Stress van je spullen omdat je nooit kunt vinden wat je zoekt of omdat je simpelweg niet (langer) blij bent met de spullen in je huis. Wat doe je hier aan?

Stress van je spullen doordat je te veel spullen hebt

In principe zou je huis jouw oase van rust moeten zijn. Een fijne, veilige plek waar je jezelf kunt zijn, waar je je terug kunt trekken en tot rust kunt komen. Toch kan je huis je om wat voor reden dan ook stress opleveren. Ik heb het dan even niet over de mensen die in je huis wonen, maar vooral over de spullen die er staan. Stress van je spullen kan namelijk ontstaan als je je overweldigd voelt door je spullen. Hoe? Dat leg ik je uit. Je kunt bijvoorbeeld stress van je spullen krijgen wanneer je te veel spullen en / of te weinig ruimte hebt. Een grote hoeveelheid spullen in je huis kan je overweldigen, zeker als je door de hoeveelheid spullen vaak niet kunt vinden wat je nodig hebt of wat je zoekt. Te veel spullen kunnen zelfs ten koste gaan van de ruimte die je voor jezelf tot je beschikking hebt, als de spullen bijvoorbeeld continue op plekken liggen of staan waar jij eigenlijk zelf zou willen zijn of zitten. De meest voor de hand liggende oplossing als je te veel spullen hebt, is natuurlijk om spullen weg te doen, maar dat is helaas niet altijd even makkelijk.

Je kunt nooit vinden wat je zoekt

Als je nooit kunt vinden wat je zoekt op momenten dat je bepaalde dingen nodig hebt, kan dat je onnodig veel stress opleveren. Dat je dingen niet (terug) kunt vinden, kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat je spullen geen logische plek hebben. Een logische plek is in feite een plek waar je spullen ook daadwerkelijk gebruikt. Omdat de kans groot is dat je je tanden poetst in de badkamer, is je badkamerkast dus een logische plek voor je tandpasta. Ook kan het zijn dat je spullen geen vaste plek hebben. Wanneer je immers de spullen die je vaak gebruikt steeds terug legt op dezelfde vaste plek, zul je ze ook al sneller terug kunnen vinden. Je weet immers waar je moet zoeken.

Stress van je spullen doordat je niet blij (meer) bent met je spullen

Je spullen kunnen je ook stress geven doordat je niet (meer) blij mee bent. Dat kan allerlei redenen hebben; je hebt bijvoorbeeld veel gekregen spullen omdat je zelf bijvoorbeeld (tijdelijk) geen budget hebt om alles nieuw te kopen. Of je hebt spulletjes staan die je cadeau gekregen hebt, maar die je eigenlijk spuuglelijk vind. Bedenk je eens hoeveel fijner het zou zijn om gewoon eens tegen de persoon te zeggen dat je eigenlijk niet (langer) blij wordt van die ene vaas die je eigenlijk nooit gebruikt, of die fruitschaal die alleen maar stof staat te happen? Hoeveel minder stress zou het jou geven als je er niet langer elke dag tegen aan hoeft te kijken? En hoe zit het met al die kleine (nutteloze) cadeautjes en kaartjes die je ooit als bedankje gehad hebt van iemand? Bedenk dan dat die iemand jou op dat moment een lief kleinigheidje wilde geven. Dat ene kleinigheidje was waarschijnlijk nooit bedoeld om eindeloos en ongewenst door jouw huis rond te zwerven. Waarschijnlijk is de enige persoon die er een punt van maakt om zo’n item los te laten, jij zelf.

Je interieur past niet langer bij jou

Juist omdat in een huis zo ongelofelijk veel persoonlijke spullen aanwezig zijn, kan je ook stress van je huis krijgen als dit spullen zijn met een herinnering waar je eigenlijk helemaal niet aan herinnerd wilt worden. Dit komt vaak voor als je bijvoorbeeld een nieuwe fase van je leven in gegaan bent. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe relatie of juist net een relatie verbroken. Je hebt een nieuwe baan, je kinderen zijn het huis uit, je bent erg ziek geweest of je hebt simpelweg iets heel verdrietigs of zelfs traumatisch meegemaakt. Op deze momenten kun je heel erg toe zijn aan een nieuw, frisse start. Vaak is dit ook een moment om afscheid te nemen van dingen uit je ‘oude’ leven, omdat ze niet langer bij je passen, omdat je er niet langer blij van wordt.

HEB JIJ WEL EENS STRESS VAN JE SPULLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Ilona says:

  Goede tips, Heb toevallig gisteren alle administratie uitgezocht en in nieuwe mappen gedaan. Overigens geen stress van mijn eigen spullen maar soms wel die van Ed die echt alles regelmatig kwijt is of zich niet meer herinneren waar hij het heeft neergelegd. Gelukkig ben ik er dan om orde in de chaos te scheppen:-) We gaan over 6 weken verhuizen dus dan is orde en weten wat/waar en hoe wel handig. Ik herinner mij nog het huis van mijn schoonmoeder 3 1/2 jaar geleden en haar kinderen zijn nu aan het opruimen bij haar tweelingzus en je raad het al ook meer dan 80!! zakken met kleding. Zelfs de kringloop kon het niet meer aan:-)

  1. Christiana says:

   Jeetje! Tachtig zakken, dan heeft ze waarschijnlijk echt nooit iets weggegooid;-) Maar ik herken het wel hoor, wat wij toendertijd allemaal bij mijn schoonvader tegenkwamen…ook nog mega veel in de verpakking, wel dertig pyjama’s, echt splinternieuw in het plastic! Zonder dollen. Spannend, de aankomende verhuizing. Ik had je toendertijd verkeerd begrepen, want ik dacht dus dat jullie al verhuisd waren, my mistake.

 2. Mooi wat je zegt over die gekregen kleinigheidjes. Die hebben inderdaad gewoon hun doel gediend destijds, maar je hoeft ze niet per se te houden! Ga ik in gedachten houden voor als ik weer eens ga opruimen binnenkort. Ik hou wel van zulke kleine dingetjes als er herinneringen aan zitten, maar die kunnen dan in een box of memories.

  1. Christiana says:

   Klopt inderdaad, ik heb ook een doos waar ik sommige van dat soort spulletjes in bewaar. Ik hoef ze namelijk niet steeds tegen te komen. Andere kleine dingen of kaartjes gooi ik wat makkelijker weg. Het is vaak maar net van wie ik het kreeg en voor welke gelegenheid.

 3. Wat toevallig dat ik dit artikel nu lees! Ik ben de rommel nu echt zat, er staat gewoon teveel in ons huis. Ik wil weer een doos pakken en daar weer van alles in opbergen, wat inderdaad, er zijn dagen dat ik gewoon stress krijg van al die spullen.

  1. Christiana says:

   Oh heerlijk, niets fijner dan opruimen (vind ik tenminste haha;-))

 4. Ik kan ook wel onrustig worden van spullen, maar dan met name spullen in de kleur blauw, haha! Ik vind dat geen fijne kleur om in huis te hebben en als er dan toch iets op tafel staat, dan irriteert me dat toch een beetje.

  1. Christiana says:

   Oh jee haha, dan moet je maar nooit hier in huis komen; blauwe bank, blauwe muren, blauwe gordijnen, Delfts blauw, je zou helemaal gek worden;-)

 5. Nee dat heb ik eigenlijk nooit en kan normaliter alles wel gewoon vinden. Alleen mannen… Die missen dat stukje DNA volgens mij 😂

  1. Christiana says:

   Sommige mannen wel ja;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.