Wil je ook je tuin een make-over geven? Ik deel mijn tips en ik laat natuurlijk een aantal voor-en-na beelden zien.

Je tuin een make-over geven? Begin met een ontwerp

Vorig jaar tijdens de eerste lockdown kreeg de tuin een grote tuin make-over. Ik zeg bewust ‘gróte tuin make-over’, want álles, op één boom na, is er namelijk uit geweest. Het jaar daarvoor schakelde ik een tuin-ontwerper in, en als je zelf (grote) plannen hebt voor je tuin maar geen idee waar je moet starten, kan ik dat van harte aanbevelen. Wat interieur betreft, weet ik meestal heel goed wat ik wil, maar met de tuin had ik gewoon geen idee van de mogelijkheden. Ik had natuurlijk wel wat ‘eisen’ en wensen, en dingen die ik natuurlijk niet wilde. Samen met de tuinontwerper ben ik dus in de tuin gaan kijken naar de mogelijkheden. Daarbij heb ik vrij duidelijk een budget aangegeven. Omdat de tuin erg groot is, lopen kosten zoals verharding, gras en planten allemaal gauw flink op, juist omdat je van alles veel en grote oppervlaktes nodig hebt. Dat is dus ook direct een belangrijke tip. Wees eerlijk en duidelijk over je budget. Het heeft weinig zin om geld te stoppen in een schitterend ontwerp wat je uiteindelijk financieel gezien niet kunt laten uitvoeren. Tijdens de tweede afspraak kreeg ik een aantal tekeningen te zien en aan de hand van ideeën uit die verschillende tekeningen heeft de ontwerper het uiteindelijke ontwerp gemaakt.

Verharding uitzoeken

Het ontwerp was er dus. Het was duidelijk waar de verharding zou komen, en waar gras en boarders zouden komen. De eerste stap was het uitzoeken van de verharding. Ik vond dat van alle keuzes die ik in de afgelopen jaren voor in en om ons huis heb moeten maken, echt de aller-lastigste keus. Ik wist eigenlijk maar één ding, en dat was dat ik in ieder geval geen grote tegels wilde. Ik vind dat vaak vrij kil en saai ogen. Ik heb nog even met het idee gelopen om klinkers in een visgraatpatroon te laten leggen. Eenmaal bij een tuinzaak zag ik echter de tegels die het dus ook daadwerkelijke geworden zijn, en daar had ik metéén een ja-gevoel bij! Ik weet inmiddels dat dat ‘ja-gevoel’ bij mij heel belangrijk is. Ik moet iets voor in huis of in dit geval voor in de tuin direct mooi vinden. Twijfel betekent bij mij niet doen. Ik vond het echt reuze spannend om het definitieve besluit te maken. De tegels zouden natuurlijk een groot deel van de look en de sfeer van de tuin bepalen, maar tot op de dag van vandaag kan ik met recht zeggen dat ik elke dag nog blij ben met het resultaat.

Alles eruit en de verharding erin

Voordat de tuin toe was aan een make-over, moest alles eruit. Dit was ongelofelijk veel werk. Het ‘makkelijke’ deel was het verwijderen van de oude tegels. Hiervoor kwam er een container, maar uiteindelijk bleek het zo veel te zijn, dat er later nog een tweede moest komen. Daarna waren de oude boarders aan de buurt. Deze waren echt meters lang en de vorige eigenaar had die volledig volgestopt met witte kiezels. Tientallen zakken met kiezels kwamen eruit. Het ‘leukste’ klusje kwam als laatst, namelijk het gras uitsteken. Er lag namelijk echt gras in de tuin, maar dat was in heel slechte staat en ik had al gauw besloten dat ik voor de tuin make-over dit keer voor kunstgras zou gaan. Dat gras uitsteken was erg zwaar. Gras moet je namelijk uitsteken met wortels en al, en omdat het gras er al jaren lag, zaten de wortels best diep. Uiteindelijk heb ik bij Action een zeer scherp keukenmes gekocht en daarmee heb ik als het ware allemaal vakken uitgesneden. Op die manier kun je het gras er met een schop per vak uitsteken. Toen het gras eenmaal weg was, leek de tuin net een enorme zandbak.Je tuin een make-over geven begint dus met alles eruit halen, en de eerste stap naar de nieuwe tuin was het aanleggen van de verharding. Toen de paden en de terrassen er eenmaal lagen, begon de tuin al echt vorm te krijgen.

