Ga je een gallery wall maken en kun je wel wat tips gebruiken, dan wil je dit even lezen. Ook laat ik onze wall met foto’s op canvas zien.

Als je me op Instagram volgt, dan had je al kunnen zien dat ik de afgelopen tijd bezig geweest ben met een tweede gallery wall in onze woonkamer. Schuin achter onze bank had ik al een gezellig botanisch hoekje, maar die witte muur was een doorn in mijn oog. We hadden natuurlijk al een gallerywall in de woonkamer, maar ik dacht dat een tweede niet zou misstaan. Hiervoor wilde ik sowieso graag werken met een paar foto’s op canvas. Die hangen ook in onze eerste gallerywall, en zo’n foto op linnen vind ik qua stijl enorm goed passen in ons interieur. Ik ga onze nieuwe gallery wall aan je laten zien en ik ga je hiervoor ook een aantal tips geven.

gallery wall met foto's op canvas

Foto’s op canvas

De basis voor mijn gallerywall waren dus een aantal foto’s op canvas. Ik heb deze besteld via Fotocadeau.nl omdat ik daar al eerder goede ervaringen mee had. Je kunt je foto’s op canvas helemaal personaliseren. Zo kies je natuurlijk eerst de foto in het door jouw gewenste formaat. Hier zie je het 30 / 40 cm. formaat. Je kunt je foto ook laten afdrukken in zwart / wit of in sepia. Ik heb gekozen voor de standaard rand, maar je kunt ook gaan voor een gespiegelde rand of een rand in zwart, wit of grijs. Verder krijg je een optie voor een ophangsysteem. Dit kost € 3,79 (per foto) extra en dan hoef je dus niet te boren. Het zijn als het ware een soort plakstrips. Ik heb daar zelf gebruik van gemaakt en tot nog toe blijven de foto’s op canvas met dit ophangsysteem perfect hangen. Tot slot biedt Fotocadeau nog een service aan dat je foto gecontroleerd wordt op scherpte. Ik zou dat zelf vooral adviseren bij bijvoorbeeld foto’s die je met je telefoon gemaakt hebt. Ga je voor een foto die door een fotograaf gemaakt is, bijvoorbeeld een trouwfoto, dan mag je er van uitgaan dat het al goed zit met de scherpte van de foto. Ik had mijn foto’s binnen enkele dagen in huis. Met deze foto’s als basis heb ik de rest van de gallery wall bij elkaar gezocht.

een gallery wall maken

Onze eerste gallery wall is eigenlijk min of meer gegroeid door de jaren heen. Op dat blauwe muurtje hingen eerst misschien vier foto’s en door de jaren heen kwamen er steeds meer foto’s bij. Nu is dat ook een zacht muurtje waar ik gewoon een spijkertje in kan slaan. Omdat er niet geboord hoeft te worden, maakt dat het allemaal wel een stuk eenvoudiger. Dit muurtje echter, was anders. Hier moest wel geboord worden en om te voorkomen dat je uiteindelijk helemaal niet blij bent met je gallery wall en je muur er aan het eind ook nog eens als een gatenkaas uitziet, is een goede voorbereiding een must. Ga dus eerst aan de slag met het verzamelen van lijsten, posters en foto’s.

trouwfoto op canvas

Een kleurenpalet

Met een gallery wall kun je enorm veel kanten op! In feite kun je van alles aan je muur hangen; lijsten, foto’s (van jou of door jou gemaakt), posters, prints, maar die kun je bijvoorbeeld ook combineren met (kleine) spiegeltjes, wandplankjes, een oude meester rond wandcirkel en sierborden. Juist omdat er zo enorm veel keus is, kan het lastig zijn om te bepalen wat je nu in jouw gallery wall wilt gaan ophangen. Zo kun je bijvoorbeeld met een thema werken; je kiest dan bijvoorbeeld voor alleen maar familie-foto’s, alleen maar vakantie-foto’s of bijvoorbeeld een botanisch of zwart/wit thema. Zelf vind ik het altijd leuk om foto’s en prints door elkaar te gebruiken. Om toch eenheid in de gallery wall te krijgen, kies ik altijd voor een kleurenpalet. Daarin ben ik heel consequent. Ik zorg dus niet alleen dat de kleuren van de lijsten mooi bij elkaar passen, maar ook de foto’s en prints in de lijsten. Het is wel duidelijk dat hier een blauw en goud thema gaande is. Ik had eigenlijk nog een canvas foto laten afdrukken, maar toen ik die bij de rest hield, vond ik hem er toch niet zo mooi bijpassen. Die heb ik er dus gewoon uitgelaten. Soms kan het trouwens wel werken om bijvoorbeeld in enkele prints gebruik te maken van een contrasterende kleur. Zo vallen die prints extra op.

