Je huis inrichten na een verhuizing is natuurlijk heel leuk, maar kan ook erg stressvol zijn. Want waar moet je beginnen?

Beware

Je huis inrichten na een verhuizing

In de meeste gevallen heb je altijd meer spullen dan je denkt, en als al die spullen nog in dozen zitten en allemaal opgestapeld in je nieuwe huis staan, kan dat echt wel heel overweldigend zijn. Hoe je het uitpakken en inrichten na een verhuizing aanpakt, is van veel factoren afhankelijk. Wil je je huis of bepaalde delen ervan bijvoorbeeld verbouwen? Zijn die verbouwingen al klaar of zit je er juist nog midden in? Ik geef je enkele tips voor je huis inrichten na een verhuizing, in welke situatie je ook zit. Ga je verbouwen of laat je verbouwen? Houdt dan rekening met héél véél stof. Het slopen van bijvoorbeeld een badkamer of toilet brengt écht enorm veel stof met zich mee. Het is totaal niet handig om al je spullen al uit te pakken als er nog gesloopt moet worden. Hetzelfde geldt voor het stuuken van muren en plafonds, ook hier komt erg veel stof bij vrij. Ben je al verhuisd en woon je dus al in het huis waar nog volop geklust wordt? Dan is een zogenaamde stofdeur ideaal. Dit is een soort stevig plastic ‘deur’ die je op een gewone deur kunt bevestigen. In het plastic zit een rits, eigenlijk een beetje zoals in een tent. Hierdoor kun je de kamer gewoon in en uit lopen, maar blijft die ruimte wel aardig stofvrij. Vergeet ook vooral niet om ruimte vrij te houden voor bouwmaterialen!

Werk van boven naar beneden

Zowel voor klussen als inrichten geldt; begin bij de basis. Het is verder ook handig om van boven naar beneden te werken. In principe doe je dus eerst de plafonds, dan de muren en dan pas je vloer. Het is namelijk enorm onhandig om rekening te moeten houden met een nieuwe vloer als het plafond bijvoorbeeld nog gestuukt moet worden of wanneer al je deuren nog geverfd moeten worden. Verder is het letterlijk ook handig om van boven naar beneden te werken in je huis. Ga je bijvoorbeeld je zolder verbouwen of een nieuwe badkamer laten plaatsen, dan zal al het afval naar beneden en vervolgens alle bouwmaterialen naar boven moeten worden gesjouwd. Dan is het natuurlijk ook niet handig wanneer je bijvoorbeeld net je trap opnieuw hebt laten bekleden of je halletje hebt geverfd.

Begin bij de basis

Meubels en accessoires zullen altijd mooier uitkomen op een goede basis. Een mooie vloer en netjes afgewerkte muren maken natuurlijk al een enorm verschil. Daarnaast zullen gordijnen op maat direct veel sfeer aan je interieur geven. Ik heb er in mijn nieuwe huis ook voor gekozen om te starten met het stucwerk en het verven en ik heb toevallig vandaag ook alle raambekleding besteld. Sowieso creëer je met gordijnen of jaloezieën direct al gezelligheid, daarnaast is raamkleding ook eigenlijk gewoon een must. Ik zou het in ieder geval niet prettig vinden om in een huis te wonen waar ik veel inkijk heb. Door een goede basis neer te zetten wordt het ook natuurlijk direct ook al makkelijker om meubels en accessoires neer te zetten en / of aan te schaffen.

Je huis inrichten na een verhuizing, eerst meubels, dan accessoires

Verder is het handig om te starten met de grote items, vaak zijn dit natuurlijk de meubels. Heb je nog geen meubels en vind je het altijd heel lastig om in te schatten hoe iets er uit gaat zien in een ruimte? Dan kun je er voor kiezen om de lijnen op de vloer uit te zetten met afplaktape. Heb je bijvoorbeeld een mooie bank of een dressoir gezien? Neem de maten op en maak vervolgens vlakken met het tape op de vloer. Dat afplaktape haal je er daarna natuurlijk zó weer af zonder je vloer te beschadigen. Zo weet je direct of de meubels mooi gaan passen in de ruimte en wat je eventueel verder nog nodig hebt. Verder is het natuurlijk sowieso ook praktisch om je meubels al te hebben staan zodat je in ieder geval al gauw na je verhuizing redelijk normaal kunt leven in je woning. Je hebt natuurlijk niets aan je prachtige nieuwe kussens als je nog geen bank hebt om op te zitten.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Toen zij de badkamer verbouwden hadden ze het plastic ook opgehangen tussen de keuken en woonkamer, zo hield het ook goed stof tegen. Ik moet zeggen dat ze toen heel netjes gewerkt hebben, weinig stof in de kamers!

  2. Echt super tips! Ik zie vooral rond me dat sommige mensen echt van hot naar her gaan in hun huis. Daar word ik onrustig van 😅

  3. Verbouwen geeft veel stof ja, zeker als de keuken of badkamer eruit moet. Succes met jouw verbouwing/inrichting en verhuizing!

  4. Ik heb ook gemerkt dat ik het lastig vind om mijn huis in te richten na een verhuizing. Gelukkig had ik de basis en mijn meubels al gekocht. Ook heb ik gewacht met het kopen van accessoires, omdat ik graag wilde kijken wat ik nog nodig had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.