Je tuin een make-over geven met kunstgras

Ik weet dat de meningen over kunstgras sterk verdeeld zijn, maar ik had er zelf niet blijer mee kunnen zijn! Ik denk dat deze tuin in de eerste plaats al gewoon niet heel gunstig ligt voor echt gras omdat er heel veel zon op staat. Verder heeft gras gewoon heel veel onderhoud nodig. Via de toenmalige buren kwam ik uit bij een bedrijf gespecialiseerd in kunstgras en daar heb ik een aantal stalen aangevraagd. De keus in kunstgras is enorm en ik kies met veel dingen voor het huis en de tuin altijd een beetje een gulden middenweg. Ik denk dat je van echt goedkope keuzes zeker niet altijd een fantástische kwaliteit kunt en mag verwachten, maar aan de andere kant heb ik natuurlijk ook gewoon een budget waar ik mee moet werken. Wil je zelf kunstgras, dan kan ik je van harte aanbevelen om stalen op te vragen en om die allemaal in de tuin naast elkaar te leggen. Zo kun je goed de kleuren bij daglicht zien en door de stalen naast elkaar te leggen, zie je ook goed verschillen. Want verschillen zíjn er, in kleuren, maar ook in de lengtes van het gras. Heb je kinderen die veel in het gras spelen en wil je speeltoestellen op het gras plaatsen, dan heb je ook kunstgras wat daar geschikt voor is.

je tuin een make-over geven

De boarders beplanten

Na het plaatsen van het kunstgras, waren de boarders aan de beurt. Het uitzoeken van de planten deed ik samen met de tuinontwerper. Mijn kennis over buitenplanten is inmiddels iets uitgebreid, maar op dat moment was ik vrij blanco wat beplanting betreft. In feite kun je eigenlijk niet zomaar wat planten en hopen op het beste, heb ik inmiddels geleerd. Verschillende planten hebben namelijk ander onderhoud nodig en vooral ook andere plekken. Sommige planten doen het bijvoorbeeld erg goed in de zon en weer andere planten staan het liefst in de schaduw. Voor de basis voor de tuin wilde ik groenblijvende planten, en ik koos voor hedera’s, ligusters, grassen, eucalyptus en later plaatste ik daar nog een grote hortensia bij. Tegen de schuttingen plantte ik ook hedera’s, voornamelijk om de lelijke schutting enigszins te camoufleren. Op dat moment was er namelijk geen budget meer om óók nog een nieuwe schutting te laten plaatsen. Niet alle planten hebben het helaas gered. Vooral de ligusters hebben het erg zwaar gehad en in het voorjaar van 2021 heb ik een groot deel daarvan helaas weg moeten halen, omdat ze hartstikke dood waren. Verder heb ik vanwege de komst van de nieuwe schutting alle hedera’s bij de schutting weg moeten halen. Een deel daarvan heb ik elders tegen een bakstenen muur in een plantenklimrek geplaatst en een ander deel in de boarders.

Je tuin een make-over geven met een overkapping

Na het plaatsen van de planten was het tijd voor de overkapping. Rechts op bovenstaande foto kun je trouwens aardig goed zien hoe de boarders er bij stonden toen de planten net geplant waren! Ze waren nog heel erg leeg en ik vind het enorm leuk om te zien hoe goed alles gegroeid is! Ik heb eerst gekeken naar een kant en klare overkapping, maar die waren heel erg duur. Uiteindelijk heb ik er eentje op maat laten maken, wat trouwens nog steeds flink duur was, maar alsnog vele malen goedkoper. Ik heb de overkapping zelf zwart gebeitst en ik moet zeggen dat ik persoonlijk vind dat de overkapping de tuin wel echt máákt. Het is een heel gezellige plek geworden en omdat alles natuurlijk overdekt is, is het ook vrij makkelijk om hier een buitenstoel en accessoires voor te vinden. Het vloerkleed kocht ik bijvoorbeeld vorig jaar. Dit heb ik de hele winter laten liggen en hij ziet er op een paar kleine vlekjes na nog echt top uit. De hangstoel is zonder twijfel mijn favoriet. Ik heb er al heel wat uurtjes in doorgebracht, Sketch vind het ook zo heerlijk om er samen met mij in te zitten. De loungebank, daar kan ze zelf op springen, deze hangstoel is natuurlijk echter te hoog!

