Op zoek naar muur inspiratie? Met behang, verf, sierlijsten, plankjes en foto’s kun je heel leuke dingen doen. Ik geef je tips en ideeën.

Muur inspiratie met behang of verf

Behang vind ik zelf de meest makkelijke manier om een lege muur op te leuken. Het behangen zelf is misschien niet voor iedereen even makkelijk, maar wat ik het grootste voordeel van behang vind ten opzichte van verf is dat je vanaf een rol direct al heel goed kunt zien hoe de kleur en print er uit zien. Veel merken verkopen tegenwoordig ook behangstalen, soms tegen betaling van een symbolisch bedrag of tegen betaling van verzendkosten. Welk behang je ook kiest, je kunt er altijd creatief mee zijn. Zo kun je één muur in een ruimte behangen, of de hele ruimte. Ik moet zeggen dat ik het in kleine ruimtes zoals een hal of toilet altijd erg leuk vind om de hele ruimte te behangen. Dat heeft wat mij betreft de meeste impact. Verder kun je een muur ook deels behangen. Ga bijvoorbeeld voor een lambrisering onderaan en behang het deel erboven. Of behang bijvoorbeeld alleen het deel achter je bed, en creëer zo met behang optisch een soort hoofdboard. Heb je sierlijsten? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen behang te plaatsen in de sierlijsten. Tegenwoordig kun je ook je favoriete foto of beeld laten afdrukken op behang. Tot slot is een behangpaneel ook een leuk idee. Ik heb zelf een behangpaneel van KEK Amsterdam achter de tv. Dit zijn ook eigenlijk gewoon drie stroken behang die samen een afbeelding vormen. Je kunt trouwens ook zelf een behangpaneel maken. Als basis kun je hiervoor bijvoorbeeld een hardhouten plaat gebruiken. Deze trekt namelijk niet krom tijdens het behangen. Het leuke van een wandpaneel is dat je hem in elke gewenste vorm kunt (laten) zagen. Een rond behangpaneel is bijvoorbeeld ook erg leuk. Of maak een drieluik met drie panelen naast elkaar. Ik kan me voorstellen dat je het zonde vind om een hele rol behang aan te schaffen om een wandpaneel mee te behangen. Kijk voor restanten behang eens op bijvoorbeeld Marktplaats. Er worden altijd wel halve rollen aangeboden en meestal heb je daar echt genoeg aan voor een wandpaneel. Ook met verf kun je natuurlijk heel leuke dingen doen. Zoals ik net al zei, kun je een muur deels verven. Wat je ook kunt doen is juist alles in een ruimte mee verven. Verf dus niet alleen de muur, maar verf de plinten, deuren en eventueel zelfs de radiator ook mee. Een echte durfal kan zelfs het plafond mee verven. Vind je het lastig om een kleur te kiezen? Flexa heeft kleurtesters waarmee je kleine vlakken op de muur kunt verven om de kleur te zien. Zeker wanneer je meerdere kleuren naast elkaar aan brengt, kun je op deze manier heel goed kleuren vergelijken en uiteindelijk makkelijker een keus maken.

sierlijsten op de muur

Muur inspiratie met sierlijsten en / of lambrisering

Een muur kun je ook een chique touch geven met sierlijsten en / of lambrisering. Er zijn natuurlijk bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van sierlijsten, maar als je handig bent, kun je zelf ook sierlijsten maken met losse onderdelen die je gewoon bij de bouwmarkt kunt kopen. Ik vind het zelf erg mooi dat de sierlijsten in onze slaapkamer en op mijn werkplek met de muur mee geverfd zijn. Dit kun je trouwens in één keer doen nadat de lijsten geplaatst zijn. Het is dus niet nodig om eerst de lijsten te verven. Een ander leuk idee met sierlijsten is om er eentje rond een behangpaneel te maken, zoals ik voorheen op mijn werkplek had. In dat geval is het wel handig om eerst te verven, om te voorkomen dat je het behangpaneel beschadigt.

