Je salontafel langer mooi houden doe je zó. Praktische en stijlvolle tips voor je marmer, glazen en houten salontafel.

Elk materiaal heeft ander onderhoud nodig

Salontafels heb je in allerlei verschillende materialen, elk materiaal moet anders onderhouden en schoongemaakt worden. Denk hier ook goed over na wanneer je een salontafel aanschaft. Een glazen tafel is bijvoorbeeld zeer vingerafdruk- en vlekgevoelig, terwijl je op een marmer salontafel niet zomaar een heet koffiekopje kan zetten. Glas maak je makkelijk schoon met een zachte doek en wat glasreiniger. Voor marmer heb je speciale schoonmaakmiddelen, maar marmer kan ook goed schoongemaakt worden met groene zeep. Marmer kun je van tevoren laten impregneren. Heb je een houten salontafel, dan doe je er ook slim aan om deze van tevoren te behandelen met een lak of beits en tussendoor met speciale houtolie. Pak met een houten tafel liever niet een te natte doek, maar kies voor een licht vochtige doek, eventueel met wat azijn of groene zeep. Gewone allesreinigers kunnen de beschermende laag van je houten salontafel op den duur oplossen waardoor er sneller vlekken op kunnen komen. Een andere tip om je salontafel langer mooi te houden is om schoonmaakmiddel nooit rechtstreeks op het blad te sprayen, maar liever op een zachte schoonmaakdoek. Zo voorkom je namelijk dat het schoonmaakmiddel in het materiaal trekt.

Je salontafel langer mooi houden met onderzetters en een dienblad

Glazen en bekers kunnen je salontafel beschadigen, ze kunnen (permanente) vlekken veroorzaken en dan heb ik het nog niet eens over wat de hitte van koffie en thee bijvoorbeeld met je marmer blad kunnen doen. Zorg er dus voor dat je altijd leuke onderzetters op je tafel hebt liggen. Deze kun je natuurlijk overal vinden, zelf slaag ik vaak bij Zara home, Anthropologie en Westwingnow. Heb je graag decoratieve accessoires op je salontafel staan, maar veroorzaken deze bijvoorbeeld krassen? Plaats die accessoires dan op een dienblad. Niet alleen creëer je hiermee eenheid en staat het gewoon hartstikke chique, je voorkomt hiermee dus ook dat dingen over de tafel gaan schuiven en vlekken, krassen of beschadigingen veroorzaken. Een ander voordeel daarvan is dat je het geheel in één keer optilt wanneer je je salontafel even tussendoor schoon wilt maken. Heb je geen mooi of passend dienblad of vind je het niet zo leuk staan, dan kun je ook accessoires op een mooi salontafelboek leggen zoals ik gedaan heb, of maak een stapeltje boeken.

Maak gebruik van beschermende nopjes

Heb je bijvoorbeeld een glazen of een marmer salontafel en heb je daar graag een vaas met bloemen op staan? Dan kun je aan de onderkant van je vaas beschermende nopjes plakken. Deze kun je gewoon bij Action kopen. Hierdoor kun je je objecten ook makkelijk heen en weer schuiven op tafel zonder krassen op het blad te maken. Houdt er wel rekening mee dat door water en vocht de nopjes kunnen loslaten. Na het afwassen of schoonspoelen van je vaas zul je dus waarschijnlijk even nieuwe nopjes moeten plakken.

Pas op met kaarsen

Kaarsen op je salontafel staan natuurlijk super gezellig, maar je kan beter voorkomen dat er kaarsvet op je salontafel terecht komt. Plaats je kaars dus bijvoorbeeld op een onderzetter of boek, dat staat ook nog eens hartstikke leuk. Zorg er met lange kaarsen altijd voor dat ze stevig in de kaarsenhouders staan, vaak helpt een stukje aluminiumfolie al een heleboel, zodat de kaars niet meer wankelt. Is er toch kaarsvet op je salontafel terecht gekomen? Schraap het dan voorzichtig weg, doe dat liever niet met een scherp mesje aangezien je daar je salontafel weer mee kunt beschadigen. Op het kaarsvet wat is achter gebleven kun je je föhn houden zodat dat als het ware losweekt. Dit kun je dan daarna vaak verwijderen met wat keukenpapier. Kaarsvet op een glazen tafel kun je heel makkelijk verwijderen met spiritus. Heb je je kaars trouwens op een bordje gezet en wil je daar je kaarsvet van verwijderen? Zet dat bord een tijdje in de vriezer, je kunt het kaarsvet er daarna heel makkelijk afschrapen.

WAT VOOR SALONTAFEL HEB JIJ?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.