droge huid die je bijvoorbeeld in toners kan tegenkomen zijn glycerine, hyaluronzuur, kamille en niacinamide. Zorg er tot slot ook voor dat je na het reinigen van je droge huid je huid altijd verzorgt met een voedende crème, zowel in de ochtend als in de avond.

HEB JIJ EEN DROGE HUID? HOE REINIG JE DIE HET LIEFST?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Natascha - Beautyopinie says:

    Ik reinig mijn huid het liefst met een balsem, olie, gel of mousse. En dan inderdaad één die super mild is. Is soms even zoeken haha maar ze zijn er 😉

  2. Ik krijg bijna zin om het eens te proberen met afwasmiddel haha! Ik gebruik meestal micellair water, die is vrij zacht voor mijn droge huid. Maar dan wel vaak daarna weer een crème gebruiken. Die balsems zijn altijd zo fijn, daarna hoef je in principe niks op te doen, ze verzorgen de huid ook heerlijk vind ik!

  3. Wat een goeie uitleg over dat water met olie vermengen! Net als Babs zou ik het bijna eens willen proberen hoe het uitpakt met afwasmiddel…😂 Ik ben nu een toner aan het testen die speciaal geschikt is voor de droge huid en tot nu toe bevalt het echt goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.