Wandplanken

Andere leuke muur inspiratie is werken met wandplanken. Wandplanken geven natuurlijk extra (opberg)ruimte, maar ze bieden ook talloze mogelijkheden voor leuke extra stylingplekjes. Je kunt gaan voor één lange plank, maar natuurlijk ook voor meerdere planken naast elkaar of boven elkaar. En ze hoeven natuurlijk niet altijd recht boven elkaar te hangen! Wandplanken heb je in alle materialen die je maar bedenken kunt; hout, marmer, PDF en glas zijn zomaar wat voorbeelden. In feite kun je dus altijd wel wandplanken vinden die qua stijl goed in jouw interieur passen. En wat zet je dan op die planken? Eigenlijk kun je een open plank stylen met alles wat je leuk vindt; in de keuken zijn ze bijvoorbeeld leuk met servies of kookboeken. In de slaapkamer kun je er parfum, tassen of schoenen op kwijt, en in de woonkamer zijn ze leuk met foto’s en souvenirs. Plantjes en (droog) bloemen doen het ook altijd goed op wandplanken. Andere leuke muur inspiratie is een muur vullen met zogenaamde fotoplanken. Deze planken zijn een stuk ondieper dan de meeste standaard planken en kun je dus vullen met fotolijsten. Je kunt één zo’n plank ophangen, maar je kunt natuurlijk ook meerdere planken onder elkaar ophangen zodat je een soort gallery wall creëert. Het leuke van fotoplanken ten opzichte van lijsten rechtstreeks aan de muur hangen is dat je eindeloos met je compositie kunt schuiven. Werk vooral met horizontale en verticale lijsten van verschillende afmetingen. Verder hoeven je lijsten zeker niet allemaal netjes naast elkaar te staan. Zet ze juist een beetje voor en tegen elkaar aan, voor een speels effect.

HEB JIJ NOG EEN LEGE MUUR IN HUIS WAAR JE GRAAG IETS MEE WILT DOEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Mooie inspiratie. In de woonkamer hebben wij gekozen voor één witte muur en één met een kleur, tranquil dawn (lichtgroen). We hebben één schilderij en een wandrek en de rest houden we zo, anders wordt het waarschijnlijk te druk met de rest van de meubels maar ik hou van veranderen, dus wie weet.

  1. Christiana says:

   Ik ben ook altijd aan het schuiven zoals je weet;-) Het enige nadeel is dat je dingen die aan de muur vast zitten niet zo makkelijk weer verandert. Maar ik vind het ook weer zo saai om helemaal niets met de muren te doen!

 2. Ilona says:

  Toen we naar dit appartement gingen een hoop posters in laten lijsten dus die gaan mee en 2 muurtjes (een hoek) in het nieuwe appartement schilderen we Beemstergrijs. Zag die kleur toevallig toen we een paar weken geleden in Monnikendam waren. Verder werk ik graag met van die schilderijenlijstjes zodat je niet direct overal gaten krijgt. Hadden aanvankelijk ook gekozen voor (gedeeltelijk) behang in het nieuwe appartement maar kan dat zelf niet en het is echt absurd wat klusjesmannen tegenwoordig rekenen. Omgerekend is het een ministerssalaris 🙂

  1. Christiana says:

   Oh echt joh? Ik heb echt het geluk dat Andre heel goed kon behangen;-) Alhoewel ik wel moet zeggen dat sinds we de slaapkamer en mijn werkplek hebben laten verven ik daarvan de smaak nu ook wel te pakken heb.

 3. Echt leuke ideetjes weer! Ik ben mijn gallery wall druk aan het vullen. Daarna kijk ik wel of ik het stuk muur boven de piano ook nog wil verfraaien met iets. Lambrisering vind ik ook erg leuk, maar daar heb ik niet echt een geschikte ruimte voor in huis. Misschien ooit voor een babykamer!

  1. Christiana says:

   Dat is zo leuk aan een gallerywall, dat je hem steeds kunt uitbreiden. Ik heb er een keer eentje in de keuken gehad die ik in 1 keer bij elkaar gezocht had, maar die heb ik uiteindelijk weer weg gehaald, gaatjes gedicht en weer gewit, dus daar zie je niets meer van. Ik vind het toch leuker om zo’n muurtje te laten groeien!

 4. Best een goed idee om ook je wc te behangen met zoiets als jij ook hebt, grote vogels of zoiets opvallends. Bij ons zou 1 muur kunnen, die blijft droog (de wc zit in de doucheruimte). Ik ga het zo eens voorstellen aan Jeroen, alleen zo jammer dat die mooie behangprints zo duur zijn (voor ons dan)… of ik kan het misschien zelf schilderen. Grappig hoe al typend ik op ideeën kom!
  Fotoplanken vind ik ook zo leuk, alleen die rotmuur van ons, keihard beton. Ik zie wel eens een reclame dat ze plankjes ophangen met een soort plak tape, zou dat echt werken?

  1. Christiana says:

   Er bestaat ook speciaal behang voor in de badkamer. Ik zie het steeds vaker! Maar het zou natuurlijk inderdaad helemaal tof zijn om zelf iets te creëren! Dan wil ik het natuurlijk zeker zien;-)

 5. Nee niet meer. Vorig jaar hebben we alle muren onder handen genomen en overal hangt nu wat en is het echt naar ons zin.

 6. Voorlopig hoeven we niets te doen aan onze muren, maar ik ga je inspirerende tips onthouden voor wanneer het wel weer nodig is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.