Hou je van veel zwart in huis maar mis je eigenlijk toch wat gezelligheid? Ik geef je drie tips om meer sfeer aan je zwarte interieur te geven.

Veel zwart in huis

Toen ik startte met de voorbereidingen voor de verbouwing van mijn appartement, had ik een heel duidelijk beeld voor ogen van hoe het eruit moest komen te zien. Het is leuk dat het achteraf in feite vrijwel helemaal geworden is zoals ik het graag wilde. Ik wist dat ik minder kleur en prints wilde dan in mijn oude huis en ook het kleurenpalet had ik al heel snel in mijn hoofd. Ik zou nog steeds voor veel blauw gaan, maar daarnaast meer beige en crème tinten kiezen, zoals voor de muren in mijn woonkamer en bijvoorbeeld ook mijn bank. Verder wilde ik weer veel zwart. Ik verfde dus alle deuren en al het houtwerk zwart, en daarnaast ook de radiatoren. Uit mijn oude huis nam ik verder ook veel zwarte meubels mee, zoals dit dressoir in de slaapkamer, mijn open kasten van Ikea, mijn zwarte eettafel en de zwart witte fauteuils. Ik merk vaak dat wanneer ik het met mensen die mijn huis nooit gezien hebben over interieur heb en ze horen dat ik heel veel zwart in huis heb, ze zich afvragen of dat allemaal niet ‘heel donker of kil oogt’. Op zich snap ik dat, want met veel zwart in huis kán het natuurlijk wel kil ogen. Echter, met de juiste combinaties en styling kun je veel zwart in huis hebben en tóch een warm en sfeervol interieur hebben. Ik geef je drie tips.

Voeg warme kleuren toe

Wanneer je veel of alleen maar gebruik maakt van de zogenaamde koele kleuren in huis, zoals zwart, grijs, wit, blauw, paars en groen, dan kan je interieur er inderdaad sfeerloos en kil uitzien. Om dit te voorkomen, kun je wat warme kleuren toevoegen. Uitgesproken warme kleuren zijn bijvoorbeeld oranje, geel en rood. Ik zeg bewust uitgesproken, want ik denk dat er meer mensen zijn die er niet op zitten te wachten om hun huis in dit soort kleuren te hullen dan die dat wel doen. Je kunt dus in plaats daarvan ook gaan voor nuances van warme kleuren zoals houtskleur, aardetinten, okergeel, roestbruin, chocoladebruin of terracotta. Ik merk dit verschil bijvoorbeeld heel goed op mijn slaapkamer. Ik verfde mijn slaapkamer blauw en in combinatie met de zwarte deuren en zwarte houten jaloezieën oogde het wel chique, maar niet direct heel gezellig. Door de toevoeging van het Cheetah print kleed in een warme tint werd het al gezelliger. Later hing ik ook nog een crèmekleurig wandkleed op en dat maakte de slaapkamer wat mij betreft een stuk gezelliger.

veel zwart in huis

Kies voor een mix van materialen wanneer je veel zwart in huis hebt

Laten we nu eens naar de woonkamer gaan, waar vrijwel iedereen een bank heeft staan. In de meeste gevallen is een bank het grootste object in deze ruimte, en dus heel erg bepalend voor de sfeer. Ga je daar nu een leren, zwarte bank neerzetten en je hebt bij wijze van spreken ook je deuren, je vloerkleed en je jaloezieën zwart, dan kan dat best kil ogen. Zet je er echter een zwarte velvet of een stoffen bank neer, dan oogt het geheel al weer heel anders. Lang verhaal kort; niet alleen de kleuren die je gebruikt in je interieur zijn heel sfeerbepalend, ook de materialen, texturen en stoffen zijn dat. Nu kun je natuurlijk prima die zwarte, leren bank neerzetten, maar wil je een kil geheel voorkomen, voeg dan bijvoorbeeld een crèmekleurig hoogpolig tapijt of een wandkleed achter die bank toe. Andere materialen die veel gezelligheid en sfeer geven zijn rotan en hout. Macramé accessoires zijn ook erg sfeervol.

Ga voor ronde vormen wanneer je veel zwart in huis hebt en toch gezelligheid wilt

Ook de vorm van je meubels en accessoires speelt een belangrijke rol in de sfeer die je neerzet. Zo heb ik bijvoorbeeld een zwarte, glazen eettafel. Zwart en glas is echter een ‘gevaarlijke’ combinatie die niet direct hand in hand gaat met een gezellige sfeer. Doordat de tafel echter rond is, oogt hij wel wat vriendelijker. In mijn vorige huis had ik een vloerkleed onder deze tafel liggen, en dat gaf ook al direct heel veel gezelligheid. Helaas heb ik nog steeds geen mooi vloerkleed voor in mijn nieuwe appartement gevonden. Dat komt voornamelijk omdat hij vrij dicht tegen het vloerkleed komt te liggen dat in de zithoek ligt, en ik vind maar geen goede combinatie. Wel kocht ik laatst nieuwe eetkamerstoelen, zwart met crème-kleur en een zalige, ronde vorm. Prachtig, wat mij betreft. Je kunt dus prima voor zwarte meubels en accessoires gaan, maar kies ze dan in ronde of organische vormen, of combinéér je zwarte rechte spullen met organische vormen. Een zwart basic bijzettafeltje ziet er direct al heel anders uit wanneer je er bijvoorbeeld een crèmekleurige vaas met een organische vorm opzet.

HOU JIJ VAN ZWART IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.