Het loslaten van spullen is iets anders dan minimaliseren. 7 Inzichten over wáárom spullen loslaten verlichting, rust en nieuwe inzichten kan bieden.

Opruimen. Ik hou ervan! Het geeft me rust en vaak ook zelfs inspiratie. Ik begrijp echter volkomen dat opruimen niet voor iedereen een feest is, maar een verplichting. Het ‘nog moeten opruimen’ kan als een donkere wolk boven je hoofd hangen. Daarbij speelt niet alleen een gebrek aan tijd en natuurlijk ook zin een belangrijke rol, maar ik denk dat veel mensen er ook emotioneel gezien tegen op kunnen zien om op te ruimen. Toch zijn er dingen waar je over na kan denken als je zelf ook zo opziet tegen opruimen en het wegdoen van (overbodige) spullen, en zeker als dat dé reden is dat je het niet (genoeg) doet. Ik geef je niet zozeer tips om op te ruimen, maar inzichten over wáárom opruimen en spullen loslaten verlichting, rust en nieuwe inzichten kan bieden.

Loslaten is iets anders dan minimaliseren

Hoewel minimalisme een ontzettende trend is, heb ik er zelf helemaal niets mee. Ik hou gewoon van mijn spullen om me heen. Spullen loslaten betekent dus niet dat je opeens minimalistisch (moet) gaa(t)n leven en je maar ‘zo min mogelijk spullen mag hebben’. Het loslaten van spullen is iets heel anders dan je leven of je huis minimaliseren. Het gaat om orde in de chaos brengen, rust in je huis en dus rust in je hoofd. Veel mensen worden juist blij wanneer ze omringd zijn door mooie spullen. Spullen met een verhaal, een herinnering, een bijzondere boodschap. Zie opruimen en het loslaten van spullen dan ook niet als het minimaliseren van je leven, maar juist als het creëren van nieuwe mogelijkheden.

Het loslaten van spullen met een herinnering

Veel, heel veel spullen in je huis herinneren je aan iets of aan iemand. Dit is een belangrijke reden dat we het vaak maar moeilijk vinden om spullen los te laten. Want we zijn bang dat, door iets los te laten, we ook de herinnering gaan (of zelfs moeten) loslaten. Maar in feite werkt het natuurlijk niet zo. Herinneringen zitten in ons hart en in ons hoofd, en we hoeven in feite geen spullen (al dan niet letterlijk) vast te houden om te blíjven herinneren.

Het loslaten van spullen die je cadeau gekregen hebt

Veel mensen vinden het moeilijk om spullen los te laten die ze (cadeau) gekregen hebben, en natuurlijk lígt dit soms ook gevoelig. Je wilt anderen immers niet kwetsen door spullen weg te doen die je cadeau gekregen hebt. Toch moet je soms wel een klein beetje streng zijn met dit soort dingen. Stel dat je een vaas van een vriendin gekregen die je spuuglelijk vind en die totaal niet in je interieur past. Daar word je toch uiteindelijk niet gelukkig van? Wellicht is het voor jou makkelijk om dit eens bepreekbaar te maken. Het geeft waarschijnlijk ook geen goed gevoel om de vaas ‘stiekem’ weg te halen en vervolgens gaat zitten wachten op dat akward moment dat je vriendin vraagt; ‘Waar is die mooie vaas van mij eigenlijk?’ Ik denk dat je, in de meeste gevallen, zult zien dat mensen het echt niet erg vinden als jij gewoon eerlijk over zulke dingen bent. Misschien zegt je vriendin wel dat ze die vaas dan met liefde in haar eigen huis wil zetten, of misschien is ze wel opgelucht dat ze al zo twijfelde aan je smaak en nu blij bent dat je juist eerlijk tegen haar geweest bent. Misschien kan jij er weer iemand anders blij mee maken en is dat prima wat haar betreft. We vullen vaak heel veel dingen voor andere mensen in, maar door er gewoon naar te vragen kun je onnodige moeilijke gedachten wellicht makkelijker loslaten, nét als die spuuglelijke vaas in dit geval.

Welke spullen gebruik je echt?

