Wil je graag meer structuur in je huishouden? Het slechte nieuws; het is nooit ‘klaar’. Het goede nieuws: er zijn genoeg super makkelijke klusjes die je dagelijks tussendoor kunt doen om een goed overzicht te houden.

Was-tips voor meer structuur in je huishouden

Heb je een huis, dan heb je een huishouden. En structuur in je huishouden is niet voor iedereen even makkelijk. Ik vind dat niet zo raar, je huishouden gaat namelijk altijd maar door, in feite is het nooit klaar. Daarbij komt ook nog eens het feit dat je naast je huishouden meestal ook nog je gezin en je werkt hebt en laten we eerlijk zijn, je wilt in je vrije tijd ook niet alleen maar aan het poetsen en opruimen zijn. Ik deel 25 super simpele klusjes en handelingen die ik zelf dagelijks toepas om ervoor te zorgen dat je structuur in je huishouden kunt houden, te beginnen met tips voor de was. De belangrijkste tip is om vieze was direct in de wasmand te gooien. Zorg er dan al voor dat je zakken gecontroleerd hebt op kleingeld, sleutels, lipsticks of wat het dan ook is dat je in je zakken van je kleding bewaart. Heb je de ruimte, dan kun je twee wasmanden overwegen zodat je direct al kunt sorteren op kleur. Ik gooi zelf zwarte en bonte was altijd bij elkaar, maar witte was was ik apart met een speciaal wasmiddel voor witte was. Als je van te voren al sorteert op kleur en je kleding controleert kun je er tussendoor altijd snel even een wasje in gooien. Heb je een droger, zorg ervoor dat je het filter direct na het legen van de droogtrommel ook even schoonmaakt. Op die manier kun je het nooit vergeten. De luxe van een droger vind ik trouwens dat je je was direct kunt gaan opvouwen. Maak gebruik van deze luxe zodat je niet steeds schone sokken uit je wasmand hoeft te zoeken, maar gewoon dagelijks een paar uit je kast kan pakken.

Structuur in de keuken

In feite kun je deze tip toepassen op elke ruimte in je huis, maar ik denk dat het vooral belangrijk is in de keuken omdat dit een plek is die veelvuldig en de hele dag door gebruikt wordt. Zorg ervoor dat je spullen die je gebruikt, direct daarna weer opruimt. Heb je lunch of ontbijt klaargemaakt? Ruim daarna je spullen op. Plaats afwas direct in de vaatwasser of doe een afwasje. Ruim beleg op, gooi lege verpakkingen direct weg. Haal een doekje over het aanrecht, verwissel je vaatdoekje dagelijks en laat hem tussendoor eventueel ergens drogen. Niets onhygiënischer dan een vaatdoekje wat als een vieze, natte prop in de gootsteen ligt. Geknoeid met iets? Pak direct even de stoffer en blik, stofzuiger en / of een vaatdoekje erbij. Voorraadpot leeggemaakt? Vul hem aan vanuit je voorraadkast en / of schrijf de boodschap direct op je boodschappenlijstje. Zie je een open, kapotte of gescheurde verpakking in je voorraadkast liggen? Giet de inhoud over in een voorraadpot of doe er bijvoorbeeld een elastiekje omheen of een wasknijper op. Zo voorkom je dat de inhoud straks door je hele keukenkastje ligt.

Tips voor je badkamer

Ik denk dat een badkamer vooral gauw rommelig oogt door vuile was, handdoeken en te veel spullen. Zorg er dus voor dat je een plek hebt om je handdoeken te laten drogen na gebruik. Gooi vieze handdoeken en vieze was na het douchen direct in de wasmand. Tandpasta, shampoo of douchegel gebruikt? Draai de dop meteen na gebruik weer op de tube, dat is nog beter voor je product ook! Na het douchen kun je je douchewand heel eenvoudig droogmaken met een ramentrekker. Zelf gebruik ik altijd een oude theedoek om onze zwarte kranen goed droog te maken, zo probeer ik enigszins om onnodige kalkaanslag te voorkomen, want op zwart is kalk natuurlijk nog beter zichtbaar. WC-rol op? Vervang hem direct voor een nieuwe en check of je het wellicht op je boodschappenlijstje moet zetten. Je spiegel in de badkamer maak je super eenvoudig schoon met een zachte doek of een stuk keukenpapier met glasspray. Dit werkt trouwens ook prima voor je wastafel. Past je glasspray niet in je badkamerkast of la en staat hij daardoor in het zicht? Giet de inhoud over in een plantenspuit zodat je deze evengoed netjes in je la kunt opbergen. Tot slot is er nog iets wat je dagelijks kunt doen in alle ruimtes van je huis. Zie je ergens iets liggen wat daar eigenlijk niet hoort. Pak het op en ruim het op. Ga je naar boven of naar beneden? Neem direct de spullen mee die je bijvoorbeeld op of in de buurt van de trap gelegd hebt om mee te nemen naar een andere plek in huis. Prullenbak of oud papier bak vol? Leeg deze direct.