gallery wall met foto's op canvas

Ga je een gallery wall maken, dan moet je van tevoren goed nadenken over de compositie. Je kunt er bij een gallery wall voor kiezen om te werken met een strakke buitenlijn. Dan plaats je alles als het ware in een (onzichtbaar) kader. Dit werkt zowel met lijsten die allemaal dezelfde afmetingen hebben als met een set van verschillende lijsten. Ik hou zelf altijd van een meer ‘willekeurige’ compositie. Natuurlijk denk ik hier wel over na, maar ik hou er niet zo van als een gallery wall te strak is, te ‘netjes’. Ik heb eerst alle lijsten op de vloer uitgelegd. Hiermee heb ik natuurlijk rekening gehouden met de afmetingen van het vrij smalle muurtje. Door je gallery wall eerst uit te leggen op de vloer, kun je eindeloos schuiven. Ik ben zelf gewoon bovenaan begonnen, maar als je bijvoorbeeld één grote lijst hebt, kan het ook een idee zijn om dié als uitgangspunt te gebruiken.

een gallery wall maken

De gouden tip bij het maken van een gallery wall, is gebruik maken van afplaktape. Wat doe je daar dan mee? De lijnen op de muur uitzetten voordat je gaat boren dus! Zo kun je zien hoe de compositie er uit gaat zien op de wand. Het voordeel van afplaktape is dat je het eenvoudig van de muur afhaalt zonder de muur te beschadigen en je kan er dus nog mee schuiven. Kijk tenslotte voordat je gaat boren ook nog goed naar waar de haakjes op de lijstjes zitten. Bij sommige lijstjes zitten de haakjes bovenaan, bij andere lijstjes zitten ze weer in het midden en sommige lijstjes zijn niet eens geschikt om überhaupt op te hangen. Ik ben enorm blij met mijn gallerywall. Ik heb inmiddels ook besloten om hem door te laten lopen tot aan de grond, dus binnenkort zullen er nog wat foto’s bij komen.

HEB JIJ EEN GALLERYWALL IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat gesponsorde producten.

12 Comments

 1. Wauw, prachtig is jullie gallery wall geworden! Wat een mooi geheel is het en ook een mooie combinatie van foto’s, lijstjes, canvas en prints. Prachtig! Ik ben heel benieuwd hoe het er straks uit zal zien als de gallery wall tot aan de grond doorloopt 🙂

  1. Christiana says:

   Ik ook! Ik ben al een beetje aan het rondkijken naar afbeeldingen. Onderaan wil ik waarschijnlijk werken met wat grote prints. In denk dat kleine foto’s daar heel erg weg zullen vallen. Het heeft gelukkig geen haast, want ik vind de gallery wall er nu eigenlijk al heel mooi uitzien, niet alsof hij ‘niet af is’, zeg maar;-)

 2. Erg mooi geworden! Leuk hoeveel er toch nog past op zo’n small muurtje. Ik heb een gallery wall in ontwikkeling – die ook echt nog heel erg in ontwikkeling is, haha. Gelukkig is dat ook gewoon een muur waar spijkers in kunnen.

  1. Christiana says:

   Ja, dat is dus heel handig! Dan kun je gewoon starten als je nog maar een paar prints hebt, want dan sla je gewoon een spijker in de muur zodra je weer iets leuks hebt om er bij te hangen. Ik heb dat dus ook met de andere gallery wall in de woonkamer. Die is ooit begonnen met vier foto’s en nu hangt het muurtje bijna helemaal vol. Erg leuk om te zien hoe het muurtje gegroeid is.

 3. Heel mooi! Ik zit er ook aan te denken om een gallery wall te gaan maken. Lijkt me zo leuk omdat het ook dynamisch is omdat je dan weer eens een andere foto of poster kunt gebruiken.

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik doe dat dus ook regelmatig, een foto of een poster vervangen;-)

 4. Later wil ik ook zo’n gallery wall in mijn woonkamer, inkomhal of eender waar in huis 🙂 Heel tof trouwens om af te wisselen met verschillende frames en groottes van de foto enzo. Top plan!

  1. Christiana says:

   Die afwisseling vind ik juist ook zo leuk, het wordt mij wat te strak (saai) als ik bijvoorbeeld allemaal dezelfde lijstjes of alleen maar ‘gewone’ foto’s zou gebruiken. Ik vind juist de afwisseling van foto’s, canvas en posters zo leuk. Ik ben ook heel blij met die echte vlinder ertussen.

 5. Hij is echt prachtig geworden! Ook de diversiteit qua foto’s vind ik heel mooi!

  1. Christiana says:

   Dankjewel Babs! Ik ben dus begonnen met de grote foto’s op canvas en van daaruit heb ik andere foto’s en prints uitgezocht. Ik ben ook enorm blij met het eindresultaat. Voorheen was dat muurtje echt een beetje een vergeten muurtje, maar nu het is een nieuwe favoriet in de woonkamer;-)

 6. Jij kan dit zo goed! Als ik dit doe, dan ziet het eruit als een bij elkaar geraapt zooitje. Ik heb op mijn beautykamer wel een soort gallery-wall, maar dat is ook hermetisch uitgemeten en eerst beplakt met aan elkaar geplakte A4-papiertjes om alles goed te checken 🙈

  1. Christiana says:

   Heel slim met die A4-tjes, dat werkt inderdaad hetzelfde als met afplaktape. En ik geloof er helemaal niks van het er bij jou uitziet als een ‘bij elkaar geraapt zooitje’, volgens mij denk jij dat alleen maar;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.