Bij een verbouwing komt meestal meer kijken dan je denkt. Deze kosten van een verbouwing moet je zeker niet vergeten in je begroting!

De kosten van een verbouwing

In de afgelopen jaren hebben wij een groot deel van ons huis verbouwd. Twee jaar geleden begonnen we met de badkamer en het toilet beneden. Daarna was de keuken aan de beurt. Een aantal jaren geleden vervingen we al alle deuren in huis en die verfden we zwart. Zwarte kozijnen konden dus niet achterblijven. Aan het eind van 2019 werd de zolder gedaan. We lieten een dakkapel plaatsen en betrokken een klein raar overloopje bij de kamer zodat Andre daar nu een ruime werkplek heeft. Vorig jaar was de tuin aan de beurt. Dat project ronden we af in de zomer en dit jaar komt er nog een nieuwe schutting. Eind vorig jaar werden de kamers boven verbouwd. Onze slaapkamer werd helemaal hotel chic en ook mijn werkplek kreeg een prachtige make-over. Al met al hebben we dus flink verbouwd en ik kan wel zeggen dat we daar veel van geleerd hebben, gelukkig ging dat in de meeste gevallen goedschiks en niet kwaadschiks. Ik denk dat je vooral budgetmatig grote uitdagingen kunt hebben tijdens een verbouwing. Je hebt namelijk niet alleen de kosten van een verbouwing zelf, er komt echt nog (veel) meer bij kijken. Ik ga een aantal punten noemen die je niet zomaar over het hoofd moet zien.

Sloopwerkzaamheden

Veel verbouwingen beginnen met sloopwerkzaamheden. Zowel onze badkamer als ons toilet beneden zijn volledig gestript. Ik kan me voorstellen dat veel mensen denken dat slopen niet zo’n probleem is. Echter, je moet wél weten wat je doet. Voor je het weet sla je met een moker een gat in een waterleiding en dan heb je pas écht een groot probleem. Verder kun je ook niet zomaar alles in je huis slopen. In monumentale panden mag dat in veel gevallen niet eens, maar je moet ook rekening houden met bijvoorbeeld draagmuren, en de plekken waar elektriciteitskabels en waterleidingen lopen. Je kunt speciale sloopbedrijven inhuren, maar vaak is het makkelijker als je sloopwerkzaamheden door hetzelfde bedrijf laat doen als die ook de verbouwing doet.

Vergeet bij de kosten van een verbouwing de kosten van het afvoeren van afval niet!

Als alles eenmaal gesloopt is, zit je waarschijnlijk met een enorme berg afval. Dit moet afgevoerd worden en afvalcontainers zijn helaas niet gratis. Met ‘klein spul’ kun je naar de stort in je eigen gemeente rijden, maar ga je bijvoorbeeld een complete badkamer slopen, dan heb je echt een vuilcontainer nodig. De ene vuilcontainer is de andere niet. Zo kun je natuurlijk vuilcontainers huren van verschillende afmetingen, maar er wordt ook onderscheid gemaakt in het soort afval dat je in een vuilcontainer kunt doen. Ga je een puincontainer bestellen, dan moet je er van tevoren goed over nadenken welk soort afval je hebt. Zo zijn er vuilcontainers speciaal voor hout, grondafval, dakafval of groenafval. Toen wij de bestrating uit onze tuin gingen halen, huurden we er eentje speciaal voor tegels, en daar mocht dus echt niets anders in! Ik heb nog een extra tip die ik graag nog wil toevoegen. Ga je verbouwen omdat je gewoon iets anders wilt, maar is deze verbouwing an sich niet persé noodzakelijk omdat er niets echt kapot, versleten of verouderd is? Je zult versteld staan hoeveel je als ‘gratis af te halen’ op marktplaats kunt aanbieden. Wellicht maak jij iemand heel blij met jouw oude keuken. Wij hebben onze oude keuken ook aangeboden via Marktplaats en op deze manier hebben we dus flink bespaard op het afvoeren van die onderdelen. Jaren geleden toen wij onze deuren gingen vervangen, hebben we ook al onze oude deuren gratis aangeboden. De enige voorwaarde was dat de persoon die ze kwam halen, ze ook echt állemaal moest meenemen. Binnen enkele dagen was ik ze allemaal kwijt.

Eventuele vergunningen

Soms moet je bij de kosten van een verbouwing ook rekening houden met kosten van een eventuele vergunning. Je hebt zeker niet in alle gevallen een vergunning nodig. Waar je wel rekening moet houden met een vergunning is wanneer je gaat verbouwen in een monumentaal pand. Ook wanneer je een woning gaat vergroten met bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw van bepaalde afmetingen, wanneer je het bestemmingsplan van je pand gaat veranderen of wijzigingen gaat aanbrengen aan de voorgevel of de constructie van een woning heb je vergunningen nodig. Waarschijnlijk overbodig om te melden, maar naast extra kosten brengen dit soort vergunningen ook altijd extra tijd met zich mee. Zorg er dus voor dat de vergunning geregeld is voordat de werkzaamheden van start gaan!

