Heb je te veel spullen en te weinig ruimte? Wil je graag ruimte in huis besparen? Denk creatief en ga vandaag nog aan de slag met dit stappenplan.

Begin met opruimen en geef spullen een vaste plek

Te veel spullen en te weinig plek zorgt in veel huizen al heel snel voor rommel. De meest voor de hand liggende tip, en eigenlijk ook direct de béste wat mij betreft; kijk eens kritisch naar je spullen en bedenk wat je écht nodig hebt en écht wilt bewaren. Wanneer ik tijdens het opruimen spullen tegenkom die ik bijvoorbeeld een jaar niet gebruikt heb of waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had, kunnen deze wat mij betreft gewoon de deur uit. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, zoals koffers en kerstspullen. Dat zijn dingen die je toch steeds weer nodig hebt, maar niet al te vaak zult gebruiken. Wanneer je eenmaal besloten hebt wat je wel niet wilt houden, is het handig om een váste plek voor dingen te zoeken en daar mag je ook best een beetje creatief mee zijn.Je kunt best bepaalde spullen opbergen op een wellicht wat minder voor de hand liggende plek. Stel; je hebt een piepkleine badkamer. Dan bewaar je je handdoeken toch gewoon in je kledingkast? Of je hebt juist weinig opbergruimte in je kledingkast? Bewaar je seizoenskleding dan bijvoorbeeld aan een kledingrek op zolder (in de zomer hang je daar je winterkleding neer en gedurende de winter je zomerkleding).

Maak gebruik van inbouwkasten en inklapbare meubels

Dit is vooral iets om over na te denken wanneer je een eigen huis hebt. Door met inbouwkasten of op maat gemaakte kasten (of meubels) te werken, benut je de ruimte dié je hebt tot het uiterste. Dit is vooral ideaal wanneer je bijvoorbeeld ruimtes hebt met schuine wanden. Werk verder de hoogte in, benut je muren door er planken aan te hangen. In een garage of bijkeuken kun je hier bijvoorbeeld massa’s opbergdozen op kwijt, in een kleine kamer kun je plankjes gebruiken voor bijvoorbeeld boeken of decoratieve items wanneer je geen ruimte hebt voor bijvoorbeeld bijzettafeltjes. Je kunt zelfs planten aan je plafond hangen wanneer je er op andere plekken minder ruimte voor hebt. In een keuken is dit ook ideaal. Denk bij hoge keukenkastjes niet direct: ‘Oh, maar daar kan ik helemaal niet bij’, want er zijn genoeg keukenspullen die je maar zo nu en dan pakt en een opstapje is dan bovendien zó gepakt. Krijg je regelmatig eters en / of logees, maar heb je gebrek aan ruimte? Ook dan zijn daar super makkelijke oplossingen voor. Denk bijvoorbeeld aan een uitklapbare eettafel en stapelbare stoelen of krukken. Een slaapbank in een extra of logeerkamer is ook ideaal. Zo’n bank neemt waarschijnlijk minder ruimte in dan een (twee-persoons)bed én bovendien is hij multi-functioneel, want je kunt er op elk gewenst moment lekker even op plaatsnemen om te loungen / werken / telefoneren of lezen. Wil je liever geen slaapbank, benut dan de ruimte onder je bed door er lades of (rolbare) opbergbakken onder te plaatsen. Ideaal voor beddengoed en winterkleding bijvoorbeeld.

Laat je ruimte groter líjken

Ook al ís je ruimte niet groot, je kan een ruimte met eenvoudige tips wel groter laten lijken: maak in een kleine ruimte bijvoorbeeld gebruik van lichte kleuren en (grote) spiegels voor een diepte-effect. Ook glazen of transparante meubels laten een ruimte optisch groter lijken. Kijk verder ook goed hoe je meubelstukken met elkaar combineert. Door een heel grote bank naast een heel klein bijzettafeltje te plaatsen, kun je de plank volledig misslaan en de bank kan hierdoor (monsterlijk!) groot ogen. Eén en dezelfde vloer door het hele huis leggen kan je gehele woning ook groter laten lijken. Tot slot; til je meubelstukken de lucht in door er pootjes onder te maken, of door gewoon kant-en-klare meubels op pootjes te kopen natuurlijk.

WELKE RUIMTE-BESPARENDE TIPS PAS JIJ AL TOE IN JE HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Ilona Dekker says:

    Helemaal mee eens, wij zijn van een appartement van 120 m2 naar een huis(je) van 80 m2 gegaan. We hadden zelfs een garage. Heeeeeeeeel veel weggedaan en nu met zo weinig spullen voelt het heerlijk opgeruimd (ook in mijn hoofd) en blijkt dat je al die spullen eigenlijk helemaal niet nodig hebt. 10 spijkerbroeken??? Ik heb er nu nog 3 en dat is voldoende. Nadeel van een kleine woning is wel dat je steeds alles moet opruimen van binnen no time is het een rommel. Ik denk dat ik ook wel zou kunnen wonen in een tiny house daar moet je echt optimaal gebruik maken van de aanwezig ruimte. Zo’n woning meet maximaal 50 m2.

  2. Allemaal super goede tips alleen vind ik het in ons huis best lastig dat opruimen. Helemaal wanneer je een kind hebt dat de woonkamer ook als speelkamer gebruikt en niks wil weggooien 😉 eens in de zoveel tijd is de boel zo ontploft dat ik er echt niet meer tegen kan en als een gek aan het opruimen/weggooien ga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.