BEN JIJ GESTRUCTUREERD ALS OM HET JE HUISHOUDEN GAAT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Ja, in de regel wel. Probeer eigenlijk altijd toilet en badkamer dagelijks netjes te houden met een klein onderhoudsbeurtje en doe elke week de woonkamer. Stofzuigen doe ik vrijwel dagelijks om die iiritante korrels van de kattenbak op te zuigen. Sinds ik ergens las dat teveel stof in de droger tot brand kan leiden zuig ik de filters uit na ieder gebruik. En schoonmaken is inderdaad nooit af maar gelukkig heb er ook wel plezier in:-)

  1. Christiana says:

   Jaaaaa, ik hoorde dat dus ook van iemand! Dat dat tot brand kan leiden, oh bah, ik moet er niet aan denken en dus maak ik altijd heel secuur dat filter van de droger schoon. Schoonmaken is voor mij ook absoluut geen straf. Ik heb nu een weekje vakantie en toevallig vanochtend lekker helemaal de keuken gedaan;-)

 2. Ik ben redelijk geslaagd als ik het zo lees, haha!
  Hoewel er soms dagen zijn dat het hier nogal wat rommelig is. Ik doe wel iedere dag wel de vloer, vegen of stofzuigen en dweilen.
  Als ik zie dat de keukenkastjes vies zijn (Toulouse wil nog wel eens ertegenaan staan) dan maak ik het schoon. Zelf doe ik nooit de dop op de tandpasta, dat was typisch een mannen dingetje…Nou, deze dame heeft daar vaak geen zin in, haha!
  En hou op, lege verpakkingen in de douche mag moeder de vrouw altijd weggooien. Zucht… Gelukkig doen de mannen weer andere leuke dingen zoals lekker koken, dat maakt een hoop goed!

  1. Christiana says:

   Haha, leuk om te lezen van Toulouse. Weet je wat Sketch graag doet? Aan de keukendeurtjes likken! Dus daar moet ik ook wel zeer regelmatig een doekje over heen halen;-) Ik mag ook niet klagen met Andre, want die kookt dus meestal en ik doe het schoonmaakwerk. Ik vind dat eigenlijk ook wel heel goed geregeld!

 3. Ja ik denk wel dat ik gestructureerd het huishouden doe, ook omdat ik niet tegen rommel kan. Stofzuigen en opruimen doe ik dagelijks.

 4. Ik ben alles behalve gestructureerd 🙂 Vooral nu het met mijn werk drukker is en bij mijn partner ook. Plus onze vakantie gaat onverwachts toch door…ik moet nog heel wat doen in 3 weken tijd en dat zorgt voor paniek in mijn hoofd haha!

 5. Aangezien ik weinig dingen kan door mijn chronische ziekte en pijn, zorg ik er juist voor dat ik dingen gelijk opruim. Dan loop ik er niet tegenaan om het later te moeten doen, wanneer het misschien helemaal niet gaat. Daarbij houd ik echt niet van rommel. Dat scheelt ook een hoop 😉

 6. Ik ben zeker wel gestructureerd in het huishouden. Ik gooi vuile was altijd meteen in de wasmand, vuile vaat gaat direct in de vaatwasser etc.
  Het enige waar bij mij nog wel verbeterpuntjes zitten is in het meteen opruimen van de schone was als het uit de droger komt. Nu laat ik het vaak opstapelen tot het twee of drie wassen zijn. Idem met strijkgoed, dat stapelt ook altijd eerst op haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.