Geur doet ongelofelijk veel voor de sfeer in je huis. Met deze 7 tips heb jij altijd een lekker ruikend huis. En de eerste tip is direct de belangrijkste!

Een lekker ruikend huis begint met frisse lucht

Hoe cliché het ook mag klinken, frisse lucht is áltijd het meest belangrijk voor de geur in je huis. In feite heb je elke dag opnieuw heerlijke, frisse lucht nodig! Het meest ideaal is nog om ramen tegen elkaar open te zetten, al is het maar eventjes.

Wat stinkt er zo?

Als het echt stínkt in je huis, dan komt die stink altijd ergens vandaan. Alledaagse en voor de hand liggende dingen die kunnen zorgen voor stank in huis zijn natuurlijk afwas, (overvolle) prullenbakken, vieze was (al dan niet in de wasmand…), kattenbakken en natuurlijk schoenen die vaak gedragen worden. Simpel genoeg om dat aan te pakken, als dat juist dingen zijn die voor stank in huis zorgen. Dingen in huis die ook voor stank kunnen zorgen, maar wellicht minder voor de hand liggen zijn bijvoorbeeld een matras, dekens of kussens die nooit of niet niet vaak genoeg gelucht worden. Een wasmachine die altijd direct na het wassen wordt dichtgedaan kan ook gaan stinken. Ook kan er stank komen uit afvoerputjes in de badkamer of uit de gootsteen. Tot slot kunnen gordijnen op den duur ook onfris gaan ruiken. Sommige vitrages of gordijnen kun je zelf wassen, anders kun je beter naar de stomerij brengen. Dit is natuurlijk maar een kleine greep van zaken in huis die kunnen stinken, maar waar je zelf wel heel makkelijk wat aan kan doen!

Een lekker ruikend huis met geurstokjes

Ik hou erg van lekkere geuren in huis en het voordeel van geurstokjes is dat je er op élk moment plezier van hebt. Plekken waar ik standaard geurstokjes heb staan, zijn in de hal, het toilet en in de badkamer. Ik vind het ook echt leuk om bepaalde geuren uit te zoeken voor een ruimte. Op het toilet bijvoorbeeld wil ik een andere, meer frissere geur dan in de hal wanneer ik thuiskom. Handige tips om langer plezier te hebben van je geurstokjes zijn om ze niet in de buurt van een verwarming of raam te plaatsen en de stokjes eens in de zoveel tijd om te draaien. Vind je een geur te heftig in een ruimte, dan kan het helpen om wat minder stokjes te gebruiken.

Geurkaarsen

Een geurkaars is vaak vrij intens qua geur. Ook kun je een geurkaars niet altijd branden. Ik brand tenminste zelf alleen maar geurkaarsen als ik ook echt zelf in die ruimte ben. Ik vind over het algemeen dat er een behoorlijk verschil zit in de intensiteit van geurkaarsen. Ook vind ik over het algemeen dat een wat ‘duurdere’ geurkaars (alhoewel duur natuurlijk een relatief begrip is) ook beter ruikt dan een goedkope(re) geurkaars. Ik vind zelf dat je de geurkaarsen van Jo Malone echt het beste en het langst blijft ruiken. De geur van deze kaaren ruik je zelf wanneer de kaars niet eens aanstaat! Ook heb ik wel eens geurkaarsen van Zara home gehad die je heel erg goed en lang bleef ruiken.

bloemen in je interieur stylen

Een lekker ruikend huis met een interieurspray

Een manier om het supersnel lekker te laten ruiken in je huis, is een interieurspray. Ook hier heb je weer eindeloos veel verschil in geuren en intensiteit. Hoewel ik al diverse geursprays in huis gehad heb, die ik oprecht erg lekker vond, heb ik er nog geen een ontdekt die je echt heel lang blijft ruiken. Ook die van Diptyque bijvoorbeeld, ruik je helaas al gauw niet meer.

Scent(ed) chips / wax melts en essentiële oliën

Een super snelle en vooral goedkope manier om je huis lekker te laten ruiken is met scented chips of waxmelts. Ongetwijfeld zijn er nog meer benamingen te vinden voor dit soort productjes, maar ik heb het in ieder geval over wasachtige producten die je in een brandertje moet leggen. Door daaronder een kaarsje aan te steken wordt de geur door de warmte verspreid. Essentiele olien werken een beetje op dezelfde manier; voeg enkele druppeltjes toe aan een klein laagje water op een brander en zet er een kaarsje onder.

Wasmiddel

Mijn laatste tip is om een klein beetje wasmiddel op te zuigen met je stofzuiger en dan je huis te stofzuigen. Let wel even op dat dit natuurlijk alleen werkt als je stofzuigerzak niet helemaal vol zit. Een volle stofzuigerzak stinkt vaak namelijk ook behoorlijk. Gebruik je geen waspoeder? Met een bruisbal voor in bad werkt het ook! Zuig niet te veel op, want dan kan de geur wel eens te bedwelmend worden.

OP WELKE MANIER ZORG JIJ VOOR EEN LEKKER RUIKEND HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Ik ben echt dol op geurkaarsen en wax melts en die staan bijna elke avond te branden. Ik hou van een lekkere geur in huis.

  1. Christiana says:

   Heerlijk is dat he? ‘Vroeger’ brandde ik veel vaker waxmelts, maar de laatste jaren brand ik toch voornamelijk geurkaarsen. Ik vind het ook eigenlijk wel weer leuk dat de herfst eraan komt. Ik vind het dan zo gezellig om de kaarsjes aan te steken.

 2. Wat een handige tips! Voor de tweede, want je wilt stank oplossen doormiddel van meer schoonmaken of een luchtverfrisser, maar vaak zit het net wat “dieper”. Ik ga mijn gordijnen binnenkort echt even wassen.

  1. Christiana says:

   Fijn dat je er wat aan hebt! Klopt helemaal, je kan maar beter zorgen dat nare geurtjes echt verdwijnen dan dat je ze probeert te ‘verdoezelen’, want dat werkt toch meestal niet erg goed.

 3. Ik hou erg van wax melts en koop er best wel wat in de maand. Zeker nu met het koudere weer (op komst) houd ik van kruidige geuren, geuren van versgebakken koekjes, appeltaart en dat soort dingen. Ik brand ze dan ook weer achter elkaar. Heerlijk!

  1. Christiana says:

   Heerlijk he! Eind vorig jaar hadden ze in de kerstcollectie van Zara home verrukkelijke kaarsen en geurstokjes met een ‘gingerbread’ geur, dat leek ook een beetje op koekjes! Daarvan heb ik er in januari tijdens de sale nog een paar ingeslagen. Ik ben nu met de laatste kaars bezig, mmmmm;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.