Herkenbaar? Spullen in huis hebben die je eigenlijk niet echt gebruikt, of alleen maar met ‘speciale gelegenheden’, of ‘alleen voor gasten’ bijvoorbeeld? Eigenlijk is dit zo verschrikkelijk zonde. Want waarom zou je je mooie servies alleen voor gasten uit de kast halen? Waarom mag je daar niet gewoon elke dag zelf van eten. En waarom zou je die luxe parfum alleen dragen voor die ene avond per maand dat je uit eten gaat? Spullen zijn er om te gebruiken, om je mee te omringen, om er van te genieten. Ben je bang dat iets kapot zal gaan als je het (vaker) zou gebruiken? Zorg er dan in ieder geval voor dat het in het zicht staat, zet je mooie servies dus in een vitrinekast. Dan beleef je er in ieder geval plezier aan door er naar te kijken. Heb je echt geen plek om je trouwjurk te bewaren? Door je trouwjurk weg te doen, zijn niet de herinneringen aan je bruiloft ook direct weg, en bovendien; je hebt de foto’s nog!

Creer ruimte voor iets nieuws

Op een enkeling na, heeft niemand van ons onbeperkt de ruimte om onbeperkt spullen op te slaan. Door spullen los te laten kun je dus letterlijk ruimte creëren voor iets nieuws.

Wees eerlijk tegen jezelf

Voor veel spullen die we in huis hebben, kunnen we een heleboel goede redenen bedenken om deze te houden. Want ‘op een dag passen we wel in déze broek’, ‘ik had deze jurk aan tijdens onze eerste date’, ‘het was héél erg duur’, ‘ik vind vast wel ooit iets wat er toch goed bij past’, ‘ik heb het gekregen’, ‘ik heb dit straks nog nodig’ en ga zo maar door. Maar héb je wel echt zo veel spullen nodig die je aan het verleden herinneren of die je in de toekomst wellicht ooit nodig gaat hebben, terwijl ze je op dit moment misschien in de weg liggen of ze je zelfs verdrietig maken, wat het geval kan zijn bij kleding die niet goed past. Wees dus eerlijk tegen jezelf. Je leeft nu, niet vroeger en morgen komt morgen pas, dus je spullen moeten je vandaag blij maken.

Je hoeft spullen niet weg te góóien!

Het loslaten van spullen betekent absoluut niet dat je je spullen weg moet gooien, dat zou zelfs ontzettend zonde zijn, met uitzonderingen van spullen die bijvoorbeeld echt heel oud of vies zijn, of kapot en echt niet meer te maken. Er zijn zoveel manieren om je spullen ‘kwijt te raken’. Bedenk in de eerste plaats of je het wellicht niet op een andere plek in je eigen huis kwijt kunt of op een andere manier kunt gebruiken. Wil je het echt kwijt, dan kun je het bijvoorbeeld proberen te verkopen via Marktplaats of op een rommelmarkt. Je kan het weggeven aan familie, vrienden, kennissen en buren, maar natuurlijk ook aan de kringloopwinkel, een goed doel, een stichting, opvang of school, of het online gratis aan bieden. Hier zijn diverse websites voor. Als het om grote spullen gaat en als de spullen nog in goede staat zijn, dan komt de kringloop het ook graag bij je ophalen.

BEN JIJ GOED IN HET LOSLATEN VAN SPULLEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

  1. Wat een goede tips! Ik vind het wel een mooi idee inderdaad dat met het wegdoen van spullen met een herinnering niet meteen ook die herinnering verdwijnt. Mijn moeder heeft altijd onwijs veel moeite gehad met spullen wegdoen. Tot aan enorme verzamelingen vogelhuisjes aan toe. Ze had overal wel een herinnering aan. Zelf ben ik – misschien wel juist doordat ik me vaak stoorde aan de vele spullen bij mijn ouders – best wel kritisch op wat ik in huis heb. Als ik ergens niet blij van word, doe ik het “gewoon” weg, zelfs dingen met een herinnering. Zo heb ik ooit een hele lading knutselwerkjes van de peuterspeelzaal weggedaan die ik zo’n 23 jaar geleden heb gemaakt. Ik heb ze stuk voor stuk op de foto gezet. Zo heb ik ze nog een beetje bij me, zonder dat ik met tassen vol knip- en plakwerkjes zit 😉

    1. Christiana says:

      Heel logisch dat je, eenmaal volwassen, dingen anders gaat doen dan zoals je ze gezien hebt toen je opgroeide. Ik ben over het algemeen ook vrij makkelijk met dingen wegdoen, maar ik denk dat dat vooral komt omdat ik altijd behoorlijk ‘opruimerig’ ben. Ik kan me heel erg storen aan overvolle lades en kasten en vaak is daarvoor toch de enige remedie om spullen los te laten en weg te doen. Goede tip trouwens, de foto’s! Dat heb ik inderdaad ook wel eens gelezen, dat mensen dat doen. Heel slim, zeker omdat je zelfs je foto’s gewoon op je computer kunt bewaren!