Vergeet bij de kosten van een verbouwing ook het arbeidsloon niet

Nieuwe tegels uitzoeken voor je badkamer, een prachtige vloer in de woonkamer, een fonteintje in het toilet of nieuw deurbeslag op je deuren. Het is allemaal enorm leuk om dat uit te zoeken, maar vergeet ook vooral niet het feit dat die tegels geplaatst moeten worden en die vloer gelegd! Als je al eens een (grote) verbouwing gedaan hebt, heb je waarschijnlijk al ervaren dat het arbeidsloon in veel gevallen de allergrootste kostenpost is. Wij werken de laatste jaren samen met onze vaste klusjesman die vrijwel alles in ons huis, behalve de trappen dus, gedaan heeft en wij vragen nu altijd een offerte inclusief arbeidsloon aan. Als ik dan weer eens een nieuw project(je) bedenk, weten we van tevoren precies waar we aan toe zijn. Juist omdat de kosten van arbeidsloon vaak zo hoog zijn, doe je er in veel gevallen goed aan om rechtstreeks met een klusbedrijf samen te werken. Ga je bijvoorbeeld bij een sanitairwinkel een complete badkamer uitzoeken en laat je de badkamer via hen ook plaatsen, dan moet je rekening houden met het feit dat zij marge berekenen op het arbeidsloon. Zij moeten immers een klusjesman betalen, maar zij willen daar natuurlijk zelf ook nog iets aan overhouden. De kosten zullen dus waarschijnlijk minder hoog uitvallen als je hiervoor zelf iemand regelt.

HEB JIJ WEL EENS MET ONVOORZIENE KOSTEN TIJDENS EEN VERBOUWING GEZETEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

12 Comments

  1. Zeker goede tips! Zou er nog eentje aan toe willen voegen zeker in deze tijd nu het zo lastig is een klusjesman te vinden. Voordat wij naar Hoofddorp verhuisden moest er een nieuwe badkamer etc. We huurden iemand in via de klusservice van de Praxis en later bleek dat deze persoon nog nooit :-((( een badkamer/toilet verbouwd had. Resultaat: tegels niet goed geplaatst maar erger bevroren kit gebruikt in de badkamer waardoor je als je beneden op het toilet zat ook een douche kreeg….Kan er nu om lachen maar uiteindelijk een hoop geld extra. Ook wilden we daar eerst “een senioren” huis opruim inschakelen maar dat kostte ruim Euro 3.000. Hebben uiteindelijk de kringloop ingeschakeld en 10-tallen dingen op “gratis af te halen” gezet. De keuken is ook gedemonteerd en uiteindelijk nam iemand alle pannen/servies/gordijnen etc. etc. mee. En het was veel (o.m. 150 paar schoenen) en een kledingcollectie vanaf eind jaren 50 tot 2010. Heb vooral goede ervaringen met de website Gratisoptehalen.

    1. Christiana says:

      Dat meen je niet! Oh wat erg zeg. Tja, helaas hebben wij ook niet echt goede ervaringen met bepaalde klusjesmannen. Ik weet nog goed toen wij dit huis kochten. Wij wilden toen een nieuwe badkamer lieten plaatsen. Eerst kwam die beste man al niet opdagen en toen de hele oude badkamer er uit gesloopt was, wilde hij opeens twee keer zo veel geld! En uiteindelijk zag die badkamer er ook niet uit, hij had zelfs (geloof het of niet) de thermostaat voor de kraan verkeerd om gemonteerd. En toen hadden we vorig jaar natuurlijk nog dat debacle met die trapstoffeerder. Ik ben blij dat we nu een vaste klusjesman hebben waar we super tevreden over zijn (helaas kon hij dus alleen geen trappen stofferen;-))

  2. Jullie zijn wel echt verbouw-pro’s! Wij schrokken dus laatst ook echt van de prijzen voor een afvalcontainer. We wilden het grind uit onze voortuin halen en omdat dat natuurlijk niet schoon was, zou je in nog een duurdere klasse uitkomen.

    1. Christiana says:

      Klopt, wij kwamen daar bijvoorbeeld achter toen wij ons oude grasveld uit de tuin gingen halen. Omdat daar grond / aarde aan vast zat, was zo’n container ook een stuk duurder!

  3. Goede tips. Toen wij verbouwingsplannen hadden, hebben we een prachtige begroting gemaakt en we hebben ons heel netjes aan het budget gehouden. Deels ook omdat we veel zelf hebben gedaan, behalve het stucen en een nieuw dakraam plaatsen. De keuken zetten en het schilderwerk heeft mijn man zelf gedaan.

    1. Christiana says:

      Wat goed! Het scheelt inderdaad enorm als je veel zelf kunt doen. Helaas ben ik zelf vooral goed in dingen verzinnen, en niet zo zeer in het uitwerken van al die plannen;-) Je kunt ook niet alles hebben hè!

  4. Het afvoeren van sloopspul kost inderdaad een flinke duit, en bij grof afval moet je ook goed uitkijken of er niks tussen zit want dat kan ook weer extra kosten. Wij hebben toen zelf de badkamer gesloopt, ging prima. Maar onvoorziene uitgaven omdat je toch steeds weer iets nodig hebt…het loopt enorm op.

    1. Christiana says:

      Klopt, een container voor verschillende soorten afval is ook weer een stuk duurder dan wanneer je bijvoorbeeld alleen stenen of groenafval hebt.

  5. Toen wij onze woning kochten, hebben we het huis compleet casco gemaakt. Het was nog maar vijf jaar oud, maar volledig uitgeleefd. We hadden helaas niet alles gezien, waardoor er meer bij kwam dan we dachten. En dan moet je inderdaad een goeie begroting maken!

  6. • Wat fijn om te weten.
    Mooie living heb je, prachtige kleuren.

    1. Christiana says:

      Dankjewel Heidi!

  7. Vergunningen moet je inderdaad niet vergeten. Het kan je duur komen te staan wanneer je je niet aan de regels houdt. Onze buren moesten ook een hoge boete betalen toen ze hun uitbouw niet hadden gemeld bij de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.