je tuin een make-over geven

HEB JIJ EEN TUIN OF BALKON? ZOU JIJ OOK JE TUIN EEN MAKE-OVER WILLEN GEVEN OF BEN JE AL HEEL TEVREDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

11 Comments

 1. Wij hadden en hebben een balkon waar nu niks opstaat. Het is nu al wat te laat in het seizoen voor planten etc. maar volgend jaar wil ik zeker potten etc. etc. Ook willen we de balkonvloer (laten) beleggen met tegels of vlonders o.i.d. maar wat nu belangrijk voor ons is, is Amy. Ik durf haar nu niet meer op het balkon te laten we wonen nu 4 hoog en hoewel de afscheiding helemaal transparant is ben ik bang dat ze op de rand springt (vogels, vliegjes, blaadjes) en naar beneden kukelt. Een net mag niet van de VvE dus even kijken wat kan en mag. Jullie tuin is overigens prachtig geworden!

  1. Christiana says:

   Oh jee, ik kan me voorstellen dat je haar nu niet op het balkon laat! Dat is dan wel het voordeel van Sketch; zij springt natuurlijk niet zomaar makkelijk ergens op;-)

 2. Die foto van Sketch bovenaan, geniaal! Erg leuk om te horen hoe het hele proces is verlopen. Met een grote tuin zou ik denk ik ook wel een ontwerp willen. Hier is de tuin heel overzichtelijk en we hebben geen heel grote veranderingen doorgevoerd na de verhuizing.

  En over die kiezels: écht een verschrikking inderdaad. Wij hebben in de voortuin dezelfde aanpak als jullie gekozen uiteindelijk.

  1. Christiana says:

   Haha, geestig hè, die foto;-) Ik ben ook inderdaad blij dat wij de tuin hebben laten ontwerpen, zelf waren we hier echt nooit op gekomen.

 3. Wat een klus was dat, mijn rug zou van dat sjouwen helemaal gek worden. Onze tuin is nu redelijk aan kant, netter dan hij eerst was. En ik vind het eigenlijk prima zo. als ons budget het toe zou laten en ik zou een koopwoning hebben, dan zou ik ook weer een overkapping willen, ik ben dol op “dakjes’. lekker vrij in je tuin zitten is het fijnst wat er is. In ons oude huis leek het door de hoge bomenrij achter alsof je uitzicht op een bos had, totdat ze alles gingen kappen. Keek je naar de huizen aan de achterkant, zo ongezellig…

  1. Christiana says:

   Een grote klus was het zeker! Ik ben blij dat het achter de rug is haha;-) Qua locatie zitten wij helaas niet mooi. Ons huis en onze tuin zijn ook echt compleet omringd door andere huizen. Maar dat is eigenlijk het enige grote nadeel van dit huis, verder hebben we het helemaal naar onze zin gemaakt. Maar gaan we ooit naar een ander huis, dan zal ik echt meer rekening houden met de locatie.

 4. Jullie tuin is echt een plaatje! Wat een fijne plek hebben jullie gemaakt. Wel een hele klus maar daar geniet je nu wel erg van het resultaat. Wij hebben vorig jaar de tuin een make over gegeven en zijn er nog steeds erg blij mee.

  1. Christiana says:

   Heerlijk is dat! Je kan er ook echt elke dag van genieten. Gisteren zag ik nog lekker in de hangstoel onder de overkapping terwijl het regende, daar merk ik dan helemaal niets van;-)

 5. Wat ziet het er toch gezellig en knus uit! Bij ons is ook de eerste stap gezet: de nieuwe schutting is er!

 6. Ge-wel-dig die foto van Sketch! En echt zo mooi jullie tuin. Gaaf om het helemaal naar je zin te (laten) maken.

 7. Leuk om hier te lezen over je tuin make-over! Zelf wil ik ook graag nieuwe planten in potten zetten. Daarnaast ben ik benieuwd welke leuke accessoires ik nog meer kan vinden in het tuincentrum. Ik zou graag meer kleur willen toevoegen aan het geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.