  2. Ik ben ook wel een verzamelaartje. Maar één keer in de zoveel tijd ga ik alle kasten langs en dan gooi ik heel veel weg of breng het naar de kringloop. Soms baal ik als ik iets weggegooid heb (laatst nog mooie laarzen, ai) maar vaak voelt het heel goed!

    1. Christiana says:

      Ah, dat is wel jammer, dat je er soms achteraf een beetje spijt hebt. Ik heb het zelf 1 keer gehad met een (heel dure!) jas. Die droeg ik eigenlijk nooit meer en had ik weggedaan. Opeens, echt een jaar later of zo, kreeg ik het idee om die jas weer eens te gaan dragen, en toen drong het tot me door dat die er dus niet meer was;-) Dat vond ik toen heel erg jammer!

  3. Wat een handige tips! Ik merk dat ik hier steeds makkelijker in wordt.

  4. Goede tips! Ik heb niet zo heel veel moeite met spullen wegdoen. Ik maak van sommige dingen foto’s en dan heb ik het voor mijn gevoel niet helemaal weggedaan.

    1. Christiana says:

      Dat is inderdaad een goed idee! Ik heb dat bijvoorbeeld met mijn trouwjurk. Ik heb hem nog wel, maar hij ligt op een soort vliering achter een schot waar ik ook niet makkelijk bij kan. In feite zie ik hem dus nooit, en doe ik er ook niets meer mee. Maar de foto’s van onze bruiloften en de jurk dus, daar geniet ik nog steeds ontzettend van!

  5. Ik was echt zo’n hamsteraar, niks mocht weg 🙂 Tegenwoordig ben ik daar een stuk makkelijker in geworden en geef ik veel weg of gaat het op verkoopsite x

    1. Christiana says:

      Misschien is dit inderdaad iets wat je ‘leert’ met de tijd. Dat je op een gegeven moment beseft dat je uiteindelijk toch echt niets meer met bepaalde spullen gaat doen of dat je bepaalde spullen echt niet meer nodig gaat hebben. Ik heb zelf altijd behoorlijk makkelijk spullen los kunnen laten, maar Andre een stuk minder. Ik zie de laatste twee Jaar dus bijvoorbeeld wel dat hij daar veel makkelijker mee is geworden. Iets met #nooitteoud of zo;-)

  6. Toevallig van de week een vuilniszak vol met spullen weggegooid die ik niet meer gebruikte. Ik was op zoek naar iets en kon het maar niet vinden en dan vind je van alles terug. Ik heb vaak het meeste moeite met opschrijfboekjes waarin ik van alles in genoteerd heb. Stom eigenlijk om te bewaren want je leest het toch nooit terug. Maar toch, daar staan dingen in over vroeger die ik niet wil vergeten. Soms denk ik wel eens dat ik er zo een boek van kan maken. Ach, wie weet? Als ik ooit een leuke cottage beland, met zo een landelijke tafel. Als een soort Agatha Christie, haha. Ik weet het, ik ben een dromer… 😉

    1. Christiana says:

      Dromen mag hoor lieve Babs! Blijven doen, dat doe ik ook;-) Nu je het zegt trouwens, ik heb ook nog schrijfboekjes van vroeger. Ik was een tijd helemaal in de gedichten en daarin schreef ik dan mooie gedichten of zinnen uit boeken. Dat is dus iets wat ik ook nog steeds heb!

  7. Buiten de emotionele waarde van sommige spullen, kan het ook te maken hebben met de gedachte dat je er in het verleden “veel” geld voor hebt betaald. Stel dat je in weer iets soortgelijks nodig hebt maar het nu financiel minder breed hebt, waardoor je het niet meer kan aanschaffen. Je krijgt dan zeker spijt dat je het hebt weggedaan, ondanks dat je het misschien niet bij het grofvuil hebt gezet of een ander er blij mee hebt gemaakt. Niet alleen spijt maar ook boos op jezelf hierom bent. Dat zou weleens het grootste beweegredenen kunnen zijn waarom loslaten zo verdomd moeilijk is.

    1. Mooi commentaar/argument, wat niet zo vaak naar voren wordt gebracht in de discussie rond opruimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.